Martin stie foarte bine ce vorbeste fiindca, in paralel cu cariera sa de scriitor, si-a incercat puterile si ca scenarist si producator in industria cinematografica si TV americana. De exemplu, el a creat in anii ’80 serialul Frumoasa si fiara, difuzat si la noi de „Pro TV“, si a lucrat pentru serialele Zona Crepusculara si La limita imposibilului.
De ce romanele din seria A Song of Fire and Ice nu au devenit filme de cinema, ci, in schimb, au stat la baza unui serial TV? In opinia lui Marin, raspunsul este evident si tine de cat de densa este actiunea din fiecare volum al seriei si de lungimea acestor carti.
„Peter Jackson a avut nevoie de trei filme pentru a adapta Stapanul inelelor si tot a trebuit sa lase multe lucruri deoparte. In cazul meu, ar fi nevoie de trei filme numai pentru a adapta romanul Iuresul sabiilor!“, explica scriitorul american.
Cartea Iuresul sabiilor, publicata in 2000, este „un monstru“ de 992 de pagini si 82 de capitole care a ocupat tot sezonul trei din serial si parte din urmatorul, atunci cand a fost adaptata.
„Ganditi-va ca ar mai fi fost nevoie de doua filme pentru Urzeala tronurilor, doua pentru Inclestarea regilor, si, iata, doar pana acum, vorbim de sapte filme de cinema si abia am ajuns la jumatatea ciclului de romane!“, calculeaza Martin, adaugand ca „Nimeni nu s-ar inhama la asa ceva!“.
Martin explica faptul ca, la cinema, producatorii si-ar fi asumat numai realizarea unui prim film din serie. Continuarile ar fi fost realizate numai si numai daca acest prin film ar fi avut succes. Exista exemplul lui Phillip Pullman, autorul trilogiei Luminile nordului. Primul roman, Busola de aur, a fost adaptat, dar fara succes, si seria s-a oprit acolo.
Pe de alta parte, o alta dificultate in adaptarea cinematografica a romanelor lui Martin este data de numarul imens de personaje si de linii narative. Chiar in cel mai bun scenariu posibil, producatorii ar fi insistat ca foarte multe lucruri din carte sa fie taiate. „Mi-au zis ca, daca ar face un film, personajul principal al acestuia ar fi fost fie Jon Snow, fie Daenerys, si atat. Ar iesi un film bun, nimic de spus, dar n-ar fi spus povestea inventata de mine. Povestea mea este o combinatie de povesti“, explica scriitorul.
Martin povesteste ca a propus adaptarea cartilor lui postului HBO si ca a avut un avantaj: „Nu aveam nevoie de bani, deci am avut puterea de a spune cel mai sexy cuvant de la Hollywood – nu!“.
Dar, faptul ca Urzeala tronurilor este acum un serial-fenomen nu exclude posibilitatea realizarii unui film de cinema.
Presedintele HBO Michael Lombardo nu este foarte incantat de idee si a explicat in martie, intr-un interviu din „Entertainment Weekley“, ca nu i se pare corect ca abonatii HBO sa fie siliti sa plateasca un bilet de 16 dolari pentru a vedea finalul serialului lor favorit.
George R.R Martin insa nu ar avea nimic impotriva in a-si vedea personajele pe marile ecrane, dand deseori de inteles ca ar vedea finala serialului in sala de cinema.
„De ce nu? Ce autor de fantasy nu ar vrea sa isi vada cartea adaptata intr-o productie cu buget de 100 de milioane de dolari? Exista public pentru asa ceva si, daca il convingem, va veni sa vada filmul. O vom face? Nu am nici cea mai mica idee!“, spune Martin.