Pentru a avea succes, PNL trebuie sa atraga de partea sa o suta de parlamentari, ceea ce, in cateva zile ramase pana la vot, e aproape imposibil. O alta varianta ar fi ca UNPR sa intoarca armele, insa iarasi e putin probabil ca progresistii sa iasa din guvernul PSD pentru a spera ca ar putea face parte dintr-o alta alianta guvenamentala, alaturi de liberali.
Paradoxal, pentru PNL, ar fi mai bine ca motiunea sa cada, iar guvernul Ponta sa se erodeze incet, dar sigur, in lunile de iarna care urmeaza. Ce ar castiga acum liberalii daca vin la putere? Pana la parlamentarele din toamna mai este un an, timp suficient ca masinaria PSD sa toace marunt un guvern de dreapta.
Schimbarea puterii nu inseamna doar un alt cabinet, ci si balamuc prin judete. Au liberalii oameni suficient de priceputi si abili pentru a prelua fraiele in Prefecturi si deconcentrate? E adevarat ca PNL este un partid mare, insa nu exista vreo garantie ca oamenii cei mai valorosi vor avea acces la posturile de conducere in institutii.
Preluarea puterii acum de catre PNL ar fi un risc major, de care sunt constienti probabil si liderii liberali, Vasile Blaga si Alina Gorghiu. Pentru liberali, cel mai profitabil, din punct de vedere electoral, ar fi ca guvernul PSD sa pice in primavara anului viitor, undeva in martie-aprilie.
PSD ar fi destabilizat de pierderea puterii, iar intotdeauna castigatorul primeste cateva luni de liniste plus un bonus in sondaje.
S-ar repeta scenariul din 2012, cand guvernul Ungureanu a cazut in preajma alegerilor locale si cu vreo 6 luni inainte de parlamentare. A fost un dezastru atunci pentru fostii democrat-liberali, care, pe langa lipsa munitiei din campanie, n-au mai beneficiat nici de parghiile guvernamentale pentru a mai repara dezastrul care se prefigura. A urmat un esec previzibil pentru PDL, USL castigand la urne cam tot ce se putea castiga.
E adevarat ca PSD nu e nici pe departe in situatia PDL-ului din urma cu patru ani, insa pierderea guvernarii e intotdeauna greu de suportat, inclusiv in plan psihologic, de orice partid din Romania.
Daca ar fi vrut sa darame cu adevarat guvernul Ponta, PNL n-ar fi depus motiunea atat de repede. Victor Ponta abia a fost trimis in judecata, iar „cartusul“ putea fi utilizat mult mai tarziu, pe finalul sesiunii parlmentare. Daca motiunea cade acum, PNL trebuie sa astepte sesiunea urmatoare pentru un gest similar, intrucat nu are dreptul la doua motiuni intr-un interval atat de scurt. Iar demisia lui Victor Ponta e doar vanturata in presa, PSD nu are interesul sa-si taie singur craca de sub picioare.
Din acest motiv, PNL nu pare sa doreasca acum rasturnarea guvernului, ci pur si simplu foloseste prilejul motiunii pentru a mai roade din credibilitatea unui executiv si asa subred.
De altfel, nici celelalte partide nu sunt pregatite pentru schimbari majore pe scena politica. PSD asteapta congresul din luna octombrie, pentru a-l reconfirma pe Liviu Dragnea la sefie, in timp ce UNPR nu a stabilit inca daca va merge singur in alegerile de anul viitor.
Pentru prima data, UNPR trece insa pragul in sondaje (5,1% in masuratoarea INSCOP), insa procentul e departe de a oferi liniste unui partid care vrea s-o apuce pe cont propriu. La ALDE ingrijorarea e si mai mare (2,6%), pozitionarea calduta a partidului lui Tariceanu dovedindu-se a fi un esec in plan politic.
Iar daca vorbim de PSD, pentru prima data in ultima vreme, social-democratii coboara la 35%, in scadere cu peste doua procente fata de luna iulie. Daca insa PSD si UNPR merg pe liste comune, lucrurile nu arata chiar rau pentru partidul lui Dragnea, alianta de centru-stanga putand spera sa atinga fara probleme pragul de 40%.
Interesant e ca liberalii nu speculeaza momentul dificil din tabara PSD. PNL a scazut de la 44,5% la 42%, in doar doua luni, desi in opozitie ai suficienta munitie impotriva partidului aflat la putere.
Liberalii lasa impresia unui partid incapabil sa faca opozitie, iar acest lucru ar putea sa-i coste cateva puncte, mai ales la scrutinul pentru Primarii, unde formatiunile locale, unele anuntate deja, ar putea smulge ceva voturi de la PNL.
Scena politica pare in acest moment blocata, dar in lunile urmatoare se poate intampla orice. Daca UNPR si ALDE vor merge singure la alegeri, PSD-ului ii va fi greu sa se claseze pe primul loc anul viitor. Aici se va da batalia, iar miza e guvernarea 2016-2020. PSD nu vrea sa cedeze prea multe locuri pe liste, dar e constient ca ruperea voturilor pe stanga ii va usura misiunea lui Klaus Iohannis de a desemna un premier de la PNL.