The Eagles – Hotel California
Nimeni nu stie exact la ce se refera aceasta celebra melodie a anilor ‘’70, iar versurile despre „iad“ sau „fiara“ nu ajuta cu nimic interpretarea. Mai mult, in poza de pe coperta anterioara a discului, care ii prezinta pe membrii trupei intr-un grup de oameni, multi sunt convinsi ca il vad, abia ghicit la un geam, pe Anton LaVey, fondatorul Bisericii Satanice din San Francisco. Din cauza asta, fundamentalistii crestini i-au acuzat pe Eagles ca Hotel California este o incercare de convertire a fanilor la satanism.
Membrii trupei, pe de alta parte, spun ca melodia vorbeste despre decadenta industriei muzicale si dependenta muzicienilor de ea, asa cum o demonstreaza si versul „poti sa pleci oricand, dar nu o faci niciodata“. „Este felul in care am interpretat noi viata de petreceri din Los Angeles. Este un cantec despre partea intunecata a Visului American si despre exces in America, o chestie despre care stim multe“, a explicat Don Henley, unul dintre compozitori.
Phil Collins – In the Air Tonight
Collins a spus intotdeauna ca acest mare hit este inspirat de divortul sau, numai ca versurile, in marea lor majoritate, au fost improvizate in studioul de inregistrari. Insa acestea i-au facut pe multi sa creada ca piesa este despre o persoana care se ineaca si pe care Collins refuza sa o salveze. Aceasta legenda urbana este pomenita in piesa Stan a lui Eminem.
Nirvana – Smells Like Teen Spirit
Titlul acestei piese care a creat practic era grunge i-a fost inspirat lui Kurt Cobain de mesajul „Kurt smells like Teen Spirit“, scris cu un spray pe perete de catre Kathleen Hanna, iubita lui Cobain, Teen Spirit fiind o marca de deodorant. Lui Cobain, „mesajul“ i s-a parut ca suna foarte bine si l-a folosit ca titlu. Versurile insa sunt greu de inteles si nimeni nu stie exact daca piesa este o incitare la revolutie sau, dimpotriva, o critica a apatiei tinerilor. Bateristul Dave Grohl sustine ca versurile au fost improvizate de Cobain in numai cinci minute.
The Police – Every Breath You Take
S-a crezut ca este o piesa de dragoste, ca se refera la supravegherea CIA sau ca este un cantec despre o persoana care o protejeaza pe alta. „M-am trezit noaptea cu versul asta in cap si, in jumatate de ora la pian, am compus piesa“, a povestit Sting. „Versurile sunt interesante, suna a cantec linistitor de dragoste. La vremea respectiva nu mi-am dat seama cat de sinistre sunt. Cred ca ma gandeam la Big Brother, supraveghere si control.“
Peter, Paul and Mary – Puff the Magic Dragon
Un mare hit pop din 1963, bazat pe o poezie scrisa in 1959 de studentul Leonard Lipton. Fiind aparut in anii ’60, toata lumea e convinsa ca dragonul respectiv este, de fapt, marihuana. De fapt, cantecul vorbeste despre un dragon care se imprieteneste cu un copil.
The Beatles – Lucy in the Sky with Diamonds
BBC a scos de pe post melodia, toti fiind convinsi ca The Beatles canta despre LSD. John Lennon a insistat ca piesa este despre un desen facut de fiul lui si in care apare colega lui, Lucy, pe cer, inconjurata de diamante. Paul McCartney a spus si el mai tarziu ca piesa este „despre acid“, iar unii cred ca este un mesaj satanic – Lucy fiind un diminutiv pentru Lucifer.
Bob Dylan – Mr. Tambourine Man
Din nou, anii ‘’60 (piesa a aparut pe albumul Bringing It All Back Home din 1965), versuri psihedelice… concluzia a fost clara: „Tambourine Man“ nu era altcineva decat dealerul lui Dylan. De fapt, piesa este despre Bruce Langhorne (foto), un prieten muzician care l-a inspirat si alaturi de care celebrul cantaret canta deseori.
Lou Reed – Perfect Day
In cazul acestei piese, lucrurile sunt diferite. Toata lumea a fost convinsa ca este o balada sentimentala. De fapt, Lou Reed canta despre cocaina.
Queen – Bohemian Rhapsody
Este un mare succes si una dintre cele mai cunoscute piese din istoria muzicii rock, dar nimeni nu stie la ce se refera versurile. Exista o gramada de teorii – sataniste, islamice, astrologice, in vreme ce unii cred ca Bohemian Rhapsody vorbeste despre felul in care Freddie Mercury a acceptat orientarea lui sexuala.
Mercury insusi nu a explicat niciodata versurile, s-a marginit sa spuna ca piesa „vorbeste despre relatii“. Ceilalti membri Queen au evitat si ei sa „dezvaluie secretul“. Chitaristul Brian May pare a sustine teoriile celor care cred ca melodia face referiri la traumele personale ale lui Mercury. „Freddie a fost intotdeauna un tip complex, care ascundea multa nesiguranta si probleme din copilarie. N-a explicat niciodata versurile, dar a pus mult din el insusi in acel cantec“, a declarat May. Intr-un documentar realizat de BBC Three, bateristul Roger Taylor a afirmat ca adevarata semnificatie a piesei este „de la sine inteleasa, cu ceva nonsens la mijloc“.
Este, de asemenea, pomenit faptul ca, atunci cand Queen a lansat o caseta Greatest Hits in Iran, aceasta a fost insotita de un fluturas in persana cu traducerea si explicatiile legate de piesa. Bohemian Rhapsody ar fi despre un tanar care a ucis accidental pe cineva si care si-a vandut sufletul diavolului. In noaptea de dinaintea executiei, el il cheama pe Dumnezeu in araba – „Bismillah“ – si, cu ajutorul acestuia si al ingerilor, isi recastiga sufletul de la Seitan.
„Cred ca oamenii ar trebui sa il asculte, sa se gandeasca la el si sa hotarasca singuri ce le spune acest cantec“, a declarat Freddie Mercury intr-un interviu.