Uitati-va si la tambalaul de nedescris iscat cu ora de religie!
N-am auzit insa o dezbatere la fel de incinsa pe subiectul dotarii scolilor din mediul rural. Scoli cu WC-uri in curte, sali de clasa in care cade tavanul si profesori prost platiti pentru care primaria din sat n-are bani nici sa le deconteze naveta.
Sa revenim insa la sistemul medical. Ultimele zile ne-au adus vesti care nu ne dau prea multe sperante. La Brasov, o pacienta de 83 de ani a fost gasita moarta pe camp, la cateva ore dupa externare. Femeia, originara de prin Braila, dar cu rude in Brasov, era in pijamale si purta papuci de casa, desi afara erau zero grade. Cine a lasat-o sa plece din spital? Un medic rezident care tinea locul medicului de garda. Deci nu conteaza experienta celui care asigura garda in spital, ci doar sa fie cineva prin zona ca sa existe permanenta.
Ca nu s-au respectat procedurile de externare este evident, cum nici o ancheta din lume nu mai schimba lucrurile, cata vreme femeia si-a pierdut viata. Intre timp, medicul care ar fi trebuit sa asigure garda a fost destituit, dar astea sunt detalii care nu mai schimba datele problemei.
Un caz ciudat s-a petrecut si la Iasi zilele trecute. Cunoscutul universitar Tiberiu Brailean si-a pierdut viata in conditii suspecte. Barbatul a venit la spital putin dupa miezul noptii, adus de sotie, iar in primele trei ore, medicii de la Spitalul Parhon i-au recoltat doar sange pentru analizele curente. Abia spre dimineata a fost chemat un medic cardiolog, care a decis imediat transferul la Spitalul „Sfantul Spiridon“, diagnosticul fiind tromboembolism pulmonar. Doua ore mai tarziu, profesorul Brailean face stop cardio-respirator, e resuscitat, dar starea sa ramane critica. Dupa alte trei zile, Tiberiu Brailean se stinge din viata, la numai 55 de ani. In urma sa au ramas o multime de intrebari. Cazul e mediatizat intens, iar Directia de Sanatate porneste ancheta. Vinovatul? Medicul de garda, care de fapt era angajat doar cu contract de munca partial la Spitalul Parhon. Doctorul cu pricina isi pierde slujba, dar intrebarile se tin lant. Putea fi salvat profesorul Brailean daca diagnosticul era stabilit rapid? Complicat raspuns.
Sistemul sanitar din Romania manca in anul 2000 aproximativ un miliard de euro. Intre timp, bugetul alocat sanatatii a crescut de 6 ori. A crescut proportional si calitatea actului medical? N-as zice.
Medicii fug pe capete din sistem, ademeniti de salariile din clinicile din strainatate, dotarile din spitale (in orasele mici sau in rural e dezastru!) sunt la limita, iar modul cum e tratat pacientul lasa de dorit.
O chestiune simpla si de bun-simt: De cate ori ati intrat intr-un spital si habar n-ati avut incotro s-o apucati? E nevoie de o lege ca sa gasesti indicatoare de orientare la tot pasul in curtea unui spital? V-ati gandit ca in spitalele de stat, cu mici exceptii, nu vezi un birou de informare imediat ce calci pragul unitatii? De ce astfel de birouri exista insa la unitatile private? Pentru ca acolo e vorba de bani, iar cand pacientul plateste, nu se cade sa-l lasi in labirint.
Exista o prapastie in prezent in sistemul medical romanesc. Sunt medici renumiti, de multe ori sefi de clinica, care castiga sume imense (unii si zeci de mii de euro pe luna!), si medici mai tineri, cu mai putina experienta, nu atat de cautati, care pleaca acasa la final de luna cu 2.000 sau 2.500 de lei.
Ce e de facut? Camere de luat vederi in toate ungherele spitalelor? Nu suntem intr-un stat politienesc.
La Sanatate s-au perindat in 25 de ani zeci de ministri, dar niciunul n-a luat taurul de coarne. Ministerul Sanatatii ezita sa propuna vreo masura concreta, iar de multe ori este acuzata fara temei breasla medicala.
In acest timp, pacientii sunt nemultumiti ca nu sunt tratati cum trebuie in spital, in timp ce medicii invoca lefurile de mizerie, supra-aglomerarea si lipsa finantarii.
Vrem un ministru al Sanatatii sau un guvern care sa se lupte pentru pacienti si sa caute solutii, nu sa bata campii si sa considere bolnavii niste simple numere care trebuie sa traiasca sau sa moara in functie de buget sau de tafnele unor medici pentru care serviciul de garda e facultativ.