PSD ar fi trebuit sa aiba o analiza interna serioasa, dupa esecul usturator de la prezidentiale. Nu doar ca nu s-a intamplat asta, dar liderii partidului baga capul in nisip pentru a scapa de judecata teritoriului. Initial s-a spus ca PSD isi va tine congresul in a doua jumatate a lunii martie, dar ulterior s-a decis ca Marea Socoteala sa fie amanata pentru nu se stie cand. Atat Ponta, cat si cei din jurul lui stiu ca orice tulburare a apelor in partid va duce in scurt timp si la pierderea guvernarii. Ce sa le spuna Ponta tovarasilor din PSD la un eventual congres? Ca el, Dragnea, plus echipa de sunete din campanie au decis sa puna piedica diasporei? Ca partidul a pierdut cursa pentru Cotroceni din cauza arogantei sale si a deciziilor prostesti luate in ultima parte a anului?
Oricat de unit ar fi partidul, Ponta ar iesi sifonat in urma congresului. Chiar daca ar fi reconfirmat la sefia PSD, tot s-ar coagula la congres o grupare care sa-i ceara socoteala pentru dezastrul din noiembrie. Strategia capilor PSD vizeaza salvarea lor, si nu a partidului in ansamblu. Ei spera ca timpul va lucra pentru a repara imaginea sifonata la scrutinul de la finalul anului trecut.
Ponta i-a exclus rapid pe Geoana si Vanghelie, pentru a-i decupla de partid si a dejuca un eventual puci intern care cu siguranta ar fi avut loc.
Amanand clarificarea interna, PSD greseste, iar Ponta nu va putea evita caderea. Geoana si Vanghelie se tot agita in ultima vreme si anunta ca 40-50 de parlamentari sunt gata sa puna umarul la daramarea guvernului PSD si sa formeze un nou partid de stanga care sa se alature intr-o constructie guvernamentala cu liberalii. Plecarea lui Ponta de la Palatul Victoria va duce imediat si la schimbarea conducerii PSD. Baronii se vor suci si vor cere sange in partid, in momentul in care ospatul guvernamental se va fi incheiat.
Pentru Ponta, orice varianta pare in acest moment proasta. Cu Dragnea inca alaturi, Victor Ponta spera ca functia de la Palatul Victoria il va tine in viata si la partid.
In orice caz, cu cat ramane mai mult agatat la guvernare, cu atat PSD va pierde puncte. Iar alegerile parlamentare nu sunt atat de departe precum par.
Si la PNL sunt de asteptat in acest an decizii cruciale. Exista oameni in partid care abia asteapta sa ajunga la guvernare. Nu conteaza cum, cu cine, important e sa preia haturile la Palatul Victoria. PNL si PDL nu au numarul necesar de parlamentari pentru a provoca o cadere a executivului. Primirea de tradatori in marele PNL e riscanta, pentru ca un asemenea joc n-ar face decat sa arate ca s-au schimbat doar personajele, nu metehnele. UNPR-ul lui Gabriel Oprea nu-l va trada pe Ponta la o eventuala motiune. UDMR joaca dublu, dar fara o garantie ca le va fi mai bine cu o guvernare de dreapta, liderii maghiari nu vor marsa la caderea cabinetului Ponta. PNL are la indemana varianta de a nu inregimenta tradatori, dar poate incuraja un transfer al acestora catre noul partid mosit de Geoana.
In PNL se fac tot felul de calcule, dar multi din partid spun ca politic, mai profitabila e banca opozitiei. Liberalii stau la peste 40 la suta in sondaje, iar gafele guvernului PSD nu-i pot cobori prea mult sub acest prag in cele 20 luni ramase pana la parlamentare. PNL mai are o problema: armonizarea relatiilor cu vechii pedelisti. In unele judete, relatiile din interiorul marelui PNL nu-s deloc bune, iar venirea la putere ar tensiona si mai mult lucrurile, putand duce chiar la plecari din partid.
O alta formatiune cu pretentii pe scena politica, PMP, si-a cam pierdut obiectul muncii. Cum opozitia la PSD e asigurata de marele PNL, vocea PMP abia se aude. Elena Udrea da semne ca s-ar retrage din fruntea partidului, dar aparitiile sale publice arata cu totul altceva, in timp ce Traian Basescu ezita sa se alature unui proiect care merge pe un drum infundat. Posibil ca urmatoarele sondaje sa arate PMP-ul tot sub 5 la suta, caz in care nu va trece mult timp pana la destramarea formatiunii.
Cu exceptia UDMR, toate celelalte formatiuni mici au de luat decizii importante in acest an. UNPR va trebui sa hotarasca daca merge in 2016 pe propriile picioare sau daca ramane la remorca PSD, in timp ce in PC, Daniel Constantin e tot mai incoltit pe primarul Piedone.
In PLR-ul lui Tariceanu s-a instalat panica. Radu Stroe, mana dreapta a fostului premier liberal, a sarit deja in barca uneperista, iar partidul seamana cu o corabie care e tot mai aproape sa se scufunde.
Anul 2015 nu va fi deloc linistit, ci plin de surprize. Vor fi mutari spectaculoase stanga-dreapta, iar pe de alta parte vor aparea noi partide pe scena politica (vezi anuntata formatiune a Monicai Macovei).
Doua lucruri sunt de urmarit in urmatoarele 11 luni: cat va rezista PSD la guvernare, iar de partea cealalta, cat de hotarati sunt liberalii sa preia puterea si mai ales daca au oamenii potriviti pentru a conduce Romania.