1. Care va fi soarta lui Liviu Dragnea in Dosarul Referendumul?
2. Ce va face Victor Ponta in urmatoarele saptamani? E greu de presupus ca, la 40 de ani, fostul premier si-a luat adio de la politica mare.
Sa le luam pe rand. Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa dea verdictul final in cel mult o luna in cazul lui Liviu Dragnea, iar consecintele pot avea efecte negative asupra PSD. Daca Inalta Curte pastreaza sentinta primei instante, adica un an de inchisoare cu suspendare, atunci nimic nu se schimba, cel putin in viitorul apropiat. Liviu Dragnea ramane sef la PSD, iar partidul intra in linie dreapta cu pregatirile pentru locale. Daca insa sentinta de la recurs va fi una defavorabila lui Dragnea? In acest caz, lucrurile se complica rau de tot pentru PSD, intrucat partidul ramane fara lider cu patru luni inainte de alegeri. Intr-o asemenea situatie, e necesar un congres rapid pentru alegerea unei noi structuri de conducere sau, in lipsa unei solutii ferme in partid, desemnarea unei conduceri interimare timp de cateva luni, adica pana dupa alegeri. Dar cine sa preia haturile la PSD? Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu sau Rovana Plumb? Ori „experimentatul“ vicepresedinte Mihai Chirica de la Iasi? Nici un lider social-democrat n-are anvergura pentru a prelua PSD intr-un moment delicat, iar o batalie interna pentru suprematie ar fi contraproductiva cu doar 120 de zile inainte de alegeri.
In plus, Dragnea e vazut drept singurul din PSD priceput la capitolul organizare, iar disparitia sa din prima linie ar afecta cu siguranta moralul trupelor social-democrate. Condamnarea lui Dragnea ar prinde PSD cu pantalonii in vine, iar efectul ar fi unul dezastruos, in conditiile in care vin peste partid doua randuri de alegeri.
Al doilea moment care trebuie urmarit la acest inceput de an este traseul politic al lui Victor Ponta. Ce va face fostul premier? Va sta in anul electoral 2016 pe margine? Greu de crezut. Ponta a parasit scena politica fortat de imprejurari, la finele anului trecut, pe fondul tragediei de la Colectiv. Retragerea sa in acel moment tensionat a fost inspirata, pentru ca presiunea asupra premierului era in crestere, iar miscarile de protest pornite la inceputul lunii noiembrie nu s-ar fi oprit daca guvernul nu si-ar fi depus mandatul. De atunci au trecut deja mai bine de doua luni, iar unii de prin PSD, mai ales cei abonati la putere, incep sa-l regrete. Ba chiar sa dea semnale ca intoarcerea idolului e doar o chestiune de timp.
Victor Ponta este pe cale sa anunte peste cateva zile lansarea unei noi fundatii politice. Vestea a picat chiar in aceasta saptamana, iar deocamdata informatia a fost data pe surse.
Daca se confirma, mutarea poate fi doar prima, dintr-o strategie mai ampla a fostului premier, care ar viza in final fie revenirea in fruntea PSD, fie despartirea de acest partid si demararea unei noi constructii politice.
In mod cert, strategia lui Ponta tine cont si de ceea ce se va intampla cu Dragnea. Daca acesta din urma e condamnat, atunci Ponta poate forta revenirea in fruntea PSD, insa in acest caz e de asteptat un razboi dur cu adversarii sai din partid.
In situatia in care Liviu Dragnea trece cu bine peste recursul Inaltei Curti, atunci Victor Ponta are iarasi doua variante: fie se aliniaza in spatele lui Dragnea, dar asteapta momentul propice pentru a declansa asaltul, fie pleaca din PSD. Exista deja varianta constructiei unui mini-USL, alaturi de ALDE, la care sa adere si sustinatorii lui Ponta din PSD. O astfel de mutare ar dezavantaja PSD, partidul lui Dragnea pierzand nu doar alegatori de stanga, ci, foarte probabil, si sprijinul a doua televiziuni, Antena3 si RTV. Interesant, in fundatia pe care o moseste Ponta, Daniel Constantin (unul dintre copresedintii ALDE) ar putea fi uns vicepresedinte. E un semn ca Ponta ia in calcul apropierea de gruparea Tariceanu, in cazul in care nu va avea un cuvant important de spus in PSD. Ba mai mult, pentru parlamentarele din toamna, s-ar putea incerca si atragerea UNPR. O astfel de constructie ar fi probabil scenariul cel mai prost pentru PSD, pentru ca ar atrage destui alegatori ai stangii. Din acest motiv, probabil ca si negocierile PSD-UNPR merg atat de greu, cele doua formatiuni lucrand deocamdata cu strategii diferite.
Daca PSD va avea concurenta serioasa pe partea stanga in acest an, atunci va fi probabil prima data cand social-democratii vor obtine la alegeri un scor cu 2 in fata.