„Slate“ anunta, citand „Times of Higher Education“, ca dintre cele 60 de universitati nipone care propun cursuri de literatura si de stiinte umaniste, 17 au anuntat deja ca inceteaza sa mai accepte studenti la aceste discipline si ca, in total, 26 de facultati au confirmat ca vor inchide sau vor reduce departamentele respective.
In contrapartida, prestigioasele universitati din Tokyo si Kyoto au declarat ca nu vor urma recomandarile guvernului.
Aceasta atitudine se inscrie, spune „Slate“, in logica planului de dezvoltare al prim-ministrului Shinzo Abe, care considera ca „rolul universitatilor este cel de a produce resurse umane corespunzatoare nevoilor societatii“.
„Decat sa aprofundeze cercetarile universitare pur teoretice, noi incurajam mai degraba o educatie mult mai tehnica si profesionala, care anticipeaza mai bine nevoile sociale“, afirma Abe intr-un discurs din 2014.
„Fundamentul societatilor democratice si liberale este spiritul critic, care se hraneste din cunoasterea umanista. Fara exceptie, statele totalitare resping studiul stiintelor umaniste, iar statele care resping acest tip de invatamant devin intotdeauna totalitare“, a contraatacat presedintele Universitatii Shiga, Takamitsu Sawa, intr-un editorial publicat in „Japan Times“.