Se pare ca fiecare are ceva de impartit cu premiile Academiei Americane de Film. Criticile au venit din partea acelora care au fost de parere ca la Oscaruri nu au fost nominalizati si cineasti de culoare, pentru al doilea an consecutiv. S-a ajuns chiar la o mobilizare pe retelele de socializare, unde hashtag-ul #Oscarssowhite a devenit foarte popular si la apelul de boicotare a ceremoniei facut de actrita Jada Pinkett-Smith, careia i s-au alaturat alte celebritati, precum Michael Moore, Will Smith, Snoop Dogg sau chiar cineastul de culoare Spike Lee, care, in ciuda faptului ca va primi un Oscar pentru intreaga cariera, a anuntat ca nu va participa la ceremonie si a cerut introducerea unei cote de cineasti de culoare care sa fie nominalizati.
In aceasta fierbere, actrita Charlotte Rampling a aruncat gaz peste foc, declarand ca, in opinia ei, acest boicot este „un rasism anti-alb“. „Poate ca actorii negri nu au meritat sa fie nominalizati“, a spus actrita britanica, provocand un val de reactii virulente, care au silit-o sa revina asupra declaratiilor.
La fel ca Rampling, Julie Delpy a facut si ea o declaratie nefericita, la Festivalul Sundance: „E ciudat, femeile nu pot sa vorbeasca. Uneori as prefera sa fiu afro-americana, fiindca doar asa oamenii nu indraznesc sa se ia de tine atunci cand spui un adevar. Traim intr-o lume rasista“.
Scandalul a provocat o reactie din partea Academiei Americane de Film, care organizeaza Oscarurile si a carei presedinta, Cheryl Boone Isaacs, s-a declarat frustrata de lentoarea schimbarilor pe care le-a impus in 2015 pentru a diversifica compozitia Academiei. Totodata, George Clooney a estimat in „Variety“ ca, in opinia lui, Oscarurile au regresat, in ultimul deceniu, in ceea ce priveste reprezentarea minoritatilor.
Donald Trump nu a pierdut ocazia de a expune un punct de vedere „delicat“, in stil propriu, plangandu-se ca premiile BET (care se ofera celor mai mari talente afro-americane din industria divertismentului) nu sunt acordate si albilor.
In acest timp, Ian McKellen a intrat si el in balciul declaratiilor. „Ca negrii nu se simt bine reprezentati in cinema este doar ceea ce femeile au simtit de multa vreme si ceea ce homosexualii, asa cum sunt eu, inca simt pe pielea lor“, a fost de parere interpretul lui Gandalf. „Oscarurile sunt astazi centrul acestor revendicari care sunt legitime, iar eu ma solidarizez cu ele.“
In toata aceasta furtuna, putina lume a dat atentie punctului de vedere al celebrului actor Michael Caine, care, intr-un interviu pentru BBC, a fost de parere ca nu poti nominaliza un actor numai pe baza rasei sale. „Sunt multi actori negri, dar, la urma urmei, nu poti vota pentru el numai fiindca e negru. Nu poti sa zici «Nu e foarte bun, dar e negru, deci il nominalizez!». Trebuie sa fi avut si o interpretare de exceptie“, a declarat Caine.
In fata acestei furtuni, Academia a votat in unanimitate dublarea, pana in 2020, a numarului de votanti de sex feminin si al celor de culoare. Astazi, Oscarurile sunt votate de 6.261 de membri ai Academiei, dintre care 93% sunt albi, barbatii de peste 60 de ani reprezentand un total de 76%. In 2020, 48% vor fi femei si 14% de culoare. De asemenea, noii membri vor avea drept de vot numai pentru 10 ani si nu pe viata, in functie de activitate. Ceea ce a creat alte discutii. „Noi judecam filmele dupa calitatea lor, iar rasa nu are nimic de-a face cu asta!“, s-a indignat regizorul Arnold Schwartzman, care a primit un Oscar in 1982 pentru documentarul Genocide.