E frumos ca se iubesc, gandea ea. Si strangea mai tare intre degete sacosa cea curata, din fas, nu ca s-ar fi temut sa nu o scape, ci pentru a-si mai dezmorti falangele muscate de ger. Din toate vitrinele sareau in ochi inimioare si ursuleti de plus. Ca asa este de Valentine’s Day.
Tanti Rodica nu avea nevoie de lista. Stia ingredientele ca pe Tatal Nostru. In fiecare an, de Mosii de Iarna, pregatea o coliva mare si o ducea la biserica. Era intru amintirea, pomenirea si iertarea pacatelor cele de voie si cele fara de voie ale raposatului sot, Mitica. Faptul ca anul acesta se suprapun doua sarbatori in aceeasi zi parea sa o binedispuna.
Arpacasul era de doua calitati, la diferenta de pret destul de mare. L-a cumparat pe cel ieftin, fiindca in viziunea ei a alege pietricelele din arpacas facea parte din ritualul oricarei colivarese care se respecta. Un kilogram de zahar, esenta de rom, trei sute de grame de miez de nuca. Pana aici totul pare comun. Tusa finala, de maestru, consta in felul in care Rodica se pricepe sa orneze macabra prajitura. Pentru aceasta, a mai cumparat o ciocolata amaruie si doua pungute de bomboane marunte, marunte.
In momentul in care graul fiert capata o textura „al dente“, cum ar spune italianul, mai trebuie lasat pe foc inca un sfert de ora. Se scoate apoi pe balcon, sa se racoreasca, intr-un mare valatuc de aburi, de parca toate neamurile adormite s-au prins in hora deasupra oalei si sunt gata-gata sa ia forma materiala.
Tanti Rodica macina miezul de nuca, uscat in cuptor cam douazeci de minute. Apoi aduce, cu pasi demni si negrabiti, vasul cu fiertura. Zaharul trebuie turnat domol, amestecandu-se incontinuu, pentru a fi incorporat. Apoi dulcea amestecatura hiperglucidica inghite cu nesat miezul de nuca si capata o textura noua. Esenta de rom vine la urma, peste toate, ca un porumbel alb care anunta pacea si echilibrul gustului.
Anul acesta vaduva noastra a ales tava rosie, cu trandafiri. Excelenta idee. Vai, cu cata admiratie privea lumea din curtea bisericii minunatia de prajitura mortuara. Era ca o declaratie de dragoste trimisa peste lumi, direct in ceruri. Bomboanele roz imbracau perfect coliva, aranjata sub forma de inima, peste care domnea o cruce din patratele de ciocolata amaruie.