PNL si PSD au fiecare peste 35 la suta. Cifrele variaza de la sondaj la sondaj, insa in nici o masuratoare cele doua formatiuni nu coboara sub 35 la suta. Liberalii se invart in jurul barierei de 40 (sondajele galbene dau partidul chiar la 45-47), in timp ce PSD nu reuseste sa urce la 40 la suta, acolo unde se afla inainte de prezidentiale.
Dupa dusul rece din noiembrie, PSD pare sa fi atenuat caderea, iar masurile anuntate de catre guvern, cu TVA-ul redus, noul Cod Fiscal, dar si alte cadouri ale lui Ponta catre romani, par sa-si arate roadele pentru un partid de guvernamant aflat in al treilea an de mandat.
PSD stie sa comunice, echipa din jurul lui Ponta fiind fara indoiala cea mai performanta la acest capitol din intreaga istorie a social-democratilor. Pana si Nastase poate fi invidios pe mai tanarul sau tovaras, fostul premier nereusind la vremea lui sa-si ascunda aroganta in fata oamenilor, dar mai ales in fata camerelor de luat vederi. Ponta a imprumutat ceva din mistocareala lui Nastase, insa echipa de imagine din preajma sa reuseste sa-i tina in frau iesirile si sa puncteze la capitole care pana acum n-au fost niciodata favorabile PSD-ului.
Spre deosebire de guvernele anterioare, Victor Ponta a avut si norocul unei ierni blande, fara prea multa zapada si drumuri blocate, masina de propaganda rosie putand lucra in liniste, fara bruiaje, adaptandu-se din mers la situatia din teren.
PSD pare a fi scapat, cel putin in actuala sesiune parlamentara, si de amenintarea caderii guvernului. Ostasii lui Gabriel Oprea raman fideli stangii, iar PC si PLR n-au alta solutie decat sa ramana langa PSD, pentru a mai fi la guvernare. Pe moment, meciul din Parlament pare inchis, iar diferenta de 70-80 de voturi este una linistitoare pentru social-democrati.
E adevarat ca nici PNL n-a dat asaltul decisiv la guvernarea actuala. Iohannis a stat cuminte la Cotroceni, fara a emite semnale clare in favoarea unui nou executiv croit in jurul liberalilor, in timp ce Gorghiu si Blaga n-au avut puterea de a schimba raportul de forte din Parlament.
La adapostul guvernarii, PSD merge in continuare pe mana lui Victor Ponta, chiar daca acelasi Ponta a facut partidul de rusine la prezidentiale. Nici macar marile dosare de coruptie din ultima vreme n-au afectat prea mult PSD-ul din punct de vedere electoral, cazurile Sova si Valcov nefiind in masura sa schimbe optiunea simpatizantilor acestui partid.
La PNL, liderii Alina Gorghiu si Vasile Blaga dau semnalul pregatirii partidului pentru localele de anul viitor. Ambii sefi liberali recunosc ca in prezent sunt putine sanse pentru rasturnarea guvernului, desi Blaga le-a dat recent o raza de speranta celor din teritoriu. Marea inclestare, spune Buldogul, ar putea veni in toamna, dar nu este clar daca nu cumva e doar o declaratie banala de opozitie sau Vasile chiar stie ca altfel se va pune problema cand vine vremea recoltei.
In orice caz, pierderea guvernarii de catre PSD cu 6-8 luni inainte de alegeri ar fi o catastrofa pentru social-democrati. Liderii din judete s-ar vedea dintr-odata scosi de la manete, iar unii sefi de filiale isi vor aduce aminte cu siguranta inclusiv de esecul lui Ponta de la alegerile din noiembrie 2014. Daca PNL preia guvernarea, aproape sigur PSD va intra nervos in alegerile de anul viitor, iar Ponta va avea de dat socoteala nu opozitiei, ci propriului partid.
Daca insa nu se intampla nimic la Palatul Victoria, PSD si PNL vor avea in primavara anului viitor cate un atu. PSD se va lauda cu rezultatele guvernarii, in timp ce liberalii vor sta la umbra procentelor lui Iohannis. Chiar daca actualul sef al statului va mai scadea la capitolul incredere (mai e un an pana la alegeri!), neamtul va ramane locomotiva ce va aduce PNL-ului cateva puncte in plus.
In spatele PSD si PNL e un gol imens. UDMR-ul e in zona pragului electoral, iar in rest, nici un alt partid nu da semne ca s-ar putea bate cu gigantii.
Cat priveste disputa PSD-PNL, e posibil orice anul viitor. Localele sunt insa extrem de importante, pentru ca formatiunea cu cei mai multi primari va avea prima sansa la generalele din toamna lui 2016. PSD si PNL par sa-si fi impartit sferele de influenta in teritoriu. Liberalii vor domina Ardealul, iar PSD in special judetele sarace. Alegerile se vor castiga (sau pierde!) in functie de rezultatele de la Suceava, Prahova, Constanta sau Iasi.