Ku Klux Klan-ul s-a revigorat și rebranduit – inclusiv cu costumația care l-a consacrat (coifu­rile albe trase peste față) – inspirându-se din Nașterea unei națiuni, de D.W. Gri­ffith, în 1915, filmul fiind folosit pe urmă mulți ani ca ins­tru­ment de recrutare.

Asta pentru cine se mai în­doiește […]

Acesta nu e un spoi­ler. Noul film al lui Matteo Garrone (premiul de inter­pre­tare masculină pentru Marcello Fonte la Cannes 2018) e, după spusele regizorului, povestea unui om care își pierde uma­nitatea în confruntarea cu mecanis­mele violenței.

Spectatorul își dă seama destul de repede că Marcello e […]

Revista „Variety“ scria recent că Lars von Trier ar trebui să se reinventeze pentru că The House That Jack Built, care a fost probabil gândit să creeze un mare scandal, n-a fost primit decât cu indiferență și cu prea puține bilete vândute.

Mi se pare la fel de cinic precum i-ai spune unui bolnav […]

Unul dintre documentarele despre care se vorbește în ultima vreme e They Shall Not Grow Old, semnat de neozeelandezul Peter Jackson. Filmul a avut premiera în octombrie trecut la London Film Festival și fost nomi­nalizat în urmă cu câteva zile la Premiile BAFTA, la categoria Cel mai bun documentar.

Autorul […]

Cu un titlu copiat după un soporific film cu Russell Crowe, această retrospectivă chiar vrea să spună că anul cinematografic 2018 a fost bun. Am numărat (pe site-ul de profil Cinemagia.ro) 24 de premiere românești în 2018, dintre care șase filme documentare.

Pe lângă că au fost mai numeroase ca în alți […]

Cel mai nou film al polonezului Paweł Pawlikowski, premiat pentru regie la Cannes și, în mod curios, snobat la recentele nomi­nalizări la Glo­burile de Aur, e o nostalgică poveste de dragoste care începe în Polonia anilor ’50 și continuă în Occident.

Titlul Războiul rece nu are legătură doar […]

Vorbind despre love-storyul lui Florin Șerban, Dragoste 1. Câine, prima parte a unei trilogii despre dragoste, aș spune de la bun început că îmi place când un bărbat (cineast sau nu) își asumă această latură feminină, caldă, fără să-i fie teamă că ar putea părea uncool.

Apoi, îmi place și […]

În interviul care poate fi citit în acest număr, Stere Gulea a folosit de mai multe ori cuvântul „prudent“ (l-am mai eliminat ca să nu devină redundant). Mi-am adus aminte de asta când am început să mă gândesc la ce voi scrie aici. Tot ce a spus în interviu m-a ajutat să înțeleg mai bine Moromeții 2, […]

Revelația cinematografiei daneze a acestui an (și propunerea Danemarcei la Oscar), filmul debutantului suedez școlit la Copenhaga, Gustav Möller, e un film de gen construit cu eficiență și cumpătare.

Împreună cu coscenaristul Emil Nygaard Albertsen, Möller nu s-a aruncat la o producție laborioasă, care să-i […]