Pasul 1: am admis problema
Saptamana trecuta am descoperit ce probleme pot aparea de la maratoanele TV. Obiceiul de a urmari un serial episod dupa episod, aproape compulsiv, poate avea consecinte dramatice, cum ar fi depresia, sedentaritatea si incapacitatea de a socializa. A fost cat se poate de firesc sa ma intreb: oare cititul excesiv nu dauneaza si el grav sanatatii?
Intrebarea s-a nascut dintr-un impuls cat se poate de altruist. Pagina mea de Facebook este inundata permanent de cele mai noi ispravi literare ale prietenilor mei. Goodreads, o platforma de socializare prin lectura, ma anunta prompt, la fiecare sfarsit de an, cate carti au citit acesti prieteni ai mei: recordul este de 150 (una suta cinci zeci). Media pentru Romania este de 4 carti pe an. Una dintre cele doua statistici cu siguranta este ingrijoratoare.
Pasul 2: am studiat chestiunea
In fiecare dimineata, timp de 19 zile, la Universitatea Emroy din Statele Unite ale Americii, 21 de cititori isi incepeau ziua cu un RMN. Subiectii avusesera tema de citit pentru acasa – cate 30 de pagini pe zi dintr-un roman de actiune si istoric. Neurologii le-au cercetat creierul inainte, in timpul si dupa ce s-a incheiat perioada activa de lectura a romanului. Un alt studiu, publicat in „Journal of Applied Social Psychology“, a investigat cum lectura lui Harry Potter influenteaza spiritul de toleranta al elevilor din clasa a cincea. Doi cercetatori din New York au urmarit 1.000 de cititori cu gusturi diverse, pentru a vedea in ce fel este afectata empatia de lectura.
Pasul 3: am formulat concluziile
Rezultatele au fost, in mod previzibil, pozitive. RMN-urile au aratat faptul ca cititorii devin mult mai receptivi la limbajul scris si vorbit, iar aceasta stare se mentine si cateva zile dupa incheierea unei carti. Harry Potter, alaturi de discutiile ghidate despre reprezentarile metaforice ale diverselor categorii sociale, i-a facut pe copiii de clasa a cincea mai atenti la intoleranta. Studiul din New York a relatat faptul ca literatura, mai ales cea bine scrisa si intr-o mai mica masura cea populara, ne creeaza mecanismele de a intelege mai bine emotiile celorlalti.
Pasul 4: monitorizare continua
Descoperirea unui nou tip de cititor i-a mobilizat pe editori. Nu este vorba despre cei care citesc mult, ci mai degraba despre cititorii nerabdatori. Pe modelul urmaritului serialelor in maraton, a aparut si un tip de consum de carte maraton. Sunt la mare cautare subiectele si personajele care pot fi intinse in mai multe volume – minimum o trilogie. Daca pana acum cartile dintr-o serie se publicau la distanta de cativa ani (Harry Potter, Jocurile Foamei, saga Cantec de gheata si foc), editurile au inceput sa publice mai multe volume din aceeasi serie la o distanta de doar cateva luni. Cititorii au suficient timp sa termine un volum, dar perioada este suficient de scurta pentru a nu le crea frustrari. Primul succes din acest nou model editorial a fost nimeni altul decat Cinzeci de umbre intunecate, ale carui trei volume au fost lansate intr-o perioada de doar sase luni. Ceea ce este pana la urma un argument foarte neasteptat pentru faptul ca, din nou, cartea bate filmul.