„Cel mai amplu studiu care a incercat sa ofere o serie de raspunsuri, realizat de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, si-a publicat concluziile in 2013. Au descoperit, de exemplu, ca a invata sa canti la un instrument, prin faptul ca necesita disciplina si o practica sustinuta, se coreleaza cu o crescuta performanta scolara. De asemenea, teatrul, prin faptul ca presupune analiza personajelor, influenteaza pozitiv capacitatea de a intelege perspectiva si opiniile diferite“, a explicat Raluca Iacob, coordonator al proiectului „Sustine cultura in educatie“, care a debutat in noiembrie 2014 si care isi propune sa sustina realizarea unor programe culturale cu o dimensiune educationala in Romania, prin dezvoltarea unei retele de profesionisti in domeniu.
Un studiu realizat in 2006 de profesoara britanica Anne Bamford nuanteaza impactul artei in educatie. „Concluziile sunt mai motivante pentru practicieni si se refera la cresterea atractivitatii scolii si experientei scolare pentru copii si tineri, un mai puternic sentiment de grup sau comunitate, dezvoltarea de noi competente si abilitati care ii pregatesc pe copii pentru un viitor diferit de cel al parintilor lor (prin familiarizarea cu noile tehnologii, de pilda)“, a mentionat Raluca Iacob.
Totusi, in ciuda numeroaselor beneficii dovedite la nivel international, oferta de educatie culturala in scoli este mica in Romania. „Este, de altfel, unul dintre motivele pentru care ne-am propus sa realizam proiectul «Sustine cultura in educatie», deoarece credem cu putere ca profesorul, invatatorul sau educatorul nu trebuie sa fie singur si ca toata lumea are de castigat, mai ales copiii si tinerii, daca artistii si operatorii culturali sunt luati parteneri. In acelasi timp, si sectorul cultural are nevoie sa fie in contact cu noile generatii si sa isi dezvolte un public nou“, a precizat coordonatoarea proiectului.
Curs gratuit, cheltuieli decontate
Dar pentru ca oferta de educatie culturala sa se dezvolte, este nevoie in primul rand de persoane capabile sa o duca si sa o sustina in scoli. Prin urmare, echipa „Sustine cultura in educatie“ va organiza in aceasta toamna patru sesiuni de cursuri de formare, la care pot participa artisti, manageri culturali, mediatori culturali, muzeografi, bibliotecari si alte meserii cultural-creative din toata tara, cu experienta in dezvoltarea de activitati culturale in scoli. Esential: cursurile sunt gratuite. „Formarile sunt o ocazie de dezvoltare profesionala pentru profesionistii din domeniul culturii care vor sa fie mai buni in colaborarea cu scolile atunci cand dezvolta activitati de educatie culturala. Pentru asta am selectat ca formatori persoane cu experienta, care au avut si au colaborari substantiale cu scoli din Romania si care pot vorbi nu doar din teorie, ci si din practica de lucru efectiv, in urma careia au rezultat programe importante. Formatorii principali sunt Vera Marin si Claudia Pamfill, ambele fondatoare ale programului «De-a arhitectura», prin care in anul scolar 2015-2016 mai mult de 100 de scoli din toata tara vor prelua curricula scolara a educatiei de arhitectura si mediu construita pentru copii si o vor preda in echipe formate din cadre didactice si arhitecti voluntari. Lor li se adauga patru formatori-practicieni, cu experiente extrem de interesante in predare si educatie culturala, cu precadere artele vizuale, dar si patrimoniu cultural: Delia Popa, Iulia Iordan, Maria Cosmina Dragomir si Madalina Gheorghe Tanase“, a explicat Raluca Iacob.
Cursurile vor dura cate doua zile, la finalul lui septembrie si in octombrie, in Bucuresti. Pentru participantii din alte localitati, organizatorii vor acoperi costurile de deplasare si cazare pentru maxim cinci persoane. Raluca Iacob considera ca doua zile sunt suficiente pentru o astfel de sesiune. „Noi ne propunem sa le oferim informatia de care au nevoie si instrumentele pentru a invata in continuare pe cont propriu sau in cadrul retelei de participanti pe care dorim sa o tinem vie dupa ce formarile se vor fi realizat. Ne place ideea de practicieni reflexivi, un titlu la indemana oricui doreste sa devina mai bun in ceea ce face. Vrem sa transmitem ideea ca, de pilda, calitatea programelor de educatie culturala este foarte mult o chestiune de curiozitate, de disponibilitate si de dialog si are nevoie de cateva lucruri: atentie la rezultatele activitatilor pe care le realizezi, cautarea continua de resurse de informatii (proiecte, studii, cercetari), discutii cu altii care realizeaza lucruri similare pentru a compara si imbunatati si, apoi, schimbare. Prin proiectul «Sustine cultura in educatie» incercam sa plantam semintele pentru toate aceste componente si chiar mai mult: formari, discutii, arhiva de proiecte, studii si cercetari, advocacy“, afirma coordonatoarea proiectului.
Inscrierile pentru toate cele patru sesiuni de cate doua zile se pot face pana la 10 septembrie, iar pentru a participa, o persoana trebuie sa completeze formularul online de inscriere, disponibil la adresa http://goo.gl/forms/2wT4XZaMeX.
Proiectul „Sustine cultura in educatie“, cu finantare prin Fondul ONG in Romania, are deja experienta in pregatirea de specialisti care sa transmita cultura in scoli. „Am organizat patru formari pentru 76 de cadre didactice despre colaborarea cu operatori culturali si am organizat sase intalniri pe teme diverse, de la integrarea artelor in predare la pedagogia artei participative si importanta jocului in dezvoltarea de proiecte cultural-educationale. Am ajuns in trei orase si am implicat cadre didactice din aproape 20 de judete. Mie insa imi place sa ma uit la ce s-a intamplat dupa ce aceste experiente au avut loc: noi colaborari, discutii si propuneri noi de proiecte, schimburi de idei. Ne-am propus sa sustinem dezvoltarea unei comunitati profesionale a culturii in educatie si lucram la asta“, este bilantul realizat de Raluca Iacob.
Temele cursurilor de formare
– Rolul profesionistului cultural in cadrul unui proiect de cultura in educatie si relationarea cu cadrele didactice si scoala;
– Oportunitatile oferite de cadrul institutional al sistemului educational din Romania pentru dezvoltarea de proiecte pentru elevi;
– Caracteristicile interactiunilor cu elevii, in functie de grupe de varsta, nevoile lor de invatare si de diversificare atat a continutului, cat si a metodelor de invatare;
– Notiuni de limbaj pedagogic, care sa sprijine comunicarea si colaborarea cu profesorii;
– Planificarea si conducerea un proces educativ eficient pornind de la idei de implicare ale artistilor si organizatiilor culturale (de exemplu in programul „Scoala altfel“).