Daca Justitia isi va spune probabil cuvantul in cazul Dragnea in cateva saptamani, iar PSD va sti in scurt timp ce are de facut, traseul lui Ponta e greu de prevazut in perioada care urmeaza.
Nici PNL nu e ferit de pericole. Sondajele facute la finele anului trecut aratau ca liberalii inca mai au un mic avans in fata PSD, insa diferenta se micsoreaza de la o luna la alta. O evolutie ciudata, cata vreme PSD ar fi trebuit sa se erodeze la guvernare, in timp ce Ponta, oricate promisiuni a aruncat in stanga si in dreapta, a fost contestat de buna parte din electorat. Nu s-a intamplat asa, iar diferenta de 10 puncte intre PNL si PSD, inregistrata la inceputul lui 2015 dupa victoria lui Iohannis, a disparut. Mai mult, nici plecarea PSD de la Palatul Victoria, in conditii nu tocmai favorabile, nu i-a afectat pe social-democrati, care intra in 2016 cu speranta ca se pot clasa pe primul loc la alegerile parlamentare de peste zece luni.
Revenind la PNL, partidul condus de Alina Gorghiu si Vasile Blaga are si el doua mari probleme. Prima este legata de lipsa unei teme de atac pentru anul electoral 2016. Problema coruptiei nu poate fi fluturata cu succes, pentru ca PNL colcaie de oameni cu probleme penale. Parlamentari, fosti ministri, sefi de consilii judetene, primari sau sefi de filiale au dat cu subsemnatul la DNA, iar utilizarea temei anticoruptie in campanie n-ar fi eficienta. Ba dimpotriva, ar fi contraproductiva.
PNL putea iesi in evidenta pe o tema ce vizeaza zona economica, dar si aici PSD a fost mai iute de picior, reducerea TVA si noul Cod Fiscal lasand fara glas un partid care putea dicta tonul. In acest moment, PNL nu trece drept aparatorul antreprenorilor, asa cum ar fi fost normal, liberalii avand iesiri ezitante si contradictorii pe multe subiecte ce privesc economia.
Liberalii se hranesc inca din popularitatea lui Klaus Iohannis, insa si presedintele pare sa fi intrat binisor pe o panta descendenta, astfel ca e de asteptat ca locomotiva de la Cotroceni sa nu mai aiba suficienta forta pentru a trage un partid care nu stie incotro merge. In plus, actualei conduceri ii lipsesc prospetimea, dar mai ales proiectul care sa insufleteasca partidul.
Al doilea pericol pentru PNL in anul electoral 2016 e legat de ingramadeala tot mai evidenta din zona dreptei. Daca PSD defileaza de unul singur pe stanga (UNPR tocmai a primit lovitura de gratie toamna trecuta, iar PSRO-ul lui Geoana nici nu se mai vede), pe dreapta lucrurile sunt mai complicate.
Ultimul sondaj pe Bucuresti, facut ce-i drept de Marius Pieleanu, un apropiat al PSD, ar trebui sa-i puna in alerta pe liderii liberali. La intrebarea „Cu cine ati vota la locale?“, tabloul pe Capitala arata cam asa: PSD 32%, PNL 28%, ALDE 7%, MP 7%, in timp ce, atentie, 14% dintre bucuresteni spun ca ar vota independenti. Posibil sa fie vorba de Uniunea Salvati Bucurestiul a lui Nicusor Dan, formatiune ce, curios, n-a fost prinsa in intrebarea celor de la Avangarde.
Cand vine vorba despre candidatii la Primaria Capitalei, lucrurile stau si mai prost pentru liberali: Cristian Busoi apare abia pe pozitia a patra, dupa Gabriela Firea (PSD), Traian Basescu (MP) si Nicusor Dan.
Ca a inceput deja operatiunea manipularii prin sondaje e foarte posibil, insa PNL are o problema mare de tot, in conditiile faramitarii voturilor. Nu discutam aici de slabiciunile aratate deja de Busoi. Insa liberalii cad in propria capcana, dupa ce tot ei au facut blatul cu PSD cand s-a votat legea cu alegerea primarului intr-un singur tur. O decizie care ii va costa scump pe liberali in multe locuri din tara. PNL ar putea avea surprize inclusiv in propriile fiefuri, acolo unde candidati independenti sau diverse partide locale ar putea face cu ochiul alegatorilor de dreapta. In aceste conditii, PNL se poate astepta la infrangeri neasteptate, cele 40 de procente deja contabilizate in traista putand fi rupte in trei (23-10-7). Iar cu 23,1%, candidatul PSD castiga primaria.
Va fi anul surprizelor, insa cel mai afectat din tot jocul asta incert va fi PNL-ul. In lipsa unui mesaj convingator, PNL va avea de suferit mai ales in marile orase, acolo unde, teoretic, ar fi trebuit sa castige (aproape) pe linie.