Lee, astazi in varsta de 88 de ani, a publicat in 1960 romanul Sa ucizi o pasare cantatoare, care s-a dovedit un succes imediat. Cartea s-a vandut in peste 30 de milioane de exemplare, a fost tradusa in peste 40 de limbi, a intrat in programa literara a liceelor si a marcat mai multe generatii de americani. Un an mai tarziu, Harper Lee a primit premiul Pullitzer pentru aceasta carte care, in 1962, a avut parte si de o foarte apreciata adaptare cinematografica, cu Gregory Peck in rolul lui Atticus Finch, avocatul care apara un negru acuzat de viol intr-un orasel din Sudul american, in timpul marei crize.
Noul roman al lui Lee, Go set a Watchman, nu este chiar „nou“. El a fost scris in mare parte chiar inainte de Sa ucizi o pasare cantatoare, in anii ‘’50, desi actiunea se petrece dupa evenimentele din romanul premiat cu Pullitzer. Dat deoparte si considerat pierdut vreme de decenii, manuscrisul a fost regasit toamna trecuta. „Nu-mi dadusem seama ca aceasta carte mai exista si am fost surprinsa cand prietena si avocata mea a descoperit-o“, a povestit Harper Lee. „Dupa multe ezitari, am dat-o catorva oameni in care am foarte mare incredere si am fost bucuroasa sa aflu ca acestia considera acest manuscris demn de a fi publicat.“
Go set a Watchman va aparea in librarii in luna iulie, intr-un tiraj initial de 2 milioane de exemplare.
Aceasta carte nu este singura carte a unui mare autor care are nevoie de decenii pentru a ajunge in librarii, scrie „BBC News“.
De exemplu, prima carte scrisa de Jack Kerouac, The Sea is My Brother, a fost publicata abia in 2011, la 40 de ani de la moartea autorului.
Alt „prim“ roman a avut nevoie de 130 de ani pentru a fi publicat: The Narrative of John Smith, scris de Arthur Conan Doyle cu mult inainte de seria Sherlock Holmes.
De asemenea, Parisul in secolul XX, al lui Jules Verne, a fost considerat pierdut vreme de peste 130 de ani si publicat abia in 1994.