Daca un articol publicat de site-ul „Bleeding Cool“ poate fi crezut, atunci sefii Disney considera ca Ultron, ce a avut incasari de 1,4 miliarde de dolari la un buget de 250 de milioane, este „un esec“. Asta fiindca Ultron a avut mai putine critici bune, mai putin entuziasm din partea fanilor si nu a batut la incasari precedentul episod din serie. In plus, se pare, ideea de „esec“ a fost folosita ca arma intr-un razboi de culise la capatul caruia producatorul filmelor din seria cu supereroi Marvel, Kevin Feige, a iesit de sub controlul unui executiv care ii punea, pare-se, destule bete in roate.
Adevarul este ca Era lui Ultron a fost un succes urias, la fel ca Jurassic World, ca Inside Out, ultimul film Pixar, si ca Furious 7. Incasarile filmelor din ultimele luni fac ca anul 2015 sa fie al doilea intre anii cei mai de succes din istorie. Si, cum suntem abia in septembrie, tot in 2015 urmeaza sa aiba premiera noul film cu James Bond, ultimul Jocurile foamei si noul Razboiul stelelor, productii de la care se asteapta uriase fapte de arme financiare.
Cu toate acestea, 2015 are falitii sai, cateva esecuri extrem de usturatoare. Iata-le:
Aloha
Buget: peste 37 de milioane $
Incasari: 26.2 de milioane $
Pierdere estimata: 65 de milioane $
Aloha a aratat inca de la primele zile in sali ca nu va avea succes, iar studiourile Fox, care s-au ocupat de distributia sa mondiala, au taiat rapid pierderile renuntand la lansarile in mai multe tari.
Agentul de la U.N.C.L.E.
Buget: peste 75 de milioane $
Incasari: 72.1 de milioane $
Pierdere estimata: peste 80 de milioane $
Filmul lui Guy Ritchie este considerat reusit de catre critici, dar pare „umbrit“ de succesul lui Secret Service, iar esecul lui confirma faptul ca studiourile Warner Bros au avut un an nerodnic, in ciuda succeselor lui San Andreas si Mad Max: Fury Road. Dar Agentul de la U.N.C.L.E. mai urmeaza sa fie lansat in cateva tari, deci pierderile vor fi putin mai reduse.
Pixels
Buget: peste 88 de milioane $
Incasari: 186.4 de milioane $
Pierdere estimata: peste 75 de milioane $
Studiourile Sony sperau sa creeze o noua franciza cu acest film ce mizeaza pe Adam Sandler si nostalgia pentru anii ’80, dar cronicile devastatoare si publicul ostil au transformat sperantele in pixeli disparati.
Cei patru fantastici
Buget: 125 de milioane $
Incasari: 146.7 de milioane $
Pierdere estimata: 80-100 de milioane $
O productie cu probleme, un regizor care si-a cam ratat cariera la Hollywood si un dezastru pentru studiourile Fox.
Tomorrowland
Buget: 190 de milioane $
Incasari: 208.4 de milioane $
Pierdere estimata: 120-150 de milioane $
Ambitios, original si cu George Clooney in rolul principal, Tomorrowland este prima nereusita la cinema a reputatului regizor Brad Bird. Criticii au avut reprosuri legate mai mult de scenariu, iar publicul nu a prea fost atras in salile de cinema, dand apa la moara celor care sustin ca succes au numai remake-urile si francizele deja stabilite. Paguba studiourilor Disney este foarte mare. Pe langa cele 190 de milioane de dolari buget de productie, pretul campaniei de promovare a urcat cheltuielile totale ale studioului la suma de 330 de milioane de dolari, o suma pe care incasarile nu o acopera. Din fericire pentru Disney, succesul Erei lui Ultron, al lui Inside Out de la Pixar (703 de milioane de dolari) si succesul asteptat al noului Razboiul stelelor vor acoperi aceasta paguba, cu varf si indesat.
Alaturi de acesti campioni ai esecului, si alte productii si-au rupt dintii la testul box office-ului. Printre dezamagirile anului se mai numara Seventh Son, Jupiter Ascending, Child 44, Strange Magic, Mortdecai, The Gunman si Unfinished Business.