Unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în ultima vreme la cinema e The Florida Project, realizat de cineastul independent american Sean Baker.

Cu excepția lui Willem Dafoe, filmul are în distribuție actori cu puțină experiență sau deloc în cinema și e o mică bijuterie despre existența […]

Agnès Varda are 90 de ani și still counting. Englezismul nu e întâmplător. Anul acesta, Bunica Noului Val francez a trecut Oceanul pentru a participa la Oscaruri, unde era nominalizată cu Visages villages la documentar de lungmetraj (cel mai în vârstă nominalizat la Oscar din toate timpurile).

N-a […]

Premiat anul acesta la Berlin cu Ursul de Argint pentru Contribuție artistică deosebită pentru costume și scenografie (și care a fost achiziționat de Netflix), Dovlatov e primul film al lui Aleksei Gherman Jr. care ajunge pe marile ecrane de la noi. Cineastul în vârstă de 41 de ani e fiul cunoscutului cineast Aleksei […]

Câteva conversații despre o fată foarte înaltă e primul lungmetraj românesc ce abordează frontal relația dintre două femei.

Dacă Legături bolnăvicioase, de Tudor Giurgiu, înfățișa în 2006 legătura dintre două studente mai mult sugerând-o și integrând-o într-o coming-of-age story […]

Andrei Crețulescu a început cu critica de film, dar s-a apropiat tot mai mult de creație, mai întâi lucrând pentru HBO România în departamentul de producție, apoi începând să regizeze scurtmetraje.

A văzut mult cinema, e pasionat și dornic să fie cât mai repede asimilat în familia marilor cineaști (cărora […]

Sună paradoxal, dar ca fan Star Wars îmi pot permite să strig: prea mult Star Wars! Nu că ne-am fi obiș­nuit cu rațiile de pe vremea când Întoarcerea lui Jedi se dădea doar pe video, în proiecții secrete, dar seria și-a pierdut de mult savoarea și acum doar se fac bani pe melan­colia noastră […]

All the Money in the World e printre cele mai reușite filme ale lui Ridley Scott de la Black Hawk Down (2001) încoa­ce, deși nimic nu s-a ridicat de atunci la nivelul primelor sale filme – The Duellists (1977), Alien (1979), Blade Runner (1982) sau Thelma & Louise (1991).

Deviindu-și […]

Amy Kohn și Marc Silverstein, care au scris scenariul comediei ro­man­tice Never Been Kissed (1999), cu Drew Barry­more, debutează în regie cu o comedie pe o temă delicată, care a stârnit în SUA o mică furtună de nisip.

În povestea imaginată de ei, Amy Schumer interpretează rolul unei femei cu prea […]

Dacă dați la cinema peste animația polonezo-britanică Loving Vincent, n-o ratați! E adusă de un nume nou în distri­buția de la noi, Asociația Follow Art, și nu a pătruns în prea multe săli.

Senzația anului trecut în materie de animație a avut premiera la Festivalul de la Annecy și a cules o grămadă […]

Fatih Akin explorează în filmele sale iden­titatea și confruntarea dintre culturi (e năs­cut la Hamburg din părinți turci), teme pe care le contextua­lizează în funcție de aerul vremii.

Eroii lungmetrajului său de debut Kurz und schmerzlos (1988, lansat la Festivalul de la Locarno) sunt trei prieteni […]