„Nu vreau să fiu un exemplu, vreau doar să fiu fată“, spune eroina emoționan­tului film de debut Girl al belgianului Lukas Dhont, distins anul trecut cu patru premii la Cannes: Premiul FIPRESCI, Queer Palm, Premiul Caméra d’or și Pre­miul de interpretare în secțiunea Un Certain Regard, acordat lui Victor Polster.

Dhont […]

„Nu cred că am scris până acum un scenariu fără să nu le fi permis personajelor să se apere“, măr­turisea astă-toamnă la București Asghar Farhadi, când a fost invitat la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest.

Văzându-i filmele veți fi de acord. Un bun scenariu le dă dreptate tuturor personajelor, […]

Ku Klux Klan-ul s-a revigorat și rebranduit – inclusiv cu costumația care l-a consacrat (coifu­rile albe trase peste față) – inspirându-se din Nașterea unei națiuni, de D.W. Gri­ffith, în 1915, filmul fiind folosit pe urmă mulți ani ca ins­tru­ment de recrutare.

Asta pentru cine se mai în­doiește […]

Acesta nu e un spoi­ler. Noul film al lui Matteo Garrone (premiul de inter­pre­tare masculină pentru Marcello Fonte la Cannes 2018) e, după spusele regizorului, povestea unui om care își pierde uma­nitatea în confruntarea cu mecanis­mele violenței.

Spectatorul își dă seama destul de repede că Marcello e […]

Revista „Variety“ scria recent că Lars von Trier ar trebui să se reinventeze pentru că The House That Jack Built, care a fost probabil gândit să creeze un mare scandal, n-a fost primit decât cu indiferență și cu prea puține bilete vândute.

Mi se pare la fel de cinic precum i-ai spune unui bolnav […]

Unul dintre documentarele despre care se vorbește în ultima vreme e They Shall Not Grow Old, semnat de neozeelandezul Peter Jackson. Filmul a avut premiera în octombrie trecut la London Film Festival și fost nomi­nalizat în urmă cu câteva zile la Premiile BAFTA, la categoria Cel mai bun documentar.

Autorul […]

Cu un titlu copiat după un soporific film cu Russell Crowe, această retrospectivă chiar vrea să spună că anul cinematografic 2018 a fost bun. Am numărat (pe site-ul de profil Cinemagia.ro) 24 de premiere românești în 2018, dintre care șase filme documentare.

Pe lângă că au fost mai numeroase ca în alți […]

Cel mai nou film al polonezului Paweł Pawlikowski, premiat pentru regie la Cannes și, în mod curios, snobat la recentele nomi­nalizări la Glo­burile de Aur, e o nostalgică poveste de dragoste care începe în Polonia anilor ’50 și continuă în Occident.

Titlul Războiul rece nu are legătură doar […]

Vorbind despre love-storyul lui Florin Șerban, Dragoste 1. Câine, prima parte a unei trilogii despre dragoste, aș spune de la bun început că îmi place când un bărbat (cineast sau nu) își asumă această latură feminină, caldă, fără să-i fie teamă că ar putea părea uncool.

Apoi, îmi place și […]