Problema aranjarii corecte a hartiei igienice in baie este una extrem de complexa. De-a lungul istoriei, cele doua pozitionari alternative au starnit discutii cu nimic mai prejos de aprinsele dezbateri din Calatoriile lui Gulliver despre capatul corect la care se ciocnesc ouale. Statistic vorbind, cel putin unul din cinci cititori ai acestui articol s-a enervat, la un moment dat, din cauza faptului ca hartia igienica nu era plasata corespunzator cu propria optiune. Iar unul din zece cititori a reactionat prin a schimba rola in pozitia „corecta“. Dar care este aceasta?
Sustinatorii lui „Deasupra“
Cu o majoritate confortabila de 70%, persoanele care considera ca hartia igienica ar trebui sa fie plasata in asa fel incat capatul liber sa fie spre exterior numara in tabara lor inclusiv vedete cum ar fi Jay Leno, Tori Spelling si Martha Stewart. Argumentele lor sunt si de natura practica, si de natura stiintifica. De exemplu, daca se ia in considerare campul vizual, precum si unghiul de perspectiva al utilizatorului, calculele matematice dovedesc clar ca este mult mai usor de reperat capatul liber al hartiei igienice atunci cand acesta este pozitionat spre exterior. De asemenea, datorita distantei dintre portiunea de hartie si zid, ruperea uneia sau mai multor bucati nu presupune nici un fel de contact intre mana si potentialii germeni de pe peretele pe care este fixata rola. Ceea ce face ca „deasupra“ sa fie alegerea Bio. In plus, datorita plasarii optime a punctului de tensiune, nu exista pericolul de a rupe accidental mai multa hartie igienica decat s-a intentionat la inceput. In acest fel, este incurajata si o atitudine Eco.
Sustinatorii lui „Dedesubt“
Desi sunt in minoritate, cu 25 de procente, persoanele care sustin plasarea capatului liber al hartiei igienice spre perete au si ele argumente puternice. In primul rand, pisicile si bebelusii: sansele ca hartia igienica sa fie desfacuta in totalitate de vreun motan jucaus sau un copil mic sunt mult mai mici in aceasta pozitie. Apoi, din punct de vedere estetic, acest aranjament este preferat de persoanele creative si sensibile la frumos. Chiar si fizica furnizeaza un motiv serios pentru a prefera acest tip de amplasament al hartiei igienice: datorita fortelor de frecare aproape inexistente cu peretele, interactiunea dintre om si hartie igienica este una mai fluida si lipsita de rezistenta.
Rezolutia
Subiect de studiu sociologic, nascatoare a unei intregi pagini de Wikipedia si a numeroase analize in rubricile cu sfaturi practice, dezbaterea a ajuns in sfarsit la o concluzie. La sfarsitul lunii martie, in bazele de date Google, a fost gasit brevetul original pentru hartia igienica perforata, depus in anul 1891. Inventatorul acesteia, Seth Wheeler, a inclus in descrierea produsului sau si cateva desene ce rezolva o data pentru totdeauna aceasta dilema. In schitele originale, capatul liber al hartiei igienice este plasat deasupra.
Ne cerem scuze pentru acest articol celor 5% sustinatori ai amplasamentului „nu-mi pasa“.