Anii 2000 abia incepeau cand un irlandez si-a cumparat o garsoniera in cartierul Titan, in Bucuresti, Romania. A dat putin peste cinci mii de dolari pe ea. Avea de gand sa stea aici si sa scrie carti. Un scriitor, un ciudat. A scris.

In anul 2007, culegerea de nuvele Insemnari dintr-un bordel turcesc de Philip Ó […]

A fost odata ca niciodata, intr-un sat, un fumator. Apoi au fost mai multi. Si au trait impreuna in liniste si pace cata le-a dat Dumnezeu. Si-au ridicat case, au crescut impreuna animale, au mancat si au baut, au dansat si ras la botez si nunta, au plans la inmormantari. Tot impreuna cu nefumatorii.

Si poate ca asa s-ar […]

A venit, a venit primavara! Nici nu trebuie sa iesi afara ca sa iti dai seama de asta. O simti in aerul incalzit de soarele puternic, care strecoara in casa o duhoare de mizerie statuta. Duhoarea patrunde incet prin toate ferestrele deschise spre primavara, ca liniile ondulate de mirosuri ce-si croiesc drum in desenele animate.

Acolo […]

Totul se schimba cu o viteza ametitoare. Din pacate in rau. In urma cu vreo doua-trei decenii ne uitam la Israel si nu pricepeam mare lucru din razboiul cu gruparea Hamas. Nu prea intelegeam nici cu cine se duce lupta, de unde vine pericolul si care e miza, cine sunt inamicii sau de ce riposta Tel Aviv-ului e la fel de dura.

In […]

Cine isi mai aminteste filmul Trainspotting, care a lansat cativa actori de filme rar premiate?

Hm! Asadar, vrand sa scriu despre muzica, nu incep cu autorul scenariului, Nick Hornby, las in plan secund regizorul si scot in fata (de parca mai era nevoie!) actorii... Personificarea imaginii, a fatadei. In ce sistem […]

Olandezul Jeroen van den Berg a ajuns in teatrul romanesc gratie traducerii pe care Liliana Alexandrescu a realizat-o in vederea unei editii in seria de antologii cu piese straine editata de Fundatia „Camil Petrescu“ Bucuresti, ca supliment al revistei „Teatrul azi“.

Liliana Alexandrescu a ales atunci cinci texte […]

Cu Ilegitim, Adrian Sitaru duce mai departe cautarile formale incepute odata cu filmul sau de debut, Pescuit sportiv, si continuate cu Din dragoste, cu cele mai bune intentii si Domestic. Curajul lui de a nu peria spectatorul in sensul blanii (cum spunea odata Nae Caranfil despre sine) poate veni […]