Ca o sinistra simetrie, la capatul (cel putin pana acum) reactiei provocate de cele 12 caricaturi daneze se afla atentatul din ianuarie anul acesta din redactia „Charlie Hebdo“, soldat cu 12 morti.
Dupa un deceniu de la publicarea caricaturilor, acestea provoaca in continuare dezbateri aprinse. Unii revendica libertatea de expresie, altii condamna reprezentarea profetului.
Publicarea lor, scrie „Le Figaro“, a facut ca reactiile in Danemarca sa fie intense si exacerbate. Cotidianul danez scapa ca prin urechile acului de un atentat terorist, iar desenele duc la aparitia unei fracturi in sanul societatii. Polemica devine mondiala. „Pentru prima oara, apare un eveniment mondial provocat de un desen“, comenta, la vremea respectiva, Cabu, in „Charlie Hebdo“.
Caricaturile sunt preluate de alte publicatii, adaugand paie pe foc, in special in Franta. „In multe institutii media, asta a introdus frica de a trata felul in care musulmanii percep anumite tabuuri. Cred ca asta e o pozitie nefericita, atat pentru lumea musulmana, cat si pentru restul lumii!“, comenteaza Andres Jerichow, editorialist al cotidianului danez „Politiken“.
Alte tari (Anglia, SUA, Rusia) sunt reticente in a vedea cu aceiasi ochi aceasta asumare a libertatii de opinie. Ceea ce o face pe Angela Phillips, profesor de jurnalism la Goldsmiths College, in Londra, sa estimeze ca, „odata cu publicarea caricaturilor, atitudinile vizavi de libertatea de expresie s-au polarizat“, in vreme ce Scott Stewart, analist Stratfor, crede ca organizatiile teroriste islamice se folosesc de aceste caricaturi pentru „a-i face pe jihadistii de baza sa provoace atacuri violente in Occident“.
Efectul acestor caricaturi se resimte in prezent cel mai puternic tot in redactia ziarului danez, scrie „Le Figaro“. Ferestrele redactiei sunt facute sa reziste la atentate cu bombe, salile sunt aproape blindate, posta este supravegheata. De-a lungul anilor, pozitia „Jyllands-Posten“ s-a reconsiderat. Fostul sef al Departamentului Cultural de acum 10 ani estimeaza ca decizia lui din epoca „a fost naiva“, iar Kurt Westergaard, autorul uneia dintre caricaturile cele mai enervante pentru islamisti (in care Mahomed este prezentat cu un turban in forma de bomba), spune ca a vorbi din nou despre caricaturi in redactie „ar fi considerat periculos“.