PNL a reusit, pentru prima data in ultimele sase luni, sa acapareze agenda publica. E o performanta, dupa ce partidul a fost absent, scazand in sondaje inclusiv pe finalul lui 2015, cand PSD pierdea guvernarea.
Chiar daca n-a fost bine pregatita (si nici explicata), mutarea PNL de acum a prins, pentru ca in ultimele zile s-a discutat doar despre acest subiect.
Nici musafirii de la Bucuresti veniti la sarbatoarea Unirii de la Iasi n-au scapat de chinuitoarea intrebare: Vor fi sau nu doua tururi? Atat presedintele Klaus Iohannis, cat si premierul Dacian Ciolos au raspuns la intrebarile presei, insa putini au remarcat ca exista diferente intre abordarile celor doi.
In timp ce seful statului a spus ca introducerea celor doua tururi ar fi o decizie buna, premierul n-a fost atat de entuziasmat de idee. Ba chiar, cel din urma pare deranjat ca la inceputul mandatului sau la Palatul Victoria e fortat sa ia o decizie care sigur va ostiliza jumatate din spectrul politic.
Dacian Ciolos a declarat la Iasi doar ca vor fi studiate toate posibilitatile si ca va discuta cu partidele, fara a se pronunta deschis asupra oportunitatii celor doua tururi. Pe Ciolos nu-l intereseaza catusi de putin formula localelor, ci doar ca alegerile sa se desfasoare corect, fara ca vreuna dintre parti sa fie nemultumita.
Ce va face totusi premierul? E greu de crezut ca se va pune de-a curmezisul propunerii PNL. In plus, declaratia presedintelui Iohannis ii ingusteaza si mai mult iesirea din labirint. Aproape e fortat sa ia decizia cu doua tururi, nu doar pentru ca liberalii vor asta, ci pentru a nu strica relatiile cu presedintele Iohannis chiar in primele luni de mandat.
Problema nu e daca Dacian Ciolos va da curs cererii PNL, ci cum va proceda. Va fi ordonanta de urgenta sau asumare de raspundere? In ambele situatii exista riscuri, iar constitutionalistii analizeaza probabil in acest timp care dintre decizii e mai nimerita.
Cel mai probabil, in urmatoarele zece zile subiectul va fi transat, pentru ca si asa e tarziu, iar partidele ar trebui sa stie ce strategie vor aborda la scrutinul de la inceputul lunii iunie.
Indiferent ce va face, Dacian Ciolos va trebui sa se pozitioneze politic. Daca nu va marsa la ideea PNL, atunci va fi acuzat de catre liberali ca tine partea social-democratilor si ca de fapt Vasile Dancu si Liviu Dragnea sunt stapanii guvernului.
Daca insa premierul va forta alegerile in doua tururi, atunci PSD se va simti nedreptatit. E de asteptat ca social-democratii sa incerce debarcarea executivului, insa e greu de presupus ca va exista o majoritate in Parlament pentru trecerea unei motiuni de cenzura.
Incet-incet, tehnocratul Dacian Ciolos se transforma in politician, pentru ca oricare ar fi verdictul guvernului in ceea ce priveste sistemul de vot, vorbim de o decizie politica. Am putea asista la botezul politic al premierului, existand deja speculatii ca acesta ar putea prelua din mers caruta liberala.
Un alt doilea lucru pe care il vom afla in perioada urmatoare este legat de majoritatea parlamentara. In acest moment nu avem o imagine clara asupra partidelor care sustin guvernul, pentru ca la instalare, cam toata lumea a votat pentru. In sesiunea parlamentara care incepe luni vom vedea care sunt partidele care sustin cabinetul Ciolos si cine se plaseaza in opozitie. Aici nu e vorba doar de testul cu alegerile in doua tururi, pentru ca vor aparea si alte momente tensionate in Parlament, care vor necesita o pozitionare clara a combatantilor.
Pentru PSD, o infrangere pe tema sistemului de vot la locale ar fi un dezastru. PSD va pierde buna parte din orasele resedinta de judet, posibil si Bucurestiul, pentru ca dreapta e majoritara in urbanul mare.
Putem spune ca alegerile din acest an (inclusiv cele parlamentare) se joaca zilele astea. Si tot in aceste zile, vom afla daca Dacian Ciolos isi da jos haina tehnocratului, pregatind intrarea in politica.