În plină vară, pe timpuri tulburi, lectura este în genere o activitate solitară. Mai mult de atât, cartea este cea care ne povestește despre lumi imaginare și lumea noastră, lumi fantastice și lumi ale trecutului. Astfel încât ne-am gândit că ar fi bine dacă am veni către dumneavoastră câteva recomandări de lectură, pentru gusturi și vârste diverse. Să citiți cu bin
Odifreddi Piergiorgio, Dumnezeul logicii. Viața genială a lui Kurt Gödel, matematicianul filosofiei
Traducere din limba italiană și note de Liviu Ornea
Gigant al logicii secolului XX, gânditor remarcabil, Kurt Gödel a fost declarat în 1999 de revista „Time“ matematicianul secolului. Numele său este legat pentru totdeauna de descoperirea celebrei teoreme de incompletitudine, dar cercetările sale se întind de la logică până la cosmologie, filosofie și chiar teologie. Nu întâmplător, la Princeton, Einstein prețuia compania lui Gödel, cu care discuta despre știință, politică și filosofie în plimbările lor zilnice.
Sue Prideaux, Sunt dinamită! Viața lui Nietzsche
Traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu
Ce știu cu adevărat cei mai mulți oameni despre Nietzsche – în afară de mustață, de uitătura încruntată și de asocierea stăruitoare cu nihilismul și fascismul? Unde îl încadrăm pe un gânditor care a fost iubit și de Albert Camus sau Martin Buber, și de Adolf Hitler? Orice filosofie este autobiografie, scria Nietzsche, iar în biografia sa care demontează mituri, Sue Prideaux îi aduce pe cititori în lumea acestui excentric genial, aruncând lumină asupra întâmplărilor și oamenilor ce i-au influențat viața și opera. De la copilăria placidă și cucernică – umbrită de moartea misterioasă a tatălui – până la cariera de profesor, filosofarea singuratică pe înălțimile munților și sfâșietoarea alunecare spre nebunie, autoarea ne spune povestea vieții intelectuale și sentimentale a lui Nietzsche dintr-o perspectivă și cu o sensibilitate de romancier.
Mirel Bănică, Prin România. Carnete de drum
Cu ilustrații de Dan Perjovschi
În iulie-august 2019, autorul străbate România timp de 45 de zile la volanul mașinii sale, convins că prea puțini dintre noi își cunosc țara cu adevărat și că pentru a întâlni ineditul, diferitul, alteritatea nu este obligatoriu să călătorim spre îndepărtate destinații exotice. Îl animă, de asemenea, o dorință firească pentru cineva care a cunoscut anii 1980 și excursiile cu familia „în circuit“ prin țară: aceea de a redescoperi România la 30 de ani după căderea regimului comunist. Ce a mai rămas din „ctitoriile“ acestuia după prăbușirea lui? Ce a apărut nou?
Aurora Liiceanu, Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate și anonimat
Astăzi, când celebritatea este considerată ca fiind echivalentă cu succesul în viață, cine mai vrea să fie anonim? Oamenii își postează opiniile și fotografiile pe rețelele de socializare, în speranța că le vor vedea cât mai mulți și că vor ajunge astfel vedete, chiar dacă la nivel micro. Când o asemenea mentalitate devine dominantă, o atitudine ca a Gretei Garbo poate părea de neînțeles. Artista care strălucea pe ecrane în anii 1920-1930 era renumită pentru insistența cu care își apăra viața privată de indiscreția jurnaliștilor și a fanilor: nu dădea interviuri și nici autografe, nu participa la premierele filmelor sale, nu permitea să fie fotografiată pe stradă. Intrigată de personalitatea ei, Aurora Liiceanu face o analiză a fenomenului celebrității, de la imaginea pe care vedetele aleg să o prezinte publicului până la avantajele materiale și costurile psihologice ale faimei. În seria de personaje celebre îl regăsim pe Jack Spintecătorul, cel căruia nimeni nu i-a văzut vreodată chipul, dar întâlnim și vloggeri de succes ca Zoella sau Selly.
Nora Iuga, Hipodrom
Copilăria, tinerețea și senectutea sunt cele trei borne pe care este construit bildungsromanul Norei Iuga, povestea unei vieți ce a gravitat mereu în jurul Hermannstadtului, orașul nespuselor bucurii, dar și al marilor tristeți. Aici începe povestea fetiței Nora, în interbelic, cu prieteni și jocuri, cu lecții la școala Ursulinelor și sași care își păstrează tradițiile cu strictețe și, mai ales, cu Jovis, calul alb din vitrina lui Schuster ce i-a însoțit gândurile toată viața. Tot aici revine mai târziu ca tânără profesoară la o școală cu predare în limba germană în timpul regimului comunist și devine feblețea elevilor, ceea ce o ajută să treacă peste toate neajunsurile epocii. La vârsta senectuții, deși locuiește la București, gândul i-a rămas la același oraș al copilăriei. Hipodrom, un roman cu puternice accente autobiografice, aduce în fața cititorilor o viață încercată, dar presărată cu momente luminoase, precum și slăbiciunea autoarei pentru Sibiu și locuitorii lui, pe care i-a purtat în suflet mereu.
Simona Sora, Complezență. Înălțarea la ortopedie • Musafir pe viață
Complezență pune în oglindă două ipoteze de viață ale aceluiași personaj, o soră medicală îndrăgostită de literatură numită Maia, la fel ca personajul principal din romanul Hotel Universal.
Într-una dintre ipoteze, Maia – instrumentistă într-un spital comunist românesc, o insulă suspendată între sex și moarte, de după Decretul 770/1966 – se trezește fatalmente implicată în anchetarea unui avort ilegal. În cea de-a doua ipoteză, refugiata Maia ajunge să lucreze într-un home médicalisé elvețian dintr-un canton catolic, ale cărui reguli stricte și adesea impenetrabile o conduc într-un alt impas. Complezență aduce față în față două lumi diferite, dar care cer, fiecare în felul ei, conformism, concesie, credit. Într-un cuvânt: complezență.
Veronica D. Niculescu, Luchian. Ochii, sufletul, mâna
„…abia după-amiaza, în întâlnirile cu Cecilia, în salon, în atelier sau, curând, pe câmpul verde de la marginea orășelului, unde el desena, iar ea stătea și-l privea, urmărindu-i mâinile și ascultându-i sfaturile, despre culori care se văd și care nu se văd, despre nuanțe care există și nuanțe care ar putea exista, despre umbre care cresc și descresc, despre sufletul unei linii, despre poezia unei curbe, despre tăria vibrantă a aerului și scurta viață a soarelui dintr-o scânteiere fugară, abia atunci el îi strecura deodată în mâna mică plicul cu colțuri înmuiate de așteptare…“
Andrei Crăciun, Cioran. Ultimul om liber
„Bărbații adevărați se împușcă în cap, nu în inimă. Bărbații adevărați nu iau pastile, bărbații adevărați nu se otrăvesc. Bărbații adevărați nu se spânzură. Bărbații adevărați nu sar pe geam de la etajul nouă, bărbații adevărați nu se aruncă în fața trenurilor, ca Anna Karenina, bărbații adevărați nu își taie venele.
Iată însă că în domnul Cioran crescu o poftă îngrozitoare să sară în Sena, ca un poet, să moară înecat în această apă puturoasă, care curgea indecent prin tot Parisul. Și doar spectacolul grotesc al unei morți cu public îl făcu să‑și reprime pofta.“
Radu Pavel Gheo, Un drum cu Ceapă. Clipuri și povești
Rafael este un unchi atât de special, încât, atunci când poposește în casa nepoților săi, aceștia nu își amintesc să-l fi văzut vreodată. Pelaghia, stareța mănăstirii Aglăiești, nu pare o slujitoare prea devotată a Domnului, chiar dacă poartă veșmintele potrivite. Alina Olăcaru este o jurnalistă foarte talentată, ce reușește să găsească știri senzaționale și acolo unde nu e nimic. Acestea și multe alte personaje, dintre cele mai diverse, populează prozele reunite în Un drum cu Ceapă. Uneori triste sau chiar tragice, alteori debordând de umor, povestirile lui Radu Pavel Gheo se citesc pe nerăsuflate, iar fiecare îți face mereu poftă de încă una.
Lucian Dan Teodorovici, Silvestru și Marele Dictator
Vârsta recomandată: 8+
Cu ilustrații de Carmen Parii
Inteligent, citit, foarte atașat de familia sa și mare admirator al oamenilor în general, motanul Silvestru devine tot mai îngrijorat de soarta umanității când aceasta se confruntă cu o mare epidemie. Pentru că stăpânește infralimbajul, un mod de comunicare cu orice altă viețuitoare de pe planetă, concepe un plan care ar putea duce la salvarea lumii. Prin urmare, pleacă de acasă, pe ascuns, într-o călătorie către o țară foarte îndepărtată, sperând că va reuși să rezolve problema prin bună înțelegere cu cel care a declanșat-o. Însă, pe parcurs, lucrurile se complică, întrucât cel care a pornit totul nu pare o ființă tocmai rezonabilă. Așa încât pisoiul trebuie să-și regândească rapid planul dacă vrea să aibă cu adevărat o șansă. Iar ajutorul vine dintr-o direcție cu totul și cu totul surprinzătoare…
Mika Waltari, Tânărul Ioannis
Traducere din limba finlandeză și note de Sigrid Crasnean și Andreea Niță
Publicat postum, Tânărul Ioannis (1981) relatează uimitoarea tinerețe a protagonistului din Amanții din Bizanț. Hoinar liber de orice îndatoriri, Ioannis pornește într‑un periplu din dorința de a‑și potoli setea de cunoaștere. Pe drum, el va fi martorul și, uneori, actorul invizibil al unor episoade istorice de mare intensitate: luptele politice dintre Biserica orientală și cea occidentală în preajma încercării de unificare din secolul al XV‑lea, epidemia de ciumă și cruciada încheiată cu înfrângerea creștinilor la Varna, în 1444. Căzut apoi în mâinile sultanului Mahomed al II‑lea, bărbatul asistă la amplele pregătiri ale turcilor pentru cucerirea Constantinopolului. Evenimentele istorice descrise cu umor se împletesc cu destinul lui Ioannis. Oscilând între lumesc și spiritual, incapabil să iubească, el se modelează intrând în dezbateri teologice și filosofice cu înțelepții vremii și asistă la începutul unei ere marcate de o violență nemaivăzută.
Dolores Redondo, Îți voi da toate acestea
Premiul Planeta 2016
Traducere din limba spaniolă și note de Marin Mălaicu-Hondrari
O moarte neașteptată. Un secret de familie întunecat.
Căutarea adevărului în inima unui ținut legendar.
Zeina, Djénane Kareh Tager, Sub niqabul meu
Traducere de Nicolae Constantinescu
Zeina a crescut într-o suburbie din Franța, într-o familie musulmană tradițională. Deși inițial a refuzat cu înverșunare, din cauza presiunilor familiei și a violenței soțului, a ajuns să poarte niqab. Ascunzându-și corpul, fața și chiar ochii, a devenit doar o umbră a fetei dinainte, un spectru fără voință, fără demnitate, fără identitate. Teama de lovituri, obsesia dezonoarei și a păcatului o condamnau la tăcere, supunere și izolare de lume. Până într-o zi când, cu ajutorul unei vecine, își găsește în sfârșit curajul de a fugi, expunându-se astfel celor mai groaznice amenințări. Astăzi, Zeina are un loc de muncă, și-a recăpătat libertatea și se redefinește ca persoană. În ciuda disprețului rudelor ei, a respingerii și a urii, a decis să vorbească despre iadul pe care l-a îndurat și despre lupta pe care a dus-o pentru a se regăsi.