Am citat dintr-un imn de sustinere al rebelilor de la UNATC, Andrei Rus si Andrei Gorzo, publicat de trupa Taxi pe „Trilulilu.ro“. Radu Jude, Tudor Cristian Jurgiu, Iulia Popovici, Gianina Carbunariu, „Active Watch“, Ada Solomon s-au declarat si ei in mod public de partea razvratitilor. O petitie a fost lansata pentru sustinerea lui Andrei Rus, sustinatorii au pichetat rectoratul s.a.m.d. Ceea ce incepuse ca o disputa interna intre conducerea revistei „Film Menu“, prin redactorul ei sef, lectorul universitar Andrei Rus, si conducerea UNATC, prin rectorul Adrian Titieni (care injumatatise tirajul revistei alimentata si de sustinerea data de Rus decanului Facultatii de Film, Sorin Botoseneanu, care pana la urma si-a dat demisia), s-a umflat peste buza universitatii, revarsandu-se in presa si pe retelele de socializare, si apare acum in societate ca o confruntare dintre nou si vechi si ca un simptom al unei boli dintr-un intreg sistem educational. Conflictul a escaladat pentru ca fiecare parte si-a sustinut pozitia, iar cand discursurile s-au inflamat si Andrei Rus a fost chemat sa dea socoteala la Comisia de Etica (lucru care e posibil sa repercuteze in demiterea lui), partile si-au dat seama ca nu mai au nimic de pierdut si ca orice arma e buna. „Rebelii“ au dezvaluit discursul rasist de pe Facebook al unor membri ai Senatului UNATC, cum ar fi presedintele acestuia, Sergiu Anghel, sau profesorii Florin Zamfirescu si Doru Ana. La randul lor, „monstrii sacri“ au trecut la atacuri sub centura, acuzandu-l pe Andrei Rus ca face „propaganda homosexuala“ la ore, asa cum a declarat prof. univ. Florin Zamfirescu „Ziarului Ring“. Laurentiu Damian a fost si el implicat initial de partea „greilor“, dar, probabil simtind cine va avea castig de cauza si prelucrat si de fiul sau, actorul Anghel Damian, si-a dat demisia din Senatul universitatii. Colegii lui au ramas in lupta, pregatind, cum scria unul dintre ei intr-un mesaj facut public pe Facebook, nu pionii si turele, ci regele si regina.
Pentru cineva din afara, tabloul e destul de clar: pe de o parte sunt niste profesori bine infipti in functii care nu suporta sa le fie chestionata competenta si al caror discurs devine tot mai delirant pe masura ce pierd tot mai mult teren, pe de alta un tanar profesor (Gorzo) si un tanar lector (Rus) al caror discurs articulat se refera la principii clare (faptul ca profesorii din comisia de admitere sunt aceiasi cu care viitorii studenti fac pregatire, structura examenelor, planul pedagogic etc.). Altfel, si tinerii au limba ascutita. Gorzo l-a pus la punct pe Cristian Tudor Popescu cand acesta a scris despre conflict in termenii unor profesori care se dau afara unii pe altii si numindu-i pe rebeli „bolsevici“. In replica, Gorzo s-a referit la „veleitatile de «filmolog» ale lui CTP“ care „sunt la fel de binecunoscute ca diletantismul sau“ si a denuntat un post pe care Titieni ar fi urmat sa-l scoata la concurs special pentru el.
Pe scurt, tot ce era ascuns in barba UNATC a rabufnit acum
Nu am studiat la UNATC si nu imi e familiara institutia, dar tin minte ca acum vreo 10 ani, cand cineastii, pardon de expresie, noului val scoteau primii lastari si erau intrebati despre scoala de film, vorbeau despre UNATC (fosta ATF) in termeni pozitivi pentru ca le-a permis sa filmeze pe pelicula si, in general, pentru ca i-a lasat sa faca ce vor. Evenimentele de azi arata clar ca o scoala de film nu trebuie sa ofere doar atat. Cat despre practicile meditatiilor pentru admitere cu profesorii din comisie, aceasta e un dat despre care am auzit inca de-acum 20 de ani, dinainte sa intru in presa. Au trecut atatia ani pana ca buba sa se sparga, iar conflictul cu „Film Menu“ a fost pretextul. ?Stim cu totii ce profesori predau acolo. Majoritatea sunt prafuiti, unii sunt cineasti cu filme atat de penibile incat nu stiu cum se pot uita in ochii studentilor. Dar cu totii au fost protejati ani in sir de un sistem inchis care le-a aparat incompetenta, aparandu-se pe sine.
Ce se va intampla de acum inainte? Cred ca lucrurile au ajuns prea departe, iar „dinozaurii“ au spus prea multe prostii ca sa nu-si fi facut deja rau singuri. Laurentiu Damian s-a dezis de scandal si nu mai apare public in legatura cu el, Adrian Titieni declara „Ziarului Ring“ ca e dispus sa-si dea demisia, probabil ca in curand si ceilalti aparatori ai vechiului „regim“ vor pleca sau vor tace. Mai important e ca reforma profunda sa aiba loc cu adevarat.
Mai vreau sa spun ceva: e foarte trist sa vezi ca actori pe care ii admirai (Florin Zamfirescu, Doru Ana, Adrian Titieni) se ambitioneaza intr-o directie gresita, protejand cu dintii un statu-quo administrativ care refuza nu doar innoirea, ci si dialogul. Sper din tot sufletul ca Andrei Rus si Andrei Gorzo sa nu ajunga tot asa peste cativa ani.