„Slăbiciunea pentru o manea ascultată la băutură l-a trimis în mormânt pe un tânăr din Bacău“, spune Andreea Esca în știrea (din 16 septembrie 2014) care l-a determinat pe Nicolae Constantin Tănase să vrea să facă un film despre acest caz.

Cineastul a fost intrigat că știrea scotea în evidență […]

Lungmetrajul de debut al brazilianului Joe Penna (cineast lansat inițial pe YouTube, unde are aproape trei milioane de abonați) e o producție islandeză care n-ar fi avut nici printre abonații săi prea mult ecou dacă nu l-ar fi avut în rolul principal pe Mads Mikkelsen.

Vedeta daneză duce în spate acest survival […]

„Brothers by blood, Sisters by name“, scrie pe afișul american al filmului lui Jacques Audiard Frații Sisters/ The Sisters Brothers. Jocul de cuvinte te face să te gândești și mai mult la ideea de masculinitate din film și la ecuația animus-anima, unde anima pare să fie legată de numele de familie al eroilor, […]

Ca să înțelegeți cât de bine mă pricep la alpinism, de câte ori am citit despre documentarul Free Solo, în mintea mea sinapsa s-a făcut cu Free Willy (filmul), deși știam că e despre alpinism.

Prin urmare, a trebuit să aflu lucruri noi, printre altele că în română „free solo“ se traduce […]

În producția Disney din 1941 (un film cu puțin peste o oră), Dumbo e adus de un bărzoi ca un poștaș și sacul legat la gură se afundă în nor când mesagerul se oprește să se odihnească.

Primul Dumbo a păstrat până azi o puritate peste care nu s-a așezat praful, în vreme ce remake-ul cu actori […]

„If you’re going to do Quijote, you have to become as mad as Quijote“ a spus Terry Gilliam undeva în miezul acestui teribil proces de creație a lui The Man Who Killed Don Quijote.

De regulă, procesul realizării unui film n-ar trebui să influențeze percepția critică asupra produsului final, dar numai […]

Despre Leaving Neverland/ Părăsind Neverland, documentarul realizat de britanicul Dan Reed și coprodus de HBO și Channel 4, criticii de film din străinătate spun în general că, deși nu e echilibrat (prezintă un singur punct de vedere), e devastator ca studiu de caz despre ce înseamnă abuzul, în special abuzul […]

Touch Me Not, curajosul lung­metraj de debut al Adinei Pintilie, premiat anul trecut la Berlin cu Ursul de Aur și cu GWFF Best First Feature Award, ajunge în 15 martie pe ecranele românești, la capătul unui turneu mondial constând din inedite întâlniri echipă-spectatori.

Întâmplarea face să scriu […]

Cu peste un milion de like-uri pe Face­book, Nadine Labaki e a doua regizoare arabă selecționată în Competiția celui mai important festival de film din lume, cel de la Cannes, după com­patrioata ei Heiny Srour, cu The Hour of Liberation Has Arrived în 1974.

E considerată o pionieră în Liban, dat fiind […]

Natura e personaj principal în cel mai recent film al cu­nos­cutului cineast turc Nuri Bilge Ceylan, inclus anul trecut în Competiție la Cannes. Ceylan, un maestru al poveștilor lente, cu tensiuni acumulate pe dedesubtul unor lungi dialoguri, urmă­rește acum tema compromisului și a creșterii prin relația dintre un fiu […]