Numerosi oameni de cultura s-au aratat surprinsi si indignati de existenta unei astfel de comisii si si-au exprimat public ingrijorarea cu privire la incalcarea libertatii de exprimare, un drept fundamental al democratiei. S-a scris mult pe aceasta tema, atat in presa tiparita sau online, cat si in social media (cu precadere pe conturi personale de Facebook). Pentru cei care, din varii motive, au ratat polemica sau, dimpotriva, nu au inteles-o pe deplin pentru ca nu au avut energia sa urmareasca valul de materiale pe aceasta tema, publicam in acest numar al „Suplimentului de cultura“ un soi de timeline al „evenimentului“, o trecere in revista a momentelor-cheie starnite de proaspata desfasurare de forte a Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere (CMSE) a USR.
Activitatea recenta a CMSE
Mircea Mihaies (presedinte), Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Cosoveanu, Daniel Cristea-Enache si Razvan Voncu (membri) sunt cei care fac parte din CMSE, potrivit comunicatului de presa publicat pe site-ul USR pe 25 februarie. Acestia s-ar fi intrunit cu doua zile inainte, „in temeiul art. 3 din Regulamentul CMSE (…), avand in vedere constatarea de catre CMSE a savarsirii de catre anumiti membri ai USR a unor fapte de natura sa atraga sanctionarea acestora“, pentru a inainta si a supune votului Consiliului USR patru propuneri: excluderea din USR in ceea ce ii priveste pe Dan Mircea Cipariu si Grigore Soitu („…intreaga conduita… se circumscrie in mod evident activitatilor de atac la persoana/denigrare/injurii la adresa USR, ce atrag drept sanctiune excluderea din Uniunea Scriitorilor din Romania a acestor membri, si vazand ca aceasta conduita este fara putinta de tagada incompatibila cu calitatea de membru USR, fiind contrara oricaror norme deontologice ale breslei scriitoricesti si aducand atingere prestigiului USR“), suspendarea calitatii de Presedinte al Filialei Bucuresti – Traduceri Literare in privinta lui Peter Sragher („…actiunile sale contrare Uniunii, prin care s-a adus atingere prestigiului si imaginii acesteia“) si avertisment in cazul lui Daniel Vorona (pentru comentarii antisemite pe Facebook), Paul Cernat (pentru gazduirea de comentarii prolegionare si antisemite pe pagina sa personala de Facebook) si Florin Iaru (in special, pentru „publicarea acestui articol cuprinzand informatii trunchiate si expuse intr-o maniera agresiva la adresa USR scaret aduce atingere imaginii si prestigiului acesteia, generand numeroase comentarii negative“).
Toate aceste propuneri au fost insotite de extrase (cu rolul de dovezi incontestabile) din articole semnate de acesti cinci membri USR – si aparute in „Catavencii“, „Observator cultural“, Fabrica de Literatura sau Agentia de carte – sau de altii, si de materiale scrise pe bloguri sau conturile personale de Facebook (postari sau comentarii). Trebuie precizat ca si apartenenta la Grupul pentru Reforma USR (GR-USR), forum privat organizat la inceputul anului trecut la initiativa lui Dan Mircea Cipariu, a fost in defavoarea „acuzatilor“.
Ulterior, singurul membru USR dintre cei mentionati mai sus care a fost „gratiat“ a fost Peter Sragher, din urmatorul motiv: „In urma disocierii d-lui Peter Sragher de actiunile indreptate impotriva USR de catre unii membri ai asa-numitului Grup de Reforma, Consiliul a hotarat mentinerea d-lui Peter Sragher in functia de presedinte de Filiala“ (comunicat de presa publicat pe site-ul USR pe data de 2 martie, desi sedinta extraordinara a Consiliului Uniunii Scriitorilor din Romania (CUSR) avusese loc in aceeasi zi de 23 februarie). In restul cazurilor, Consiliul USR a votat astfel: „Excluderea din USR a d-lor Dan Mircea Cipariu si Grigore Soitu (din totalul de 28 voturi, 27 voturi pentru, 1 abtinere); avertisment d-lor Daniel Vorona (unanimitate), Paul Cernat (27 de voturi pentru, 1 contra) si Florin Iaru (unanimitate)“. Adaugam ca impricinatii nu au fost chemati la nici un fel de sedinta si, prin urmare, nu au avut nici un drept la replica – decat post-eveniment, in declaratiile lor de mai tarziu.
Reactii la noutatea numita CMSE
De aici incolo, a urmat un ping-pong de comentarii, analize, comunicate de presa si afirmatii. Pe de o parte, USR, pe de cealalta, membrii sanctionati. Intr-o parte cei din CMSE (cel mai vocal a fost, de departe, Daniel Cristea-Enache, care detine functia de director de imagine al USR), in cealalta scriitori, jurnalisti, critici literari etc., indiferent daca sunt sau nu membri USR.
Asa cum mentionam si la inceputul articolului, cel care a atras primul atentia asupra deciziilor CMSE a fost Florin Iaru, printr-o postare pe contul sau de Facebook: „(…) Va convoc pe toti, in fata Comisiei de Onoare si Demnitati, sa probati PRIN ORICE inscris, informatie sau dovada publica si privata vreuna dintre acuzatiile aduse impotriva mea. Vreau sa vad cu ochii mei cum anume si in ce imprejurari am adus prejudicii Uniunii Scriitorilor din Romania. Cum nu aveti nici macar o singura dovada (dimpotriva, aveti, cu duiumul, acuzatii personalizate de rele practici, rea-vointa, incompetenta si abuz), abia astept sa va rusinez in public. Pentru ca voi cere si prezenta mass media. Evident, stiind ca ati votat in cunostinta de cauza, nu puteti refuza accesul presei la confruntarea solicitata de mine“, scria poetul pe 25 februarie.
Chiar inainte de aparitia raportului CMSE si a deciziilor luate de CUSR, Paul Cernat publicase un text in „Observator cultural“ – raspunzandu-i lui Daniel Cristea-Enache, care scrisese in „Romania literara“, nr. 7/19 februarie 2016, articolul „Antisemitism pe facebook“, facand referire la incidentul Marius Ianus si comentariile lui pe pagina de Facebook a lui Paul Cernat – in care explica pe indelete ce se intamplase si se distanta si disocia public de tot episodul respectiv. Nu a contat randurile sale pentru CMSE, au fost pur si simplu ignorate.
Au aparut, apoi, reactii prompte. Selectez, mai jos, cateva dintre acestea.
Cristian Teodorescu: „N. Manolescu, dupa ce si-a asigurat si al treilea mandat ca presedinte al USR, prin schimbarea statutului Uniunii, cu ajutorul, n-am alt cuvant, slugilor sale din Consiliul Uniunii, acum, cand e contestat cu legea in mana, a inventat o comisie prin care contestatarii sai pot fi dati afara din USR. Urat final de cariera pentru criticul cu acest nume si murdara intelegere a democratiei pentru cineva care a candidat la presedintia Romaniei“ (fragment dintr-o serie de declaratii ample din Clujul cultural).
Stefan Agopian: „Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania a decis in reuniunea din 10 decembrie 2015 sa fie publicat urmatorul avertisment: in cazul in care un membru al USR va ataca neintemeiat USR ca institutie sau va aduce atingere demnitatii colegilor lui din USR, prin atac la persoana, denigrare, injurie in spatiul public, asociere la campanii denigratoare, Comisia de Monitorizare, Suspendare si Excludere va propune, conform Statutului, sanctionarea sau excluderea sa din USR. Aceasta hotarare reprezinta o schimbare a Statutului USR. Conform legii, aceasta schimbare trebuie inscrisa in Registrul special al asociatiilor si fundatiilor, pentru a putea fi aplicata. Oare Uniunea Scriitorilor a facut aceasta inregistrare?“ (postare pe pagina personala de Facebook). Adaug aici ca USR a revenit cu un comunicat (3 martie 2016) in care scria ca: „Alegerea organelor de conducere s-a facut mereu cu respectarea stricta a dispozitiilor statutare, care reglementeaza functionarea Uniunii Scriitorilor din Romania. Nu exista nici un motiv de nelegalitate nici a Statutului, nici a altor acte emise de Uniunea Scriitorilor din Romania“.
Alex Goldis: „(…) deciziile acestei Comisii imi suna a abuz, a incalcare a libertatii de expresie intr-o breasla pentru care ea e fundamentala – si, nu in ultimul rand, incercare de intimidare a orica-rei critici la adresa modului de functionare al USR. Precedentul, care aminteste de epurarile ideologice ale anilor ’50, e extrem de periculos si ma astept la pozitionari publice ale membrilor Uniunii pe care aceste abuzuri nu-i reprezinta“ (fragment dintr-o postare pe pagina personala de Facebook).
Carmen Musat: „Astazi, in lumea scriitorilor face ravagii o orwelliana Comisie de Monitorizare, Suspendare si Excludere din Uniunea Scriitorilor, indreptata impotriva acelor scriitori care indraznesc sa nu fie de acord cu actuala conducere a Uniunii si isi permit sa-i critice pe vremelnicii ei sefi. De aceea e necesar ca oamenii de cultura sa-si regaseasca indrazneala de a gandi pe cont propriu. Micii sau marii dictatori apar doar atunci cand cei din jurul lor accepta sa se lase terorizati, calcati in picioare si amenintati cu excluderea. Si, de fapt, excluderea din ce? Ce este, la urma urmelor, Uniunea Scriitorilor si de ce ar trebui ca scriitorii sa devina (sau nu) membri ai ei?“ (fragment din editorialul sau din „Observator Cultural“, nr. 554 (812)/3-9 martie 2016).
Dan Mircea Cipariu: „Presedintele USR este un critic literar important al literaturii noastre, dar un manager fara opera, sfatuit dezastruos de echipa sa. Faptul ca nu sunt inscrise, din 1998, organele de conducere ale USR in Registrul Special al Asociatiilor si Fundatiilor este dovada clara ca echipa Presedintelui USR este neprofesionista. Aceasta echipa s-a descalificat si se descalifica si prin lipsa de transparenta a actului de conducere executiva si prin refuzul de a dialoga cu cei care sunt nemultumiti de felul in care Presedintele si echipa sa guverneaza la USR. Nu vanez, nici in justitie, nici ocult, locul nimanui, cu atat mai mult pe cel de presedinte al USR! Nu voi accepta nici o propunere de a fi in conducerea USR“ (fragment din comunicatul de presa emis de GR-USR pe 3 martie 2016).
Incercari de justificare a activitatii CMSE
Sigur ca presa a incercat sa obtina declaratii si din partea presedintelui USR, Nicolae Manolescu. Atunci cand a comentat, acesta a insistat ca nu este vorba de nici un scandal in USR. In plus, a aparut pe 2 martie un alt comunicat al USR in care sunt redate cateva mesaje ale unor scriitori membri ai USR (Stefan Borbely, Vasile Gogea, Andrei Terian, Mariana Codrut, Emilian Galaicu-Paun, Dumitru Crudu si Andrei Turcanu) care nu recunosc apartenenta la GR-USR sau s-au retras, intre timp, din grup. Florin Iaru atentioneaza, intr-un articol in „Catavencii“, asupra presiunilor exercitate de USR in aceasta privinta.
Jurnalistii au incercat sa obtina si alte declaratii din tabara aceasta, dar cererile lor au ramas fara raspuns – cum ar fi cea a lui Ovidiu Simonca, care spune in „Observator Cultural“ nr. 554 (812)/3-9 martie 2016, in textul „USR se transforma in CMSE“, ca a dorit, „ca un gest normal si necesar de a prezenta si punctul de vedere al USR“, sa ii ia un scurt interviu lui Daniel Cristea-Enache, adresandu-i cateva intrebari pe e-mail, dar „raspunsurile la intrebarile revistei noastre nu au venit pana la inchiderea editiei“.
In plus, trebuie amintit faptul ca, din februarie si pana astazi, Nicolae Manolescu, Mircea Mihaies sau Daniel Cristea-Enache au infirmat, in paginile „Romaniei literare“, toate acuzele care li se aduc: „un bizar exercitiu de iresponsabilitate colectiva“, „o forma de lasitate intelectuala“ (Nicolae Manolescu) sau „incredibila vulgaritate de gandire“, „autism intragenerational“, „insulta isterica, stigmatizarea, exhibarea violenta a dispretului, invectiva, minciunile uluitoare si o vulgaritate rareori vazuta in spatiul cultural romanesc“ (Mircea Mihaies). Un punct de vedere complet: „Faza de terfelire a institutiei noastre (USR) va trece, dar eu, personal, nu-i voi ierta niciodata pe cei care au facut comentarii prolegionare si antisemite, pe cei care le-au gazduit, pe cei care le-au girat, pe cei care le-au scuzat, in timp ce «fratii» ma acuzau pe mine pe Facebook si pe blogurile lor infecte. E dreptul meu sa nu-i iert pe acesti domni (Capsali, Vorona, Cernat, Ianus, Iaru) si nu ma intereseaza scuzele lor de doi bani, sofismele penibile sau ignoranta. Fratilor, ati pus-o de mamaliga. Rautatea mea este o legenda. Nimeni n-a vazut-o inca – o s-o vedeti voi… P.S.: Postarea e in nume personal, n-are nici o legatura cu USR, e duminica, duminica sunt liber“ (Daniel Cristea-Enache, postare pe pagina personala de Facebook).
CMSE, in calea libertatii de opinie si de expresie?
ActiveWatch si-a exprimat, de asemenea, opinia in cazul CMSE USR: „(…) prin incercarile de a reprima vocile critice din interior la adresa institutiei, Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) face dovada unor mentalitati totalitare si isi incalca menirea statutara de a promova libertatea de opinie si de expresie. Solicitam public Uniunii Scriitorilor din Romania sa adopte un comportament transparent in ceea ce priveste functionarea si folosirea resurselor si sa opreasca hartuirea scriitorilor care fac publice suspiciuni privind disfunctionalitatile USR“. Se insista, in finalul pozitiei ActiveWatch, asupra faptului ca „persoanele din conducerea USR (…) se pot adresa instantelor de judecata pentru criticile exprimate la adresa lor, noul Cod Civil oferind toate mecanismele necesare protejarii celor care isi considera lezata demnitatea sau imaginea“.
Inca din 2013, de cand conducerea USR a schimbat Statutul Uniunii si a permis mai mult de doua mandate pentru un presedinte – fiind astfel reales pentru aceasta functie, pentru a treia oara, Nicolae Manolescu –, discutiile in contradictoriu nu contenesc. S-a infiintat forumul de care vorbeam mai devreme, GR-USR, s-a actionat in instanta, s-au adus argumente in ceea ce priveste necesitatea transformarii Uniunii Scriitorilor din Romania. Au urmat nemultumirile colective dupa acordarea Premiului National „Mihai Eminescu“ (atat in 2015, cat si in 2016).
Acum, dupa activitatea CMSE, a izbucnit, din nou, sub alta forma, acest conflict. Cum se va incheia, ramane de vazut. Deocamdata, nu ne ramane decat sa fim lucizi, sa citim toate punctele de vedere si sa incercam sa judecam lucrurile in cunostinta de cauza.