“Toron Blues” este o tinara companie franceza, cu o activitate de numai trei ani, una din multele specializate in realizarea de spectacole subsumabile “noului circ”. Denumirea are deja o vechime de citeva decade, inceputurile istoriei sale recente fiind localizate in deceniile sapte si opt ale veacului trecut.

In […]

Un eveniment recent, in organizarea caruia m-am implicat si despre care, respectind deontologia, nu voi face referiri evaluative, mi-a ranforsat convingerile in legatura cu utilitatea teatrului scolar. A teatrului facut de profesori ori actori in afara orelor de clasa, cu elevi de diverse virste, de la treapta primara la liceu.

Prin […]

M-am amuzat teribil cu vreo saptamina in urma, cind pe un important flux de stiri aparea citarea unui articol din express.co.uk privitor la soprana Angela Gheorghiu. Ca meloman caruia ii face placere sa asculte voci de top, am cautat sursa britanica unde jurnalista Brigit Grant consemna si comenta citeva raspunsuri ale artistei romane.

Intrebarile […]

In 1964, cu voie de la partid, de la cel comunist roman, la Teatrul de Comedie din Bucuresti se monta Rinocerii, primul text al lui Eugene Ionesco care dilua vigilenta ideologica a cenzurii comuniste. Era, de fapt, piesa cu care Ionesco facuse saltul din micile teatre de pe rive gauche, pe scenele consacrate, Rinocerii fiind […]
La Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu, luna martie este consacrata spectacolelor in spatii neconventionale: Hala Simerom, Hala Balanta si tramvaiul Sibiu-Rasinari dus-intors. La Balanta se reia megaproductia lui Silviu Purcarete, Faust, la Simerom, Don Juan vine din razboi de Ödön von Horvath, in regia Ancai Bradu, iar […]
O data pe an, primavara, cind se anunta nominalizarile si premiile UNITER pentru intreaga activitate, in teatrul romanesc se incing spiritele. Nemultumiri, sperante esuate, observatii juste, umori, sugestii refuleaza in discutii private, publice, pe bloguri ori retele de socializare.

Au devenit un rau aproape necesar agitatia […]