Cand vorbesti despre comunism, iar tu candidezi singur la sefia partidului, punand 400.000 de membri de partid degeaba pe drumuri, inseamna ca nu ai simtul democratiei. Si nici pe cel al masurii. Dragnea a transformat un exercitiu democratic intr-o poveste in care balaurul se lupta cu el insusi, iar la final povesteste cat de grea a fost batalia, cate rani are la picior si cum a scapat din inclestarea dura cu dusmanii inchipuiti. Iar ca dezgustul sa fie si mai evident, cere si aplauze. Plus autografe de la public, pe buletinul de vot al vicepresedintilor.
Echipa de conducere de la PSD e dupa chipul si asemanarea lui Liviu Dragnea. Singurul care face exceptie este Valeriu Zgonea, caruia i-a placut, se pare, povestea alegerii lui Dragnea si asteapta momentul favorabil pentru a intra in rolul balaurului. Scolit in tinutul pepenilor de Dabuleni, cu un tupeu remarcabil chiar si pentru academia baietilor ce au frecventat asiduu cursurile nocturne la terasele din zona Herastrau, Zgonea se viseaza deja urmatorul presedinte al social-democratilor. Iar daca Dragnea va avea probleme la recursul din procesul Referendumului, atunci olteanul va ajunge sa emita decrete din varful gramezii cu pepeni rosii descarcata in curtea sediului din Kiseleff.
In rest, lista celor 10 flacai si 4 domnite din noua conducere a PSD reflecta dorinta lui Dragnea de a mai adauga un episod la povestea balaurului curajos, care s-ar bate, dar n-are cu cine.
A disparut din peisaj pana si „muschetarul“ de Vrancea, Marian Oprisan, care propusese la un moment dat infiintarea a patru functii de prim-vicepresedinte, dar a fost calmat rapid, dupa ce Dragnea a aratat tocul sabiei de la cingatoarea facuta cadou de cei 400.000 de membri de partid.
Iata cateva dintre numele celor alesi in noua structura de conducere a PSD: Mihai Tudose, Stefan Viorel, Gheorghe Simon, Gabriel Vlase si Mihai Chirica. Cu totii sunt vicepresedinti. Politicieni unul si unul, zmei recunoscuti la nivel local si national. Ce argumente si cata forta vor avea acesti oameni in sedintele Biroului National Permanent nu e greu de intuit, Liviu Dragnea urmarind doar sa-si intareasca pozitia si sa nu aiba nici o problema in a-si impune punctul de vedere.
Dincolo de basmele lui Dragnea cu ruptura de comunism, congresul PSD a fost unul al diversiunii.
Partidul e condus de un personaj condamnat in prima instanta si sustine cu dintii un premier trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Daca PSD ar fi vrut cu adevarat sa scape de eticheta comunismului, atunci ar fi trebuit sa proclame doua lucruri: Dragnea si Ponta sa faca un pas in spate, iar la conducerea PSD sa vina o echipa noua, formata din oameni fara pete si fara teama ca procurorii DNA le vor bate in poarta in orice dimineata.
Ca social-democratii au o problema cu comunismul reprezentat de Ion Iliescu, dar mai ales cu practicile la care nu au renuntat vreme de 25 de ani este adevarat, insa nu afirmatiile spuse la un congres rezolva chestiunea, ci faptele sunt cele care rup partidul de trecut.
Si mai ciudat este faptul ca singurul care a sesizat dramoleta pusa la cale de Dragnea e Mihai Sturzu, un politician marunt promovat de Ponta, care l-a acuzat taman pe noul lider PSD de comportament comunist.
Sturzu nu reprezinta insa pe nimeni in partid, asa ca vorbele sale n-au avut impact si nici n-au clatinat soclul pe care s-a asezat stapanul Teleormanului.
Congresul ar fi trebuit sa transeze nu doar problema conducerii cu care partidul intra in alegerile de anul viitor, ci sa dezbata daca pentru PSD e nimerit sa-l mai pastreze pe Victor Ponta la Palatul Victoria, in conditiile in care latul se va strange, iar costurile de imagine ar putea fi devastatoare in 2016, cand sunt si alegeri locale, si alegeri parlamentare. N-a auzit nimeni vreun punct de vedere transant pe acest subiect, n-a urcat nimeni la tribuna pentru a cere o analiza temeinica asupra unei chestiuni care va macina nu doar partidul in urmatorul an, ci va roade continuu si credibilitatea in plan extern a Romaniei.
Liviu Dragnea si-a impus o conducere docila la PSD. Relevanta e declaratia facuta de un proaspat vicepresedinte al partidului, Mihai Chirica. Ieseanul a spus ca nu se vede un mare politician, ca altele ii sunt preocuparile. Cu toate acestea omul ocupa trei functii in partid, doua la nivel local si una la centru, toate castigate in numai cateva saptamani. Exact ce-si doreste noul sef al partidului. La PSD nu se va mai face politica de-acum inainte, ci doar politica lui Dragnea. PSD tocmai a iesit din comunism. Traiasca democratia originala, vorba lui Iliescu.