Si mai interesant este faptul ca intre septembrie si decembrie s-au petrecut doua momente importante: tragedia de la Colectiv si demisia lui Victor Ponta, soldata cu plecarea intregului guvern.
Logic ar fi fost ca PNL, formatiune aflata in opozitie, sa fi profitat de cele doua evenimente, cata vreme social-democratii au fost cei afectati, mai ales de pierderea guvernarii. Cand ai in strada zeci de mii de oameni, iar la scurt timp, guvernul PSD pleaca de la Palatul Victoria, principala formatiune a opozitiei ar fi trebuit sa creasca in sondaje. Sau in cel mai rau caz sa-si mentina avansul. Nu doar ca nu s-a intamplat asa, ba chiar PNL a pierdut doua puncte, iar PSD a crescut cu 1,3%.
Doua sunt explicatiile pentru aceasta situatie:
1. PNL a fost prins descoperit in aceasta toamna, fiind incapabil sa transmita mesaje coerente si concrete privind posibila preluare a guvernarii. Liberalii au actionat gresit in ultimele 12 luni, iar tot ce s-a intamplat in zilele de dupa Colectiv n-a fost in favoarea PNL. Dimpotriva. Manifestatiile uriase de protest de la inceputul lunii noiembrie a gasit PNL-ul fara suflu. Oamenii n-au iesit in strada pentru a aduce PNL la putere, ci pentru ca s-a umplut paharul nemultumirii lor. Iar pe lista revendicarilor strazii se numara si reformarea intregii clase politice, inclusiv a PNL. Paradoxal, liberalii au avut cel mai mult de suferit din punct de vedere electoral in urma scandarilor din piata, pentru ca partidul e plin de penali si de lideri fara credibilitate, in timp ce alegatorii PSD oricum nu sunt sensibili la probleme precum coruptia, statul de drept sau curatirea clasei politice. Cu alte cuvinte, momentul Colectiv a prins PNL cu pantalonii in vine, iar liberalii incearca abia acum sa arate ca au inteles necesitatea unei schimbari interne profunde.
2. Euforia de dupa prezidentiale s-a stins. Iohannis are deja un an de mandat la Cotroceni, iar PNL urcase in primele luni in acest an la un scor aproape incredibil, undeva in jurul a 50 de procente. Avem a doua explicatie a scaderii PNL in sondaje. Partidul crescuse prea mult, treptat gogoasa se dezumfla, se revine incet-incet la situatia din noiembrie 2014. La acea vreme, PSD era cotat la 40-42 de procente, iar PNL nu trecea de 33-34. Liberalii inca se mai hranesc din victoria lui Iohannis la prezidentiale, iar daca vor continua pe linia oscilanta a ultimelor luni, posibil ca inceputul anului viitor sa gaseasca PSD si PNL la egalitate de puncte.
Revenind la sondajul INSCOP, o singura formatiune mai reuseste sa treaca pragul electoral, respectiv UDMR. Foarte probabil, Miscarea Populara se va regasi la randu-i in viitorul Parlament, avand in acest moment 4,4 procente, in crestere cu 2 puncte fata de luna septembrie.
Cresterea usoara a PSD e posibil sa mai aiba o explicatie: caderea UNPR-ului lui Gabriel Oprea, de la 5,1% la 2,6%. Jumatate din pierderea UNPR s-a dus probabil la PSD, iar restul posibil sa fi mers la Miscarea Populara, gratie discursului tot mai populist al lui Traian Basescu.
ALDE este sub pragul electoral, clasamentul fiind inchis de M10 – 2,4%, PSRO-ul lui Geoana – 2.1%, PRM si PNTCD, ambele cu 1%.
Pe regiuni istorice, situatia nu ofera surprize majore. PNL domina Ardealul, in timp ce in Moldova, PSD are scorul cel mai bun (46 pentru social-democrati, 37 pentru liberali). Totusi, PSD ar trebui sa aiba doua motive mari de ingrijorare: pierde in mediul urban cu 46 la 31 in fata liberalilor, iar in plus cei mai multi alegatori PSD au varsta de peste 65 de ani.
Distributia pe urban ar putea afecta candidatii PSD la primariile din marile orase, in conditiile in care aici votul va fi mai degraba unul politic.
Sondajul mai arata un lucru care ar trebui sa puna pe ganduri partidele actuale: peste un sfert dintre romani sunt inca nehotarati. Cauza pentru numarul mare de oameni care n-au o optiune clara la acest moment este cresterea nemultumirii fata de toti actorii politici.