Noul manager al Operei Nationale Romane Iasi (ONRI), Beatrice Rancea, a imaginat o deschidere de stagiune care a rupt gura tirgului: in spatiul din fata cladirii ridicate in 1896, inchisa de citiva ani pentru restaurare, cladire pe care asezamintul o imparte cu Teatrul National “Vasile Alecsandri”, s-a instalat o scena adusa din […]
Un bun prieten din Bucuresti, proiectant in constructii, spiritual, rafinat, la curent cu pasiunea mea pentru arta scenica, mi-a facut o surpriza, daruindu-mi o cutie veche, din lemn, patinata. Situatia a fost cam ca in povesti, unde intelept e sa alegi cufarul mai putin impodobit, caci rasplata modestiei dovedite se afla in interior.

Cam […]

Dupa relache-ul estival, mi s-a parut potrivit ca subiectul saptaminii sa vizeze “nemarginitul teatru-al lumii”, caci, de la Shakespeare cetire, “lumea-ntreaga e o scena si toti oamenii-s actori”. Nu mi-ar fi revenit in minte celebra fraza a bardului avonez daca nu as fi ajuns la Vama Veche pe final de Stufstock.

Nu […]

S-au implinit, in aceasta primavara, 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran. Poate nu am fost foarte atenta, dar am ramas cu senzatia ca in Romania evenimentul a trecut neobservat, daca e sa raportez, de pilda, la timpul ori spatiul alocat pentru ineptii politice ori stiri horror aducatoare de rating.

Noroc de vinzarea […]

In legatura cu adaptabilitatea si flexibilitatea scrierilor shakespeariene la contexte geografice, spirituale si temporale diverse, acordul teoreticienilor si practicienilor e unanim, cele doua trasaturi primind in asigurarea universalitatii autorului si operei. Un spectacol vizionat recent, in conditii de deplasare, la Festivalul […]
Fara indoiala, unul dintre reperele teatrale ale Pragai il reprezinta Josef Svoboda. La aproape un deceniu de la disparitia sa fizica, teatrul botezat dupa numele spectacolului cu care uimea la Expozitia universala de la Bruxelles, Laterna magika, ii conserva amprenta stilistica.

Combinarea prezentei live a actorilor cu […]

Un eveniment consumat la finele saptaminii trecute in Capitala a readus in discutie un fenomen istoric nociv: cenzura. Directoarea salii Dalles s-a razgindit in privinta onorarii contractului de gazduire a spectacolului de divertisment intitulat Blonda, chelul si piticul, de teama de a nu-si pierde scaunul managerial.

O […]

In prefata editiei a II-a la Rotonda plopilor aprinsi, Dan C. Mihailescu evoca forta privirii lui Bartolomeu Anania, care l-a uimit pe criticul literar la prima lor intilnire, localizata undeva prin 1982, la putin timp dupa aparitia volumului Greul pamintului, laureat cu premiul Uniunii Scriitorilor pentru dramaturgie.

Nu […]

Telecomanda ne-a patruns in destine in urma cu citeva decenii, nu prea multe, ni s-a lipit de mina si ne afecteaza ritmul vietii. Ea si televizorul, un “prieten” de data mai veche, care ne tine la domiciliu, ne face sa nu mai avem nevoie de prieteni reali, ne manipuleaza. Nu pe toti in aceeasi masura. Dintr-o sursa de informare […]
In acest imobil de aproximativ 70 m patrati functioneaza Lapland Puppet Theatre Association, o subramura a UNIMA din Finlanda. Actuala presedinta este Hanna Kyläniemi, specialista in cultura lapona, pentru ca orasul cu numai 60.000 de locuitori este plasat fix pe Cercul Polar de Nord, in inima Laponiei. Hanna mi-a vorbit cu entuziasm […]