Si chiar daca putine lucruri din istoria omenirii mai pot ajunge la isteria Macarenei, de anul 2015 ne vom aminti cu drag. Despre cele mai importante momente de pop-cultura am scris aici, de-a lungul anului, iar pe altele le-am sarit pentru ca despre ele se scrisese deja prea mult.
Ne-am jucat de-a alb/albastru: o rochie a stricat internetul. Ne-am uitat la ea din toate unghiurile, am intors telefonul landscape, apoi inapoi drept, apoi am deschis calculatorul pentru ca pe ecranul mai mare se vedea mai bine. Verdictul a fost acelasi: o fotografie arata o rochie cand albastra, cand alba, desi imaginea nu se schimba. Cei cu adevarat ambitiosi au folosit momentul pentru a invata mai multe din stiinta acestor unde electromagnetice pe care le numim culori. Noi restul am dat din umeri si ne-am spus unul altuia filosofic: lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi.
Curcubeul din inimile noastre: nu, in Romania nu a existat nici un semn de progres privind drepturile comunitatii LGBT, dar atunci cand omenirea si omenia fac un imens pas inainte, este frumos sa te bucuri indiferent in ce parte a lumii s-ar intampla asta. In 2015, 26 de milioane de oameni si-au suprapus un curcubeu peste fotografia de profil din Facebook, pentru a-si manifesta bucuria si sprijinul privind legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex in Statele Unite.
Coloratul antistres: la scrierea articolului in „Suplimentul de Cultura“, cartile de colorat pentru adulti, cu modele complicate si extrem de minutioase in detaliu, inca nu erau la moda. Intre timp, au aparut pe rafturile tuturor librariilor, s-au vandut ca painea calda la Targul Gaudeamus si troneaza in topul celor mai vandute carti pe elefant.ro.
Recordurile lui 25: dupa patru ani de pauza creativa, Adele si-a lansat noul sau album, „25“. A castigat, imediat dupa lansarea pe piata, titlul pentru cele mai mari vanzari „dintr-un foc“, adica intr-o singura saptamana. A fost primul album din istorie care si-a mentinut vanzarile la peste 1 milion de exemplare in mai mult de trei saptamani. Iar daca ar exista extraterestrii, acestia ar fi probabil singurii din univers pe care Adele nu i-a salutat cu „Hello“ al ei – dar inclusiv la acest capitol s-ar putea ca Adele sa detina recordul.
Personajele care nu vor mai fi: a durut aproape la fel de mult ca in viata reala. Derek Shepherd, din Anatomia lui Grey, care a incaruntit timp de 10 sezoane langa inimile noastre, si Jon Snow, din Urzeala tronurilor, au fost taiati din scenariu. Si-au incheiat contractele. Bine, nu exista nici un termen frumos pentru asta: au murit. Ne-au lasat mai tristi si ne-au facut sa ne intrebam daca nu cumva investim prea mult capital emotional in televizor. Si daca tot suntem la capitolul „disparitii tragice“, sa ne amintim ca 2015 este si anul de pe metaforica piatra funerara a iepurasilor dezbracati din „Playboy“.
Ne-am intors pe dos: Inside Out, filmul de animatie de la Pixar, a fost unul dintre cele mai bune filme ale anului si multe voci sustin ca ar merita Oscarul, desi toata lumea este constienta ca nu se va intampla asta. Realizat, dupa bunul obicei al Pixar, in doua straturi – unul pentru copii si unul pentru adulti –, filmul a vorbit cu foarte, foarte multa sensibilitate despre un subiect extrem de dificil de ecranizat: emotiile.
La revedere, Internet Explorer: ne-am luat ramas-bun de la loialul, induiosatorul, optimistul browser Microsoft, prima noastra iubire digitala, care ne-a fost poarta deschisa spre e-mailurile de Yahoo si paginile de Hi5. Pe Internet Explorer l-am parasit cu totii ca niste parteneri fara suflet, care intr-o zi pur si simplu nu i-au mai raspuns la telefoanele insistente. Iar Internet Explorer, cu promptitudinea lui caracteristica, a revenit 10 ani mai tarziu sa ne spuna tuturor: „Am decis sa ne despartim!“.
O mentiune: ca sa nu ramana pe tusa, tot 2015 a fost anul in care Matt Damon si NASA au descoperit in aceeasi saptamana apa de pe Marte.
Ramane doar de vazut daca ne vom aminti oricare dintre aceste lucruri atunci cand privim spre trecut de la distanta unui deceniu.