„Premiul National de Proza «Ziarul de Iasi» se acorda asadar anul acesta unui scriitor cunoscut, autor al unor romane de succes, unele din ele traduse in mai multe limbi straine. Dan Lungu, care este si director al Muzeului Literaturii Romane Iasi, s-a impus nu numai prin inteligenta cu care isi construieste destinul literar, ci si prin pasiunea si priceperea puse in slujba organizarii FILIT, o manifestare culturala ce si-a castigat deja un foarte bun renume national si chiar international.
Fetita care se juca de-a Dumnezeu este o carte ce abordeaza o problematica din nefericire foarte actuala, si anume traumele produse in randul familiilor care traiesc drama despartirii, cand parintii aleg sa mearga sa munceasca in strainatate lasandu-si copiii acasa. Este un roman ambitios si din punct de vedere al compozitiei, pentru ca alterneaza planurile evenimentelor si perspectivele narative. O carte puternica, de o tulburatoare autenticitate, care reuseste sa dozeze fericit lirismul si analiza psihologica. Cred ca juriul a facut o buna alegere“, a declarat Alexandru Calinescu, presedintele juriului.
Tot in cadrul acestui concurs se mai acorda si premiul pentru debut. Acesta revine in acest an Ceciliei Maticiuc, pentru volumul Proza lui Alexandr Soljenitin. Un document artistic al gulagului, publicat de Editura Institutul European, si lui Adrian Vitalaru, pentru volumul Nicolae Petrescu-Comnen – diplomat, publicat de Editura Universitatii „Al.I. Cuza“.
Devenit o traditie, acest premiu alege cea mai buna carte de proza romaneasca si recompenseaza munca si talentul autorului. Cele cinci volume nominalizate pentru faza finala a competitiei au fost: Uranus Park, de M. Dutescu (Editura Polirom), Fetita care se juca de-a Dumnezeu, de Dan Lungu (Editura Polirom), Marea petrecere de Petre Barbu (Editura Cartea Romaneasca), Miros de roscata amara de Dan Alexe (Editura Humanitas), si Ne vom intoarce in Muribecca de Sebastian Corn (Editura Nemira).
Din juriu fac parte scriitorii Alexandru Calinescu, care este si presedintele juriului, poetul Emil Brumaru, criticii literari Bogdan Cretu, Codrin Liviu Cutitaru, Doris Mironescu si Antonio Patras. Anul trecut, premiul a fost adjudecat de scriitorul Matei Visniec, cu volumul Negustorul de inceputuri de roman, iar premiul pentru debut de Ana Ionesei, pentru cartea de versuri Maldororiana, si de Dragos Zetu, pentru volumul Povestirile lui Alice Munro.
Gala de decernare a premiului va avea loc dupa Pasti, in Aula Magna „Haralamb Vasiliu“ a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad“ din Iasi.
Premiul National de Proza „Ziarul de Iasi“ a fost infiintat in 2003, din dorinta redactiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori romani si de a oferi repere valorice cititorilor pasionati de literatura.