Turist sau călător? O alegere care face diferența dintre a ști și a cunoaște.
Orașul celor Șapte Coline, Capitala Culturală a României, Orașul celor o sută de biserici, Orașul Unirii – sunt toate titluri ale unor povești aflate încă în ceață pentru majoritatea vizitatorilor care sosesc la Iași în număr din ce în ce mai mare.
L-am invitat pe Mihai Bulai, prodecan al Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași să ne vorbească informal despre proiectul Iași.travel, Inspired by Students. „Ne trebuie o școală de ghizi autentică, care nu predă doar cunoștințe despre destinație, ci și empatie, solicitudine, flexibilitate. Ghizi cu personalitate, veseli, entertaining. Trebuie, ca ghizi, să citim despre economie, politică, probleme actuale și nu doar despre obiective turistice, și să nu avem prejudecăți!“
Mihai emană pasiune pură pentru ceea ce face, în calitatea sa de promotor al identității orașului Iași și în căutarea de a dinamiza activitatea turistică de aici.
Prin intermediul proiectului INTERFACE-IS (Designing Thematic Routes to Foster Destination Experience in Iasi, Romania), demarat de o echipă de voluntari entuziaști, membri ai Facultății de Geografie și Geologie (se aude, Ministerul Turismului din România?), s-a răspuns la întrebarea „Prin ce este Iașul o destinație unică?“, cu identificarea a șapte mari teme, materializate în tot atâtea trasee turistice tematice: Traseul Unirii, Traseul Artelor, Traseul Comunismului, Traseul Pelerinului, Tra seul Evreiesc, Traseul Romantic și Traseul Activ.
Care este rolul turismului în dezvoltarea locală? Putem considera că suntem beneficiari direcți ai unui sistem inovativ de promovare turistică? Ce îți aduce ție, ca simplu locuitor al urbei, acest fapt?
Un potențial turistic fantastic
În termeni simpli, este vorba despre transformarea efectelor comunismului, care a distrus cu bună știință patrimoniul istoric al orașului (încurajat de cutremurul din 1977), conform cerințelor și standardelor europene ale anului 2018. Investițiile în infrastructură, consolidarea unor clădiri monument, info-tripurile oferite jurnaliștilor străini, îmbunătățirea condițiilor de cazare și a serviciilor conexe, toate acestea contribuie în mod direct la ridicarea nivelului de trai a unui oraș universitar cu un potențial turistic fantastic.
Iași.travel oferă tururi ghidate celor interesați, cu pornire din Piața Unirii, de la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, de la ora 10.00. Mă interesează povestea, clădirile rămân aceleași, îmi spun în timp ce încerc să prind un microbuz care pleacă de undeva din afara Iașului, ajunge în Baza 3, de unde ar trebui să găsesc un alt mijloc de transport în comun cu direcția Centru. Mai ușor de zis decât de făcut și iată-mă parcurgând 5 km prin noroi, pe lângă buldozere ce par a fi încremenite de cel puțin două veri pe șoseaua Bârnova. În cele din urmă, o mașină oprește în fața mea și mă lasă fix în Piața Unirii, la 9.50. Faith in humanity restored și pentru prima dată după prea mult timp reușesc nu numai să fiu punctuală, dar și să-mi trag sufletul.
La 10 fix un tânăr se așază lângă statuie, scoate o foaie A4 pe care scrie Iașul multicultural, traseul istoric și își verifică telefonul. Sunt prima turistă, mă prezint succint și sper din tot sufletul să nu fiu și singura din turul de astăzi. Nici bine nu termin gândul că o doamnă cu un caiet dictando și pix pregătit se apropie, apoi încă una cu o haină colorată care-mi reține privirile și încă o turistă cu ochelari fumurii, care pare ascultătorul perfect, mai ales într-o dimineață prea caldă de final de octombrie. Iulian, ghidul nostru de azi, și-a luat două ore liber de la birou (lucrează la o agenție de turism din Copou) pentru a ne arată Traseul Unirii, care începe din Piața Unirii, trece prin fața Stării Civile, continuă pe Cuza Vodă, piațeta Miron Costin, continuă prin stânga Teatrului Național, în fața ansamblului mitropolitan, Palatul Roznovanu, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi și în final se oprește în fața Palatului Culturii.
Vreau un oraș ca afară
Tratează bine evenimentele istorice, dar mă interesează mai mult legendele urbane, cum ar fi cea a noului nume de pe fațada hotelului care mi-a marcat copilăria – Grand Hotel Traian, proiectat de celebrul Gustave Eiffel. Se pare că adăugarea cuvântului Grand a survenit după ce Florin Piersic Jr. a jucat în filmul lui Radu Gabrea, Călătoria lui Gruber, filmat la Iași. Câteva cadre au fost trase în incinta hotelului, iar actorul ar fi propus ulterior proprietarului să schimbe numele din Hotel Traian în Grand Hotel Traian, plătind chiar cheltuielile aferente. A fost sau n-a fost? Nu putem decât să presupunem, dar Traseul Literaturii și cel Romantic devin din ce în ce mai interesante pentru publicul amator de astfel de legende.
Vreau un oraș ca afară. El există, sub tone de praf și ani de uitare, cu porți închise și cinematografe abandonate. Cu toate astea, consider că asistăm la reapariția unei pături urbane culturale și că evenimente precum Festivalul Internațional de Literatură și Traducere pun Iașul pe harta celor mai importante destinații est-europene. România s-a născut la Iași, o spun astăzi, 3 noiembrie 2018.