Doua-trei zile, deznodamantul a parut socant. Dupa care orasul s-a intors la ocupatiile sale. Unii s-au mirat ca nimeni nu a decontat in vreun fel infrangerea, ca nu a fost realizata nici o analiza serioasa privind cauzele nereusitei si nici nu s-a prezentat vreo strategie pe termen mediu si lung care sa recunoasca si sa repare deficientele grave in materie de administratie culturala pe care orasul le-a tot tras dupa el in deceniile de dupa 1989. Nici mirarile acestea nu au avut o viata prea lunga, pe masura ce lunile au trecut. Ba, mai mult, cand Ministerul Culturii a propus un proiect nou candidatelor „infrante“ („Orase europene“), Iasul nu a catadicsit nici macar sa raspunda la invitatie si sa trimita pe cineva la Bucuresti la discutie.
In aceste conditii, e foarte greu sa te mai miri ca editia de anul acesta a Festivalului International al Educatiei (FIE) nu difera semnificativ de ultimele doua si nu seamana in nici un fel cu prima (organizata de ABplus Events). Inevitabil, evenimentul poarta si in 2016 amprenta Primariei Municipiului Iasi, care mai organizeaza doar Sarbatorile Iasului in regie proprie. Inainte ca Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana (FICCE) sa isi piarda obiectul de activitate, au existat discutii ca in cadrul acestei structuri sa fie creat un departament dedicat FIE, cu specialisti care sa lucreze pe tot parcursul anului la elaborarea programului si lansarea invitatiilor catre oaspetii nationali si internationali. Cum FICCE nu si-a mai justificat existenta, „povara“ FIE a fost preluata tot de Primarie, care a facut ce se pricepe si la „Sf. Parascheva“: a invitat mai multe institutii sa organizeze evenimente sub umbrela festivalului, s-a interesat ce alte activitati culturale s-ar fi desfasurat oricum la acest final de primavara si le-a pus in program si pe acestea, a chemat cativa artisti sa sustina concerte – Al Di Meola, Gabriel Cotabita si Delia Matache – si pe Anatoli Kasparov sa inspire tinerii sahisti. Programul seamana izbitor cu Zilele Clujului, dar acolo nu exista pretentia de mare eveniment cultural si educational, ci se organizeaza o sarbatoare populara pentru clujeni, nu pentru a atrage oameni din afara orasului.
Dincolo insa de orice discutie pe marginea unui program, chestiune care pana la urma tine si de gusturi, si de asteptarile fiecaruia, frapanta a fost promovarea zero care a fost facuta anul acesta pentru FIE. Iti poti propune ca organizator sa faci un festival dedicat exclusiv publicului din propria batatura, dar de ce nu-l si anunti dinainte ca, eventual, sa isi faca planuri pentru o zi anume?
Primarul interimar a declarat presei ca mai e mult de slefuit la „noua formula“ a FIE si ca abia din 2017 il vom vedea „conceptual“ perfect asezat. Tinand cont insa de cat de vizibile sunt cusaturile si cat de imprecisa croiala, mai curat ar fi fost asa: sarim anul acesta, nu am avut timp sa ne pregatim, decat sa ne facem de ras, mai bine sa ne vedem noi sanatosi la anul!