Unii au nostalgia aromei leusteanului din ciorba de miel, altii stau treji o noapte intreaga, nu cumva sa se stinga lumanarea. Pentru tanti Eleonora, inca de mica, aceasta sarbatoare a insemnat oua incondeiate.
In copilarie, se uita cu orele la mama si la bunica ei cum din mainile lor, chestii iesite din dosul gainii deveneau povesti colorate. Cum din doua frunze de patrunjel fixate pe ou cu o bucata de ciorap poti obtine un model care l-ar lasa masca pana si pe Dali. Deprinsese cele mai tainice secrete ale incondeiatului. Stia ca daca inmoi un betisor in untura si intinzi smecleul ala pe ou, respectiva suprafata nu va fi afectata de vopsea. Era un fel de pictura in negativ.
Si odata cu trecerea anilor si perindarea multor Paste (sau care o fi pluralul), desenele Eleonorei au devenit mai coerente, crucile mai drepte, culorile mai vii, astfel ca din mainile ei au inceput sa iasa adevarate nestemate cu galbenus. Ajunsese vestita ca fiind cea mai de seama pastratoare a acestei traditii seculare, pe o raza de mai multe comune. Cei de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale i-au inmanat chiar si o diploma, pe care ea a inramat-o si a pus-o la loc de cinste, deasupra patului, langa fotografia cu raposatul.
Nici bine nu trecea Craciunul, ca Eleonora incepea munca de documentare. Ce modele sa mai picteze, ce tehnici sa foloseasca. Anul acesta se baza pe o brosura editata de Ministerul Turismului, care prezenta manastirile din Nordul Moldovei (nu zic Bucovina, nici daca ma tai). Doamne, cat zbucium sufletesc a fost in femeia asta din momentul in care si-a dat seama ca e musai sa picteze Manastirea Voronet si ca trebuie sa inventeze nuanta aia de albastru. In cele din urma, a apelat la un subterfugiu si a reprodus o fotografie intitulata „Voronetul Noaptea“, unde zidurile aveau tenta de gri si stelele straluceau bland. Apoi, pe un alt ou, timp de doua luni, a reprodus in cele mai mici detalii, atat cat ii permitea vederea, manastirea sora, Putna. A terminat opera chiar in seara de Inviere, a pus cele doua oua varf de lance peste celelalte opt mai putin dichisite si s-a culcat.
Dimineata i-a fost animata de vizita celor doi nepoti, care au intrat val-vartej, fugarindu-se care sa ajunga primul la cos. Pana sa apuce bunica sa strige, s-a auzit traditionalul Hristos a inviat, adevarat a poc! Si Putna a castigat cu unu-zero. Eleonora a luat matura si, resemnata, a inceput sa adune pe faras bucati din zidul Manastirii Voronet, vazuta noaptea.