Aproape intotdeauna raspunsul este un precipitat „Nu“, pentru ca vizitatorii fie nu vor sa admita ca au nevoie de ajutor, fie vor sa fie lasati sa caute in liniste. „Trebuie sa intri direct in subiect“, mi-a impartasit „omul de vanzari“ de la standul unei edituri specializate in carti pentru copii. „Il intrebi care e varsta copilului pentru care cauta carte sau ii recomanzi de-a dreptul un volum. Odata deschisa discutia, cumparatorului ii va fi rusine sa o inchida repede si te va asculta“, a precizat el.
Abilitatile acestea sunt necesare intr-un spatiu in care concurenta pe metru patrat este atat de acerba. 300 de edituri romanesti si straine, tipografii, institutii de invatamant, centre si institute culturale, institutii mass-media, agentii de difuzare de carte, firme multimedia, agentii literare, organizatii non-guvernamentale cu profil cultural si educational au pregatit 700 de evenimente editoriale si profesionale, dupa cum au anuntat organizatorii Gaudeamus, in cei 14.000 de metri patrati de spatiu expozitional care sunt pusi la dispozitie in pavilionul central al Romexpo.
Numai Editurile Polirom si Cartea Romaneasca participa anul acesta cu peste 1.000 de titluri, dintre care 400 de noutati fata de editia de anul trecut. Cele doua edituri ofera o reducere de 20% pentru volumele sale, dar mai pun la dispozitia cititorilor si peste 100 de titluri la pretul promotional de 9,99 lei. Printre noutati se numara Du-te si pune un strajer, romanul recent descoperit al scriitoarei americane Harper Lee, Doi ani, opt luni si douazeci si opt de nopti, cea mai recenta carte a lui Salman Rushdie, si Drumul catre libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord, de Yeonmi Park.
Humanitas ofera o reducere de numai 10% la volumele expuse, dar la standul editurii se poate gasi una dintre cele mai cautate carti ale editiei din acest an a Gaudeamus, noul roman scris de catre Mircea Cartarescu, Solenoid, ce va fi lansat sambata, 21 noiembrie, in prezenta autorului. „Vreau sa scriu o dare de seama despre anomaliile mele. In viata mea obscura, in afara oricarei istorii, si pe care doar o istorie a literaturii ar ?fi putut-o ?fixa in taxinomiile ei, s-au intamplat lucruri care nu se intampla nici in viata si nici in carti. As ?fi putut scrie despre ele romane, dar romanul tulbura si ambiguizeaza sensul faptelor. As putea sa le pastrez pentru mine, cum le-am tinut pana acum, si sa ma gandesc la ele pana-mi crapa capul in ?fiecare seara in care stau ghemuit sub patura, pe cand afara ploaia izbeste furios in geamuri. Dar nu mai vreau sa le pastrez doar pentru mine“ – este descrierea pe care o face Mircea Cartarescu noului sau roman. Scriitorul a anuntat ca a tinut mult „sa fie o editie cat mai ieftina, necartonata, ca sa nu scufunde bugetul celor ce-or vrea sa o cumpere“. Asa ca cele 840 de pagini ale cartii pot fi cumparate cu pretul anuntat de 75 de lei, redus pana la 65 de lei.
De ce e cu bilet?
Desigur, nu putea lipsi de la targ si opera recent anuntatei laureate a premiului Nobel, Svetlana Aleksievici. Dar daca la editia de anul trecut, francezul Patrick Mondiano, laureatul Nobel 2014, a fost prezent cu mai multe volume, acum Dezastrul de la Cernobil, cea mai importanta carte scrisa de autoarea din Belarus, este singura care se gaseste la Gaudeamus 2015, la standul Editurii Corint.
Ca si in alte editii, expozantii concureaza si la reduceri importante, asa ca vizitatorii pot gasi carti si la 5 lei sau chiar mai putin. Cea mai mare reducere anuntata este oferita la standul Editurii Litera, unde se pot cumpara carti si cu 75% mai ieftine decat in mod obisnuit.
Invitatul de onoare al editiei, anuntat foarte tarziu, spre nemultumirea jurnalistilor culturali, este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Membrii grupului au desemnat ca presedintele de onoare al Targului, potrivit organizatorului Radio Romania, pe Victor Ieronim Stoichita, reputat cercetator si profesor de istoria artei, stabilit in prezent in Elvetia. Programul invitatului de onoare cuprinde peste 20 de evenimente organizate in incinta targului si in alte spatii din Bucuresti (mese rotunde cu tematica francofona, lansari de carte, o expozitie de fotografii suprarealiste si numeroase alte activitati, sustinute de scriitori, artisti, profesori de istoria artei si a literaturii, nume bine-cunoscute in peisajul cultural contemporan francofon).
Toate „bunatatile“ literare prezente la cea de-a 22-a editie a Targului International de carte Gaudeamus pot fi atinse doar daca vizitatorii platesc 5 lei pentru un bilet sau 10 lei pentru un abonament. Fapt care a starnit nemultumirea unuia dintre expozantii prezenti la targ. „Cand ai 100 de lei pentru carti, stransi la ciorap, sa dai 5 lei pentru ceva oricum subventionat… Nu semnez din principiu petitii, ca nu au rezolvat nimic si amesteca tot felul de oameni, dar o petitie online pentru dreptul fraierului cititor de a intra gratis sa vada piata editoriala as semna“, a scris, pe Facebook, Cristian Cosma, de la Casa de Pariuri Literare.
Consolarea vine tot de pe retelele sociale, acolo unde o alta editura anunta un premiu pufos. „Ati vazut premiile pufoase pregatite cu ocazia lansarii? Vor fi trei castigatori, alesi dintre cei care ne vor trimite imagini cu cartea de la lansare. Cei trei pufosi norocosi vor primi o carte din editia publicata independent (cu autograf), plus un pufos ambasador al Biroului de Plus.“ Sa fie bine.