Uitati-va ce se petrece in Norvegia, unde o idee pana la urma corecta, cea de protejare a copiilor de abuzurile parintilor, naste monstri. Iar acolo nu vorbim de o putere cu apucaturi antidemocratice. De regula, orice ingradire naste interpretari, starneste confuzii, iar mai grav poate da munitie unui partid nervos, care la un moment se simte amenintat. De altfel, orice putere aflata la ananghie va face uz de orice prevedere aflata in vigoare pentru a o intoarce in favoarea sa. Iar de aici si pana la abuzuri, distanta e chiar mai mica decat cea dintre buza si mustata lui Dragnea.
PSD-ul face copy-paste unei initiative ce a fost discutata intens in Europa. Doar ca nu tot ce poate fi bun intr-o tara europeana nu poate fi interpretat in mod aiuritor in Romania.
Celebra lege a lui Dragnea de zilele astea face referire la infiintarea unui departament nou in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii. Care va fi rolul acestui consiliu? Cine va supraveghea ca noua structura sa n-o ia razna? Cine il numeste pe seful acestui departament? Si mai interesant, departamentul trebuie sa fabrice in fiecare an un ghid de bune practici pentru promovarea demnitatii umane fata de diferentele de grup in mass media.
Ce-o fi asta? Sa fim seriosi, ce-i ala ghid de bune practici, ca doar nu suntem in romanul 1984 al lui Orwel. Aveti incredere intr-un ghid confectionat de birocratii dintr-o institutie? Daca da, atunci sa elaboram ghiduri si despre cum sa scriem despre primar, prefect sau parlamentari. Mai avem voie sa folosim termenul baron sau te reclama imediat cineva si platesti repejor o suta de mii de lei?
Am vazut ce s-a intamplat la Koln, acolo unde posibil ca tocmai reglementarile de tot felul sa fi tinut gura inchisa timp de trei zile presei germane. Cum sa spui ca un grup de straini a facut prapad in noaptea de Anul Nou, violand femei la intamplare? Mai bine taci, ca asa zice la ghidul cu bunele practici. Ce s-ar intampla daca in Romania ar fi adoptata aceasta lege, iar un gazetar primeste, sa zicem, o informatie de acest gen privind un incident similar care s-a petrecut la Timisoara, Brasov sau Constanta?
Tocmai confuzia in privinta legii Dragnea a starnit taifunul. Deocamdata, tavalugul s-a pornit pe Facebook si pe diverse site-uri, iar luarile de pozitie sunt transante, oamenii organizandu-se deja pentru a iesi in strada.
Din punct de vedere politic, initiativa lui Dragnea e o bomba cu ceas pentru PSD. Chiar daca proiectul a fost deocamdata retras ori amanat (nici aici nu e clar!), social-democratii au reusit sa starneasca din nou mania societatii civile, care si asa pare nervoasa si neasteptat de implicata de vreo doi ani incoace. E nevoie doar de o scanteie, ca strada sa-si aduca iarasi aminte de toate relele ultimilor 20 de ani.
Ciudat este ca un om cu experienta politica a lui Dragnea n-a simtit potentialul exploziv al demersului. Aici e marele semn de intrebare.
Victor Ponta a pierdut prezidentialele din cauza gafei cu diaspora, care ulterior a starnit un val de indignare, in special pe retelele de socializare. Istoria pare sa se repete, Dragnea umbland cu chibritul aprins prin sediul PSD, desi toata lumea ii spune ca miroase a gaz in cladire.
O asemenea intamplare nu are cum sa nu aiba impact electoral. Unii au spus ca PSD n-are cum sa deconteze electoral, pentru ca votantii PSD nu stau pe Facebook si nici n-au preocupari legate de defaimare.
Perfect adevarat, insa PSD irita exact segmentul reintrat oarecum in amortire, care poate face diferenta in alegeri, fie ca vorbim de locale sau parlamentare.
Sau cine stie, poate ca trasnaia legislativa din aceste zile e doar momeala pentru un nou proiect controversat pus la cale in diverse incaperi ale Parlamentului.