Daca scriu despre ei astazi, motivul principal il constituie un reusit proiect discografic, sponsorizat gratie unei burse elvetiene si care a vazut lumina zilei luna aceasta, sub forma unui superb Audiobook, tiparit la Berlin. Este, neindoielnic, atat o realizare muzicala, cat si una grafica de mare rafinament si design, ce ar putea fi luate ca model si in lumea editoriala romaneasca. Cele 90 de pagini de text bilingv, in germana si engleza, se deschid cu o erudita, dar pe intelesul tuturor, prezentare a ciclului schubertian semnata de Ana Silvestru, urmata, pe pagini oglinda, de textele celor 24 de lieduri, totul alternat cu fotografii deosebit de reusite ale celor doi interpreti. Design-ul a fost asigurat de David Loewe, iar imaginile de Nicolas Hudak.
Fireste, ceea ce primeaza este muzica, iar pianista Ana Silvestru si tenorul Tamás Henter formeaza un duo ce isi impleteste fortele perfect, cu mult temperament si sensibilitate. O inregistrare luminoasa si clara, realizata in ianuarie 2014 in Studioul Radioului elvetian german, la Zürich, si care – imi spunea pianista – a fost facuta de unul din inginerii de sunet legendari ai locului, Andreas Werner, el insusi cu o formatie de solist vocal. Discul, pe care l-am ascultat de mai multe ori, este in sine o bucurie si singurele rezerve ar fi cateva, nu multe, momente de stress vocal ale tenorului, ce se percep in unele lieduri si care, in mod ideal, ar fi meritat sa fie corectate.
Ardelean de origine, Tamás Henter s-a nascut in apropiere de Satu Mare, iar familia lui s-a refugiat in 1988 in Ungaria, unde tanarul si-a facut studiile liceale, iar apoi a absolvit Facultatea de Biologie si Neurologie a Universitatii Eötvös Loránd, in paralel cu un inceput de studii muzicale. Destinul si-a spus ulterior cuvantul – cum imi povestea Tamás zilele trecute intr-un interviu ad-hoc – si, dupa un neasteptat esec de a intra la Academia de Muzica de la Budapesta, a reusit la examenul similar, la Zürich, atras intre altele de prezenta acolo, ca profesor, a unei voci cunoscute a operei maghiare, László Polgar. Acesta intrat in concediu sabatic, in cele din urma Tamás Henter a studiat, intre 2007 si 2014, la specialitatile de solist vocal de opera si pedagogie, in clasele profesorilor Lina Maria Akerlund si baritonului Markus Eiche. In paralel, a participat la diverse clase de masterat, beneficiind de sfaturile, intre altii, ale lui Ion Buzea.
Din toamna anului 2014, Tamás este membru al Academiei de Muzica de la Zürich, ansamblul coral al Orchestrei Tonhalle. Experienta sa include roluri de opera asumate din perioada studentiei, in lucrari de Karl Amadeus Hartmann, Carl Maria von Weber, Alban Berg si Mozart, si numeroase concerte ca solist in oratoriile si cantatele lui Telemann si Bach. Asa cum insista in interviul nostru, ca si intr-un interviu acordat televiziunii romane, experienta pregatirii inregistrarii ciclului Winterreise, impreuna cu Ana Silvestru, a jucat un rol fundamental pentru el in intelegerea complexitatii muzicii vocale.
Pianista Ana Silvestru le este ceva mai cunoscuta melomanilor bucuresteni. Eleva a lui Viniciu Moroianu la Bucuresti, ea a avut sansa unei burse Erasmus in 2004, care i-a permis sa studieze cu profesorul Karl-Heinz Kämmarling la Salzburg si sa cunoasca alti pedagogi de marca, intre care cel care a marcat-o definitiv a fost Dmitri Baskirov. Din 2012, dupa patru ani de studii in clasa profesorului si remarcabilului pianist Konstantin Scerbakov, la Academia de Arte din Zürich (ZHdK), Ana este astazi titulara unor Diplome de Concert si de Solist, care incep sa-i deschida calea spre marile scene. In ambianta lumii muzicale contemporane drumul este departe de a fi usor, dar talentul, temperamentul si perseverenta pianistei – despre al carei parcurs puteti afla mai multe pe site-ul ei, anasilvestru.com – sunt, cu siguranta, de foarte bun augur. Iar dupa ce mediul muzical nord-elvetian, deosebit de favorabil celor talentati si perseverenti, i-a oferit ocazia de a da, in ultimii ani, in jur de doua sute de recitaluri si concerte, Ana Silvestru isi continua acum la Berlin cautarile spre o cariera internationala de prestanta. Ce i se poate dori altceva decat sa izbandeasca!