Daca guvernul Ponta abia ar fi venit la Palatul Victoria, iar alegerile pentru noul Parlament ar fi peste trei ani, probabil am fi crezut in bunele intentii ale PSD. Am fi spus: „In sfarsit cineva cu viziune si curaj, ca prea am avut oameni speriati si fara initiativa la guvernare“. Dar cand aceste masuri sunt anuntate taman pentru anul electoral 2016, parca scartaie ceva in paradisul cu noul Cod Fiscal clocit de Ponta si ai lui.
Sunt doua lucruri care nu se leaga aici:
1. Pana anul trecut, premierul Victor Ponta ne tot tinea lectii ca taxele nu pot fi reduse pentru ca fac gaura la buget si nu-i de unde acoperi. „Daca as avea, credeti ca n-as da?“, asta era explicatia constanta a premierilor, dar cu precadere a ministrilor de Finante pe care i-a avut Romania. Ce minune s-a intamplat intre timp in economie ca ne putem permite dintr-odata o astfel de relaxare fiscala? De ce n-au fost anuntate macar o parte din aceste prevederi toamna trecuta, cand Ponta avea nevoie de voturi ca de aer pentru campania sa prezidentiala? Chiar nu s-a discutat, fie si informal, la varful guvernului inca din septembrie-octombrie 2014 despre posibilitatea reducerii taxelor?
2. Ce inseamna pachetul ofertant al guvernului PSD? O gaura bugetara importanta inca din primele luni ale anului 2016. E adevarat ca golul se poate umple pe parcurs, printr-o colectare mai eficienta sau prin scoaterea la suprafata a unei parti din economia subterana. Dar tot nu e suficient, mai ales pentru primul an de „boierie“ fiscala, cand trebuie platite, la acelasi nivel, salariile si pensiile.
Daca voi sunteti optimisti in privinta „liberalului“ Victor Ponta, eu unul am serioase indoieli. Sunt doua scenarii pe care e posibil ca premierul sa le fi luat in calcul:
a. Introducerea unor taxe noi sau majorarea celor deja existente care sa acopere golul creat. Aflam aproape concomitent cu binefacerile noului Cod Fiscal ca primariile din tara vor putea majora impozitele si taxele locale cu pana la 50 la suta, si nu cu cel mult 20 la suta ca pana acum. N-ar fi exclus ca social-democratii sa caute si alte centuri de siguranta pentru ca statul sa nu ramana fara bani de pensii si salarii.
b. Nu-i deloc exclus ca premierul Ponta sa riste tot, politic vorbind, pentru ca vremurile nu-s tocmai bune, iar PNL poate forta oricand, cu sprijin din dealul Cotroceniului, sa rastoarne caruta rosie. Deja noul Cod Fiscal e un sah la PNL, care s-a balbait zile intregi, nestiind ce pozitie sa adopte fata de un document care parca ar fi fost intocmit de un partid de dreapta, si nu de un partid social-democrat.
Liberalii anuntau cu surle si trambite ca pornesc rasturnarea cabinetului printr-o motiune de cenzura. Urma sa fie stabilite doar momentul depunerii motiunii si tocmirea numarului necesar de parlamentari pentru ca guvernul sa cada. Noul Cod Fiscal este de fapt un raspuns al PSD la mutarea anuntata de liberali. Ce argumente mai au acum liberalii sa spuna ca guvernul Ponta trebuie sa plece? Echipa de strategi din jurul premierului isi face excelent treaba. Ba, mai mult, blocheaza motiunea opozitiei. Zilele trecute, seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, preciza ca daca noul Cod Fiscal va avea probleme in Parlament la dezbateri, atunci documentul ar putea fi adoptat prin asumarea raspunderii. Baieti, depuneti motiune de cenzura! Planul PSD si al aliatilor sai e clar: duce dezbaterile pe noul Cod Fiscal cat mai mult, PNL e in corzi pe tema cea mai importanta din punct de vedere economic, iar guvernul supravietuieste.
Asumarea raspunderii pe noul Cod Fiscal e programata pentru finele lunii aprilie. PSD ar putea duce acest moment catre inceputul lunii mai, pentru a slabi presiunea de primavara a liberalilor. Va mai depune opozitia motiune de cenzura? Daca n-o face, poate fi acuzata ca a depus armele, daca o depune, care ii sunt argumentele? In cazul in care guvernul Ponta trece cu bine acel moment, e complicat sa mai vii cu o motiune de cenzura la doar cateva saptamani distanta. Pe ce temei, ce s-ar putea schimba intre timp? Singura varianta ar fi o gafa monumentala a PSD, care ar da apa la moara pentru depunerea unei noi motiuni de cenzura.
Dar chiar si in cazul in care guvernul Ponta va cadea, PNL se va trezi ca guvernul sau are in brate zestrea PSD numita noul Cod Fiscal. Ce vor face liberalii? Il vor schimba? Riscant sa te joci cu focul in prag de alegeri. Vor merge pe reducerea semnificativa a taxelor? Si aici exista riscul de a nu avea suficienti bani pentru salarii si pensii taman in lunile de dinaintea scrutinului pentru Parlament.
Poate ca asta e de fapt si jocul celor de la PSD. Posibil ca Ponta sa simta ca saptamanile ii sunt numarate la Palatul Victoria, dar sa incerce sa complice viata unui nou guvern care va avea de gestionat anul electoral 2016.