Cea de-a XII-a editie a Salonului International de Carte Bookfest s-a incheiat in urma cu doua saptamani. Anul acesta, deja traditio­nalul material despre targul de dinaintea verii vine, asadar, cu o mica intarziere, cauzata de mini-vacanta dintre 1 si 5 iunie, aspect luat in considerare si de catre Asociatia Editorilor din Romania (cei care au organizat […]
Eu, daca as fi in locul Sofiei Coppola, m-as fi simtit prost sa mi se dea un premiu la Cannes pentru ca sunt femeie. Presa a titrat ca ame­ricanca „a facut istorie“, devenind a doua reprezentanta a sexului frumos premiata pentru regie la cel mai important festival de film din lume, lucru care nu se mai intamplase din 1961, cand Iulia Solnteva fusese […]
Au fost cinci zile de Bookfest, a fost foarte multa lume. Ce va spune editia din acest an a Bookfest despre starea editu­rilor din Romania?

Putem sa conchidem cu siguranta ca se consolideaza din ce in ce mai puternic un segment de piata al cartii pentru copii, si din punct de vedere al ofertei editoriale, si din punct de vedere al raspunsului publicului.

 

Este […]

„Suplimentul de cultura“ publica in avanpremiera un fragment din romanul Calatoria diletantilor de Bulat Okudjava, traducere din limba rusa si note de Nicolae Iliescu, care va aparea in curand in colectia „Biblioteca Polirom. Esential“ la Editura Polirom.

Da, in temerile mele exista un motiv, si nu unul intamplator. Intinzandu-si […]

N-avem osti, dar iubirea de mosie e un zid, bai, Baiazid! Iata o formulare care nu mai poate servi in zilele noastre

politicii de aparare a tarii. Nu ca nu ar mai exista iubirea de mosie, fereasca sfantul! Doar ca nu poti sa te mai ratoiesti la Baiazid, la Vladimir sau la Attila cu zidul asta, ca s-ar putea sa ti-o iei peste ochi.

 

Cu […]

In mult intarziatul sau discurs de acceptare a premiului Nobel pentru literatura, tinut in cele din urma pe 4 iunie, Bob Dylan si-a evocat muzele literare, enu­merand artistii si operele care l-au inspirat. Prin­tre altele, pe lista se regasesc:

Buddy Holly: „Daca ar fi sa ma gandesc la inceputuri, atunci trebuie […]

Jose Alberto Gutierrez este de 20 de ani sofer de salubritate la Bogotá, Columbia, cu o misiune personala: recupereaza si salveaza cartile aruncate la gunoi.

Misiunea acestui „domn al cartilor“, asa cum este numit, a inceput in 1997, cand, spune el, „am descoperit ca oamenii arunca la gunoi cartile. Atunci am inceput sa le recuperez“.

 

Chiar […]

Chiar daca nu va fi rea­li­zata niciodata, adap­ta­rea romanului lui Cer­van­tes de catre regizo­rul Terry Gilliam are deja asi­gurat locul in istorie drept „cel mai blestemat film“, intr-atat de mult soarta s-a in­crancenat impotriva acestei productii.

La inceput de iunie insa, Gilliam a anuntat triumfator ca a terminat, in sfarsit, […]