In cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de cateva dintre cele mai importante personalitati ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtand semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian si Hrant Dink.
Un rol central il va avea, asa cum arata site-ul http://www. worldwide-reading.com/, romanul Cartea soaptelor de Varujan Vosganian, aparut la Polirom in anul 2009 (editia a II-a, 2011). In cadrul unor lecturi publice in diverse orase ale lumii, cititorilor le vor fi prezentate capitolele sapte si opt ale romanului in cele peste douazeci de traduceri realizate pana in prezent: spaniola, italiana, germana, franceza, engleza, suedeza, bulgara, maghiara, ceha, poloneza, norvegiana, olandeza, portugheza, braziliana, ebraica, armeana, turca, rusa, araba, persana.
Romanul a obtinut Premiul „Cartea anului 2009“, acordat de revista „Romania literara“, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revistei „Observator cultural“ pe anul 2009, Marele premiu Niram Art – Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala „Niram Art“, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul „Mihail Sadoveanu“, oferit de revista „Viata Romaneasca“, Premiul pentru proza al revistei „Arges“, Premiul „Gheorghe Craciun“, oferit in cadrul colocviului „Generatia 80“, Premiul revistei „Convorbiri literare“ pe anul 2009, Premiul Academiei, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. A fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.
Cartea soaptelor a mai obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, Premiul Targului de Carte de la Leipzig.
Varujan Vosganian s-a nascut la 25 iulie 1958, in Craiova. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si prim-vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Lucrarile sale includ trei volume de poezie – Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) –, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.
La Editura Polirom a publicat recent volumul Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri, editie cartonata, disponibil si in editie digitala. Volumul a fost nominalizat recent in cadrul Galei Premiilor Radio Romania Cultural, sectiunea „Proza“, editia 2014, si la Premiile revistei „Observator cultural“, sectiunea „Proza“.