Tocmai am terminat de citit La curtea lui Ceaușescu, un volum constituit dintr-o suită de interviuri realizate de Maria Dobrescu cu Suzana Andreiaș, femeia care s-a îngrijit de vilele lui Ceaușescu timp de 30 de ani.

Cartea e interesantă din foarte multe puncte de vedere, dar acum vreau să vorbesc doar de unul […]

Chiar mă întrebam când o să înceapă puhoiul de comentarii isterice ale celor care-și trăiesc timpul liber în mall despre cei trei oameni care au murit pe munte, în Făgăraș.

Văd că a dat startul Mîndruță, care nu-i tocmai mallist, ci doar un bișnițar de opinii de mall (știu prea bine, că-l aud zilnic […]

Am sunat la ANAF să le spun că mi-am schimbat buletinul și domiciliul, să-mi dea o adresă de mail, să le trimit o copie după noul buletin, să nu-mi trimită scrisori aiurea, când și dacă o fi cazul.

Nu se poate. Trebuie să mă duc la sediul lor, să depun o cerere la ghișeu. Ghișeu care lucrează – evident […]

Am ajuns în Leipzig foarte târziu, scăpărând de foame. Am aruncat bagajul pe hol și-am plecat în oraș să rezolv problema. Totul închis, un oraș aproape pustiu, traversat în mod bizar de tramvaie, unul după altul, și la miezul nopții.

Și-am ajuns la gară, că era aproape. Și-am văzut un homeless vorbind […]

Mama face mâncare. Spun că mă duc până în grădină, până „devale“ (cum numeam locul în copilărie, într-un singur cuvânt, reprezentând casa și gospodăria bunicii). Iau cu mine și aparatul foto. Pozez aria pe care a fost casa. Pentru un străin, nici n-ar părea că acolo a fost odată o casă, o gospodărie […]

Într-un mall din marginea orașului, aglomerație, omor. Observ că-s mult mai multe mămici cu copii decât de obicei. E cam frig afară, n-au unde să-i ducă, îi plimbă pe-acolo probabil. Sau o fi de la mărțișoare. „Ce-i aia, mami, căluțu’?!“ „Da, mami, căluțu’, zi și tu: căluțu’“ „Nu, nu, caca, […]

În Generală, pentru mine și prietenii mei nu era niciodată suficient de frig, destul viscol, mă rog, nu aveam îndeajuns de multe dezastre naturale. În iernile ca acum, te trezeai la șapte dimineața, auzeai la radio că-s minus douăzeci de grade afară și exclamai nemulțumit:

— Ăsta-i frig?! Niciodată […]

Au trecut două luni de când am intrat în Centenar și se prevăd deja limpede liniile mari în care se vor desfășura evenimentele dedicate sărbătoririi. Zic și eu la întâmplare:

– Te Deum CENTENAR. Prea­sfin­ția Sa și mai multe fețe bisericești vor da cu agheasmă o statuie. Se vor recita versuri și […]

O elevă de 14 ani din Târgoviște a devenit încet-încet vedetă, etalon al luptei cu sistemul educațional românesc. De la simple postări pe Facebook a trecut la blog cu domeniu personal, apoi la interviuri ample în emisiuni radio-TV. Bă, zic, hai să văd și eu ce scrie „eleva fenomen“ în lupta cu sistemul.

Ce […]