Intitulat Ceea ce nu ma ucide, acest al patrulea volum al seriei a avut parte de o lansare demna de Harry Potter in zilele lui de glorie: tiraje de zeci de milioane de exemplare, puse in vanzare concomitent in 20 de tari, embargo de informatii din partea editurii si o controversa de zile mari.
Suedezul Stieg Larsson a murit la varsta de 50 de ani, in 2004, inainte ca primul roman din serie sa vada lumina tiparului. A urmat un adevarat fenomen mondial, 80 de milioane de carti vandute in peste 50 de tari, iar drepturile de autor au mers in buzunarele tatalui si fratelui scriitorului. Tot acestia sunt cei care au dat unda verde Editurii Norsteds sa continue seria cu un alt scriitor. Acesta a fost gasit in persoana lui David Lagencrantz, fost jurnalist ce mai are la activ o biografie a lui Zlatan Ibrahimovic.
Multi sunt cei care au fost infuriati de asemenea „tradare“. Unul dintre acestia este Eva Gabriellson, cea care a fost iubita lui Larsson vreme de trei decenii si care nu a vazut nici un ban din drepturile de autor, pe motiv ca „nu era casatorita“ cu scriitorul. „E o manevra pur comerciala din partea unei edituri care are nevoie de o carte de succes si a unui autor care n-are altceva de facut decat sa fure personajele inventate de altul“, declara Gabriellson agentiei AFP.
Relatiile dintre aceasta si rudele iubitului ei nu sunt dintre cele mai bune. Cu cativa ani in urma, s-a aflat ca in posesia femeii ar fi 200 de pagini dintr-un posibil al cincilea roman din seria Millennium, inceput de Stieg Larrson. Tatal si fratele acestuia i-au propus femeii sa achizitioneze ei acest text, in schimbul unui apartament, dar ea a refuzat.
In mijlocul valului de critici, rudele autorului au replicat ca cea mai mare parte a drepturilor de autor incasate pana acum (si cele care se asteapta de pe urma noului roman) au fost donate revistei de investigatii „Expo“, la care a lucrat Larsson pana la moartea sa.