Dacă mi-ai fi spus în urmă cu un an că Iașul are ceva de oferit pentru fiecare, m-aș fi întors pe o parte și mi-aș fi continuat depresia post-călătorie după un an de umblat prin Asia.
Dar timpul trece și în perspectivă traseul devine mai neted, iar obstacolele se transformă în surse inepuizabile de energie și vitalitate. Nu e o noutate pentru nimeni faptul că petrecem din ce în ce mai mult timp închiși între patru pereți. Acasă, la birou, la sala de sport, la teatru și la film. Odată ce îți intră și frigul în oase, estimativ din octombrie până prin martie, îți oferi și mai multe motive pentru care ar trebui să stai înăuntru, acoperit de patru șube, lângă calorifer sau aerotermă și cu geamuri duble.
Am fost acolo, am făcut asta. Iar capătul tunelului nu părea să se întrevadă prea curând. Până într-o zi când m-am urcat pe biclă și nu m-am mai oprit preț de vreo 40 km în jurul Iașului. Nu am fost niciodată tipul ultra atletic de persoană, competițiile sportive mă lasă relativ rece, iar echi-pamentele par să oscileze între ultra neon și extrem de hidos către infinit. Și totuși.
Bătăile inimii de la 49 la 120/min, respirația întretăiată, pulsarea fiecărui mușchi știut și neștiut, istovirea soră cu semidelirul urcării unui deal de la Cotu Morii, pofta cu care mănânci apoi un măr, setea potolită cu apă rece de la vreun izvor de pe traseu, pauzele de respiro de la vreun birt de pe marginea drumului între Vulturi și Sculeni – toate acestea și încă pe atâtea îți oferă o altă perspectivă a vieții monotone de la oraș.
Nici nu ai nevoie de prea multe. O pereche de papuci buni (îi prefer pe cei cu talpa moale, de alergat), un rucsac mic cu apă și două trei sandviciuri (unde mai pui că acum te poți aproviziona de voie liberă pe traseu cu nuci, mere, mure și uneori struguri) și chef de mișcare.
Nu-ți trebuie un abonament all inclusive la o sală de fitness, iar cel mai bun start e să începi explorarea zonelor din jurul casei care îți pot oferi trasee inedite de hiking, alergat sau ciclism.
Pentru o mai bună contorizare a efortului depus poți folosi câteva aplicații pe telefon, majoritatea gratuite, precum Strava, Health (iOS), Runtastic sau FitBit (compatibil cu ceasul omonim), care îți oferă date în timp real despre ritmul cardiac, traseul urmat, viteză și altitudine.
Poți economisi bani prin a trece de la deplasarea cu mașina sau mijloacele de transport în comun la bicicletă, iar cele șapte coline ale Iașului îți vor asigura o condiție fizică excelentă odată ce te decizi să ieși din casă și să te bucuri de aer curat, endorfine nelimitate și un tonus excelent.
Trasee de hiking recomandate începătorilor
Poți găsi nenumărate trasee de bicicletă și hiking în jurul Iașului pe aplicația Bikemap, cu detalii exacte despre itinerar, altitudine și drum (asfalt, pietriș, pământ).
În ultimele săptămâni n-am vrut să las vara să treacă pe lângă mine atât de repede, așa că m-am alăturat unui grup de hikeri serioși și am parcurs câte un traseu pe săptămână. Majoritatea sunt accesibile și începătorilor. Încearcă unul dintre cele de mai jos și nu vei regreta o secundă, mai ales luând în considerare perspectiva unui weekend în fața televizorului, cu spatele încovoiat:
– Tomești – Păun – Pietrărie – Bârnova – Hlincea – Lunca Cetățuii (21 km);
– Pietrărie – platoul Releu – Bogonos – Dobrovăț (20 km);
– Lunca Cetățuii – lacul Ciurbești – Cornești – Balciu – Miroslava – Dacia (19 km).
Există studii conform cărora mediul din interiorul clădirilor este mai poluat decât exteriorul. De vină sunt umezeala, mucegaiul și temperaturile neadecvate. Toate acestea pot duce la oboseală cronică, migrene, alergii, stres, anxietate, depresie și un ritm circadian alterat.
Am devenit un organism care se autodistruge, disponibil 24/7, deconectat de la ritmul normal al naturii. Telefonul e cel mai bun prieten, dar și cel care poate să-ți spună că în ultima lună ai petrecut aproximativ 60 de ore în mașină. Nu în vreo excursie în jurul țării, nu în drum spre mare sau spre munte, ci pe drumul dinspre casă spre birou, cei 6 km infernali de dimineață și de seară, când și tu știi prea bine că durerea lombară nu mai trece prea curând de la sine și nici o zi de sedentarism nu îți va da vreodată anii înapoi.
Câte ore ai petrecut azi în fața laptopului? Câte pe social media? Câte pe telefon? Fă un calcul și spune mai apoi că nu ai timp de alergat. De alergat alergi oricum, ar fi mai benefic să o faci pe un stadion sau într-o pădure sau în jurul unui lac.
Primesc des mesaje de la oameni care vor să se regăsească, să-și schimbe stilul de viață, să se ilumineze, să găsească sfântul Graal și să ia o pauză de la viața reală. Școli spirituale, ashramuri, Asia numaidecât și pe cât posibil gratis. Ceea ce nu știu ei e că și Acasă poți face asta. Acolo unde te-ai născut, în sau lângă casa în care locuiești, cu banii pe care îi ai deja. Ne place să ne setam obiective inimaginabile și apoi ne lamentăm că nu se poate.
Fă ce poți cu ce ai și poate dai de rai.