Be SpectACTive e un program european de dezvoltare a publicului care urmărește spectatorul participativ. Parte a acestuia, Teatrul Național „Radu Stanca“ din Sibiu a produs spectacolul 10 de Csaba Székely, în regia lui Radu Alexandru Nica, pe care l-am văzut la el acasă și care a deschis cea de-a XXIII-a ediție […]

La intrare în sala Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, publicul dă cu ochii de o sumedenie de bolovani autentici, iar pe fundal îl întâmpină o proiecție uriașă cu chipul lui Mao, elemente vizuale ce anunță ca semne structurale o parte din ceea ce va urma.

Spectacolul Aventura debutează abrupt, […]

Toate Naționalele din țară au incluse în ceea ce tehnic se numește program managerial minimal al sezonului câte o producție cu temă de Centenar, ca reflex al unei înțelegeri tradiționaliste a misiunii acestor așezăminte. Impunerea Ministerului Culturii este dublată de finanțări substanțiale, la care se adaugă, […]

Lumea teatrului e mereu imprevizibilă, iar când ești critic de teatru cu ceva vechime, așa ca mine, lista întâmplărilor bizare și amuzante se tot lungește. I s-a adăugat recent una, pur și simplu de nepriceput.

De ceva vreme, Teatrul Național din Iași a omis în repetate rânduri să-mi trimită comunicatele […]

După rolul din lungmetrajul A Phantom Thread, Daniel Day Lewis a declarat că se retrage din activitate pentru că Reynolds Woodcock, bizarul designer vestimentar interpretat, l-a afectat atât de mult, încât cu dificultate se poate distanța de trăsăturile acestuia.

E unul dintre multele cazuri în care personaje […]

După ce s-au documentat în două școli din București și Sibiu, Nicoleta Lefter și Lavinia Braniște au pus la cale spectacolul Visând glasuri, pe care l-au lucrat cu echipa artistică de la Teatrul Gong din Sibiu.

Instituția sibiană pentru copii și tineret nu e la primul său proiect orientat către teme […]

Lucruri care astăzi ni se par banale, de pildă obscuritatea din sala de spectacol în timpul reprezentației și concentrarea eclerajului exclusiv asupra spațiului de joc, pentru ca acesta să contribuie la sporirea semnificațiilor artistice, au avut nevoie de sute de ani pentru a deveni cutume ale teatrului.

Veacuri […]

Din lista celor necesari în teatru, dar invizibili pentru public, sufleorul este figura care, prin intervenția sa, sprijină interpreții să își amintească și rostească replica potrivită. Emoțiile, uneori neatenția, pauzele prea mari între două reprezentații, monoloage lungi și complicate ori lapsusurile provoacă […]

În cei trei ani, conform sistemului Bologna, cât durează perioada de școlaritate universitară pentru licență, nu e timp și energie pentru a discuta cu viitorii artiști și alte subiecte atât de necesare în profesiune, pe lângă construirea unui personaj sau a unui spectacol.

Cei trei ani de studiu devin un […]

A bate din palme în încheierea oricărei repre­zentații e una dintre rutinele fundamentale din sfera artelor spectacolului. Expresie a ritmului interior al privitorilor, e semnul că ne-a plăcut și că le mulțumim artiștilor pentru eforturi și rea­lizare. Suntem atât de obișnuiți să facem gestul, încât nici nu ne […]