Ideea de a te uita la un sezon sau la un intreg serial ca si cum ai fi la un maraton de vizionari se practica tot mai mult si se numeste binge-watching. Ea a aparut, oficial, odata cu serviciile de tip Netflix, care ofera seriale online, iar neoficial, de cand seriale intregi pot fi descarcate de pe internet.
Ca model de consum, binge-watching-ul a fost popularizat de Netflix si alte servicii de gen care l-au transformat in norma. Acum doi ani, un studiu comandat de firma arata ca „moda“ devenise extrem de raspandita, devenind un semn al unei industrii culturale.
Multa vreme, cat timp un serial era difuzat in ritm de un episod pe saptamana, binge-watching-ul era rezervat fanilor inraiti care asteptau difuzarea intregului sezon pentru a-l consuma. Cei de la Netflix spun ca prin studiul lor au aflat ca, in general, majoritatea spectatorilor consuma un sezon de 22 de episoade intr-o saptamana. Ei si-au dat seama ca cei mai multi dintre spectatori ar prefera, in realitate, sa aiba intreg sezonul (sau serialul) la dispozitie pentru a-l viziona in ritmul propriu.
Astfel, cei de la Netflix au fost primii care au apelat la o noua tactica: ei au postat toate episoadele primului sezon al serialului House of Cards, al lui David Fincher, in intregime online, in acelasi timp. La vremea respectiva, Kevin Spacey, interpretul eroului din House of Cards, a avut numai cuvinte de lauda: „Succesul modelului Netflix dovedeste ca publicul vrea sa detina controlul, sa aiba libertate“.
Asta se intampla in 2013. Intre timp, doua doctorande de la universitatea din Toledo, Ohio, au facut unul dintre primele studii care au in vedere binge-watching-ul si impactul acestuia asupra sanatatii spectatorilor.
In medie, americanii petrec 2 ore si 49 de minute pe zi in fata televizorului, iar „vizionatul in serie“ a devenit un fenomen la moda, gratie unor servicii precum Netflix sau Hulu.
Studiul a stabilit o corelatie intre binge-watching, numarul de ore petrecute in fata unui ecran si diferite tulburari psihologice, precum stresul, anxietatea sau depresia. Exista oameni care, ironici, au inventat denumirea de PBWD (depresia post-binge-watch), referindu-se la cei care se simt „deprimati“ si „goliti de sentimente“ atunci cand termina de vizionat serialul favorit.
Nu este singurul studiu care arata existenta unei legaturi intre depresie si binge-watching, a amintit editia britanica a revistei „Wired“ – un altul, prezentat in 2015 la Annual Conference of the International Communication Association, arata ca oamenii suferind de depresie sau singuratate sunt mai predispusi spre „vizionatul in serie“.
„Cand binge-watching este practicat intr-o forma agresiva, spectatorii incep sa isi neglijeze munca si relatiile cu ceilalti. Desi stiu ca nu e bine, acesti spectatori nu pot rezista dorintei de a urmari episoadele. Studiul nostru reprezinta doar un pas in explorarea binge-watching-ul ca pe un fenomen important media si social“, a explicat Yoon Hi Sung, de la Universitatea Texas, care a muncit la studiul prezentat in 2015.