Voi incepe cu aparitiile editoriale majore ale acestui an, opere complete, serii de autor, reeditari, toate absolut fabuloase, care m-au bucurat mult: Opere I. Familia Popescu, de Cristian Popescu (poezie, Tracus Arte); Dincolo de frontiere. Opere, de Sorin Stoica (romane, proza scurta, publicistica, jurnal etc., Casa de pariuri literare); Fototeca. Tema cu variatiuni (roman) si Cum incarunteste o blonda (proza scurta), ambele de Adriana Bittel (Humanitas); Subpoezie. Opere complete I, de Angela Marinescu (poezie, Charmides); Poezia. Opera poetica, de Mircea Cartarescu (Humanitas); Scriitorul si Puterea sau despre puterea scriitorului (publicistica, eseu) si Compunere cu paralele inegale (roman), amandoua de Gheorghe Craciun (Cartea Romaneasca); Opera poetica (in doua volume), de Alexandru Musina (Tracus Arte).
Continuu, atipic, cu debuturile absolute bune de pus in rama si amintesc: Dincolo de portocali, de Ioana Baldea Constantinescu (roman, Humanitas); Felii de lamaie, de Anca Vieru (proza scurta, Polirom); Fotograful Curtii Regale, de Simona Antonescu (roman, Cartea Romaneasca); Locuri. Oameni. Povesti – carte de reportaj, de Liliana Nicolae (non-fictiune, Casa de Pariuri Literare); celelalte produse, de Alexandra Turcu (poezie, Charmides); Ai grija de tine, de Maria Paula Erizanu (poezie, Charmides); Noaptea de garda, de Ionelia Cristea (poezie, Cartea Romaneasca).
Glisez spre revenirile in forta ale unor autori deja cunoscuti. La capitolul proza, anul 2015 nu ar arata la fel fara Solenoid, de Mircea Cartarescu (Humanitas); Razboiul Mondial al Fumatorilor, de Marin Malaicu-Hondrari (Polirom); Soseaua Virtutii. Cartea Ciinelui, de Cristian Teodorescu (Cartea Romaneasca); Casnicie, de Dan Coman (Polirom); Imperiul fetelor batrane, de Liliana Corobca (Cartea Romaneasca); De zece ori pe buze, de Adina Rosetti (Curtea Veche); Teoria tacerii, de Iulian Tanase (Herg Benet); Vremea Moroiului, de Viorica Raduta (Cartea Romaneasca). In ceea ce priveste poezia, a fost un an foarte bun gratie, in primul rand, urmatoarelor volume: Gravitatie, de Svetlana Carstean (Trei); Lomografii, de Ioana Nicolaie (antologie, Humanitas); Vino cu mine stiu exact unde mergem. Antologie 1999-2014, de Dan Sociu (Polirom); 4 A.M. Cantosuri domestice, de Radu Vancu (Max Blecher); Dmitri: genul cinic, de Dmitri Miticov (Cartea Romaneasca); aparenta naturalete a vietii, de T.S. Khasis (Max Blecher); Putin sub linie, de Robert Serban (Cartea Romaneasca); Colonia fabricii, de Moni Stanila (Cartea Romaneasca).
Non-fictiunea care mi-a placut cel mai mult ar fi: Intamplari si personaje, de Florin Lazarescu (Polirom); Batranetea ucenicului alchimist, de Octavian Soviany (Casa de Pariuri Literare); Maini cuminti: copilul meu autist, de Ana Dragu (Polirom); Ursuletul lui Freud, de Razvan Petrescu (Curtea Veche); Mica trilogie a marginalilor. Sectantii, de Vasile Ernu (Polirom).
La final, spun ca antologia mea favorita din 2015 este Prietenii nostri imaginari, coordonata de Nadine Vladescu (Humanitas) – chiar, au fost tiparite multe antologii simpatice –, iar cele mai faine carti pentru copii si adolescenti de citit chiar acum sunt O istorie secreta a tarii Vampirilor. (I) Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu, si Ferbonia, de Ioana Nicolaie – literatura pentru copii autohtona se imbogateste, de la an la an, cu autori si carticele tare bune.