Ultima boacana: initiativa legislativa cu pensiile speciale pentru parlamentari. O duc tare greu oamenii, iar viitorul se anunta sumbru pentru senatori si deputati.
Ce si-au zis vajnicii alesi ai neamului? Ia sa ne tragem noi niste indemnizatii pentru batranete, daca tot putem sa ne dam singuri niste privilegii. Ce inseamna asta? Ei ar vrea ca pentru un mandat sa primeasca o indemnizatie speciala de 1.200 de lei, pentru doua mandate – vreo 2.400 de lei, iar de la trei mandate in sus – 4.000 de lei. Motivul invocat de initiatori: sa se apropie de nivelul celorlalte state din Uniunea Europeana.
Si mai interesant a fost modul in care a fost urnit proiectul in Parlament. Oficial, nici un partid nu recunoaste paternitatea proiectului. Din cei 255 de alesi initiatori, 23 sunt de la PNL, 15 de la UDMR, cativa independenti, iar restul de la PSD. Capul rautatilor este Petre Daea (PSD), de care n-au auzit probabil nici cei mai infocati activisti ai social-democratilor.
Baietii astia n-au cum sa ne prosteasca. Totul e actiune calculata, facuta cu girul sefilor de partide. Exista totusi o exceptie, si anume PNL, unde Alina Gorghiu a spus ca nu sprijina demersul. Ba mai mult, ea le-a cerut parlamentarilor liberali sa-si retraga semnaturile, pentru a nu afecta imaginea partidului. 12 alesi liberali au facut deja pasul inapoi, dar alti 11 se tin tare pe pozitii. Unul dintre ei este ieseanul Grigore Craciunescu, un deputat aflat probabil la ultimul mandat, care isi permite chiar sa ia in ras directia data de la varful partidului.
„Voi vota pentru acest proiect, votul este individual si nimeni nu-mi poate spune cum sa votez. Doamnei Alina Gorghiu ii respect punctul de vedere, e presedinta mea, dar nimeni nu-mi poate spune mie cum sa votez. Votul nu e imperativ, la comanda cuiva“, a explicat hatrul parlamentar iesean, care n-ar fi castigat mandatul de deputat daca in anul 2012 nu s-ar fi ascuns sub haina incapatoare a USL.
Dar unde-i Ponta in ecuatia asta? De ce nu convoaca o sedinta la nivelul coalitiei pentru a-i potoli pe alesii pusi pe rele? Nu PSD detine majoritatea in Parlament? Sta tata socru in pensia pe care o va primi dupa ce nu va mai fi parlamentar?
Nu-si dau seama oare alesii nostri ce fac? Ba da. Fiecare parlamentar stia, in momentul in care a semnat pentru proiect, la ce sa se astepte. Senatorul si deputatul, oricare ar fi ei, simt pulsul de la firul ierbii. Cu siguranta ca si-au asumat criticile, dar nu le pasa. Te uiti insa mirat la oamenii de 40 de ani, unii chiar la primul mandat, si te intrebi daca nu cumva vor sa-si incheie cariera politica mai repede. Nici vorba. Cu totii spera sa treaca hopul, sa incaseze castanele, apoi vor rezolva problema. Se vor pricopsi ei cumva cu inca un mandat. Cum? Foarte simplu. Revenirea la liste in alegerile viitoare le da incredere ca pacaleala va tine. Pierde partidul puncte, nu politicianul care semneaza trasnaia. Alegatorul nu va mai alege omul in 2016, ci lista partidului, iar locul patru sau cinci la un partid mare poate fi eligibil. Iar daca mai prinde o tura parlamentar ii creste automat si pensia.
De ce nu se chinuie alesii nostri sa ridice economia, astfel incat de la mic la mare sa creasca nivelul de trai in Romania? Pai iti vor raspunde imediat: Nu e treaba noastra, ci a guvernului. De parca guvernul e creatia universului, nu a partidului pe care tot ei il reprezinta.
N-avem autostrazi, n-avem educatie la standarde europene, nici spitale bine dotate, dar avem parlamentari carora nu le pasa de cetatean. De ce nu aliniem atunci si alocatiile pentru copii la nivelul european? De ce un medic rezident (daca mai ramane in tara!) se chinuie cu o mie si ceva de lei pe luna, pe cand un coleg francez sau austriac ridica de 10 ori mai mult?
De ce insa nu vedem parlamentari enervati pe birocratia din Romania?
Cati alesi romani sunt gata sa inainteze un protest comun fata de faptul ca in Romania nu se construiesc autostrazi? Baliverne. Camasa proprie e mai importanta decat camasa nationala. Parlamentarii trudesc, au cheltuieli, se duc in teritoriu, au grija de tara. Noi, ceilalti, o ducem minunat, ei sunt categoria cea mai defavorizata din Romania. Ce daca increderea in Parlament coboara de la mandat la mandat. Dupa ei vor veni altii care se vor stradui s-o prabuseasca si mai tare. De aceea ma tem ca inca n-am vazut tot. Nesimtirea nu se pierde, ci se transforma intr-una si mai mare.