Recordul lunii la pret il bate de departe binecunoscuta – noua, esticilor, in orice caz – casa de discuri ruse Melodya, care, pe 29 octombrie, a lansat la Moscova un set de 50 de discuri, insotit de livrete in patru limbi si fotografii ale pianistului, toate cantarind peste patru kilograme, ce aniverseaza implinirea a o suta de ani de la nasterea lui Sviatoslav Richter. Richter. Editia aniversara de 100 de ani, cum se intituleaza setul, cuprinde, potrivit companiei ruse, inregistrari live de concert, multe captate in transmisiuni radio. „Setul include numeroase inregistrari inedite pana acum, care vor bucura chiar inimile celor mai eruditi connoisseurs si colectionari“ – sustine prezentarea.
Cele mai multe discuri cuprind inregistrari si transmisiuni radio ale unor concerte de la Moscova, din perioada anilor 1962-1983, iar exceptiile ar fi de un interes cu totul particular. Intre acestea: unul dintre primele programe ale lui Richter, cu Sonata ultima a lui Schubert si Tablourile dintr-o expozitie ale lui Mussorgski, datand din 1949, inregistrarea concertului dat impreuna cu Nina Dorliac la Bucuresti, in 1958, si o serie de „repetitii“ facute impreuna acasa, o inregistrare a Prometeului lui Scriabin, in care Richter canta partea de pian, si ansamblul concertelor de J.S. Bach, interpretate impreuna cu studentii de la Conservatorul din Moscova. Ni se atrage atentia si asupra unor repetitii de programe in cuprinsul carora „o ureche abila va detecta modificari «atmosferice» abia audibile“, marturii ale eforturilor lui Richter de a avansa pe calea spre „muzica absoluta“.
Setul omagial Sviatoslav Richter a fost realizat intr-un tiraj limitat de o mie de exemplare, fiecare cutie fiind numerotata si vanduta cu un certificat de autenticitate. Problema ramane… pretul. Preturile anuntate in Occident, unde setul va fi pus in vanzare incepand cu 27 noiembrie, variaza intre 450 si 550 de euro, iar o serie de magazine online britanice solicita deja un adaos la taxele postale obisnuite din cauza greutatii mari…
Tot cincizeci de discuri are si setul pus pe piata in septembrie de casa Sony, cu inregistrarile live nepublicate ale lui Vladimir Horowitz din anii 1966-1983. Acesta include 13 programe inregistrate, 25 de recitaluri solo date in 14 sali de concert diferite si poate fi considerat o urmare a setului aparut cu un an in urma, ce a scos la lumina inregistrarile live ale pianistului de la Carnegie Hall, la New York, intre 1943 si 1978. Setul precedent, aparut cu ocazia implinirii a 25 de ani de la disparitia pianistului legendar, si el originar din Ucraina, avea „doar“ 41 de CD-uri si un DVD, numarul recitalurilor inedite fiind de „numai“ sapte. Pretul este ceva mai abordabil, in jur de 130 de euro…
Daca nu tineti neaparat sa va imbogatiti colectia cu inregistrari inedite si va multumiti cu reeditari, Sony ofera luna aceasta un alt set de mari dimensiuni: 81 de discuri, insotite de o carte de 420 de pagini: Glenn Gould. Colectia completa a albumelor Columbia. Criticul Jacques Drillon observa in ultimul numar al revistei „Diapason“ ca restaurarea benzilor si uneori refacerea montajelor aduc un castig sonor discutabil: bine vizibil in cazul lui Sibelius si al Partitelor de Bach din 1957, fara consecinte pentru Clavecinul bine temperat sau primul Concert pentru pian si orchestra de Brahms, ba chiar deservind inregistrarile, ca in cazul Suitelor franceze si a Variatiunilor Goldberg. La circa 150 de euro, daca aveti banii, un set mai mult sau mai putin indispensabil pentru folosul celor ce nu-l cunosc inca sau ii sunt fani fara rezerve marelui pianist…
Numarul seturilor cu zeci de discuri este aproape nesfarsit, dar daca ma intrebati despre alegerea mea, raspunsul este, fara rezerve, cel ce va aparea saptamana aceasta la casa Warner: Adolf Busch si Cvartetul Bush (cu subtitlul nu tocmai corect The Complete Warner Recordings). Admirator de lunga durata al cvartetului, avand in alte versiuni aproape toate inregistrarile comercializate, l-am intrebat pe Tully Potter, autorul unei formidabil de bine documentate monografii despre Adolf Busch si lumea sa, ce noutati aduce setul de 16 discuri in raport cu editia mai veche a casei japoneze Toshiba. Criticul britanic mi-a raspuns: „o versiune a ultimei miscari din Beethoven, Op.12 Nr. 3, o alta a partii a doua din prima miscare a lui Brahms, Op. 78, Sarabanda si Giga din Partita in re minor, doua miscari din Sonata in Sol major BWV 1021 si doua miscari din Sonata in Mi major BWV 1016, care nu a fost niciodata inregistrata complet. Lipseste Cvartetul in la minor al lui Brahms, ce apartine casei Sony, sau mai timpuria (mai 1933) inregistrare a Trioului cu corn, disponibila pe un disc Appian. Pe de alta parte, in set este inclus Cvartetul in Si bemol major de Brahms, absent din cutia Toshiba, si doua inregistrari ale casei americane Columbia, Beethoven, Op. 130 cu Cvartetul Bush si Marea Fuga cu Busch Chamber Players“. Lamuriti sunteti, pretul este mai mult decat modic, asa ca…