La nivel national, batalia se va da intre cei doi mari, PSD si PNL. Doar in cateva judete din Ardeal, grosul voturilor va fi luat de UDMR, in rest, confruntarea e deschisa oricarui rezultat intre stanga si dreapta. Liberalii detin un avans semnificativ in fata PSD in marile orase, PNL avand un plus la numarul de primari. PSD isi va consolida probabil pozitia in rural, gratie traseistilor care au migrat la social-democrati toamna trecuta.
Si in 2016, batalia pentru primarii va fi stransa, in conditiile in care primarul unei localitati influenteaza decisiv votul si la parlamentare. Asadar, nu e doar miza locala pentru controlul asupra localitatii, ci totul se va contabiliza in cosul national al fiecarui partid in parte.
Daca in 2012, alegerile locale au reprezentat un simplu antrenament, PSD si vechiul PNL formand atunci colosul USL, in 2016 va fi altceva. Va conta mai putin mesajul dat la centru, important va fi candidatul la nivel local, dar si forta filialei respective. O organizatie puternica isi permite sa prezinte la start si un candidat mai putin rodat, o filiala slaba aproape nu va avea sanse daca vine cu un om de care n-a auzit nimeni in comunitate.
Noutatea acestor alegeri o reprezinta insa faptul ca vor intra in cursa, pentru prima data, si formatiuni locale, care se vor inmulti in perioada urmatoare. Cu cat problemele intr-o localitate sunt mai multe, cu atat nemultumirea e mai mare, iar cineva se va grabi sa acopere golul.
Analistii politici de la Bucuresti spun ca PSD si PNL vor lua impreuna cam 80% din voturi, UDMR va obtine scorul traditional, in jur de 5 procente, iar ceilalti combatanti se vor bate pe felia ramasa, adica vreo 15%.
Situatia din teren, mai ales prin judete, e insa cu totul alta. Sunt zone in care atat PSD, cat si PNL au dezamagit, iar din acest punct de vedere e posibil orice. Ba chiar as paria ca vor fi cel putin 3-4 mari surprize la localele de anul viitor, adica primari cotati cu prima sansa sa fie invinsi sau sa apara candidati ai unor forte locale care sa strice jocul celor doi colosi. Unde vor aparea surprizele e greu de prevazut.
Un oras unde e posibil orice rezultat este Iasul. PSD e in pierdere de viteza in capitala Moldovei, caderea fiind vizibila la europarlamentarele de anul trecut, dar mai ales la prezidentiale. In plus, iesirea din scena a lui Gheorghe Nichita a lasat filiala descoperita. Urmarea? Organizatia e vraiste, razboiul intre gruparea interimarului de la Primarie, Mihai Chirica, si sustinatorii lui Nichita lasand urme adanci. Nichita nu accepta sa piarda totul in numai cateva luni, punand piedica unui PSD care vrea sa arate ca exista viata si dupa 12 ani de domnie a unui politician cu ambitii de voievod. Din inclestarea celor doua PSD-uri locale are de castigat PNL, insa si liberalii au mari probleme, fuziunea PNL-PDL-FC fiind departe de a se infaptui la Iasi. Dovada cea mai buna: PNL nu are inca un candidat valabil, ba mai mult, in competitia interna s-au inscris nu mai putin de 9 pretendenti, cam multi pentru o formatiune cu pretentii.
Din tambalaul politic iesean ar putea profita un al treilea competitor. De altfel, chiar la acest sfarsit de saptamana se lanseaza un nou partid la Iasi, intitulat simplu, „Pentru Iasi“. Lista de sustinatori ai formatiunii este una impresionanta. Sunt oameni care n-au activat vreodata in politica, dar au facut cariera in multinationale si in diverse ONG-uri. Ramane de vazut daca priceperea si rezultatele excelente la locul lor de munca se vor potrivi cu alergatul dupa voturi pe strazile prafuite ale Iasului.
Astfel de intrari in scena se vor petrece probabil in multe zone din tara, stricand jocul politic local, adesea previzibil.
Vor fi cele mai interesante alegeri locale din ultimii zece ani, in care vom avea rasturnari de situatie pe ultima suta de metri. Iar daca primarii ar fi fost alesi din doua tururi de scrutin, probabil ca 80% dintre primarii actuali ar fi plecat acasa. In ciuda intelegerii PSD-PNL pe sistemul de vot cu un singur tur de scrutin, alegerile locale nu sunt floare la ureche pentru primarii in functie.