Dincolo de ceea ce vor spune criticii si fanii, noul film al lui Zack Snyder reprezinta trei lucruri: un nou film cu Superman, un remake al lui Batman (in vederea realizarii unor filme ulterioare) si, mai important, prima caramida intr-un nou univers cinematografic, cel al Editurii DC Comics.
In lumea benzilor desenate cu supereroi exista o rivalitate care dureaza de peste sapte decenii, inca de la aparitia celor doua edituri care domina peisajul, DC (creata in 1934) si Marvel (in 1939). Fiecare dintre aceste edituri a lansat pe piata personaje legendare, precum Superman si Batman (DC) sau Spider-Man si Captain America (Marvel).
Intre cele doua edituri a existat si exista un razboi al entertainment-ului, care a generat imense profituri economice. Acestea si-au creat, de-a lungul deceniilor, mitologii complexe, cu mii de supereroi, ale caror aventuri au fost si sunt citite de zeci de milioane de fani.
In adaptarea acestor aventuri pentru marile ecrane (lasand la o parte seriile de animatie), DC a avut castig de cauza cu filmele lor cu Superman si Batman.
Din 2008 insa, odata cu primul film Iron Man, o contraofensiva Marvel, de un curaj sinucigas din punct de vedere economic, a zguduit lumea divertismentului. Cei de la Marvel, mizand pe eroi mai putin cunoscuti de marele public, au construit, pe marile ecrane, ceva nemaivazut: un univers cinematografic care combina toate povestile disparate ale acestor supereroi intr-o imensa mitologie colectiva, transland, practic, universul Marvel din reviste pe marile ecrane. Ofensiva Marvel a continuat apoi, cu alti eroi, pe micile ecrane.
Acest Marvel Cinematic Universe, de imens succes financiar, a devenit un nou model de business in entertainment, un model iute urmat de altii (de exemplu, Razboiul stelelor). Multa vreme, cei de la DC au ramas fara replica. Riposta lor a venit mai discret, pe usa din spate a televiziunii, cu doua seriale de succes, Arrow si The Flash, urmate acum de Legends of Tomorrow si Supergirl.
Astazi, Batman vs. Superman, regizat de un specialist al epicului comercial precum Zack Snyder (300, Watchmen), da mult asteptata replica lui Marvel. Aceasta noua si uriasa mitologie, care a inceput sa fie creata odata cu Man of Steel (2013), este primul pas in construirea a ceea ce este numit DC Extended Universe. Un alt multivers de filme cu supereroi care va popula marile ecrane in urmatoarea decada, fie ca vreti, fie ca nu. Deja, viitoarele povesti din aceasta serie potential interminabila, sunt stabilite:
– Suicide Squad (2016) – un film aproape la fel de asteptat ca cel cu Batman si Superman si care are premiera in august. Suicide Squad este un „Anti-Razbunatorii“, fiindca el aduna laolalta cei mai populari eroi negativi ai universului DC, pentru a forma o echipa intr-o poveste de genul „rai contra rai“. Multi actori cunoscuti pot fi regasiti pe generic, printre care Margot Robbie, Jared Leto si Will Smith. Pe scurt, un film de la care DC asteapta enorm si care, probabil, va fi unul dintre marile succese ale anului.
– Wonder Woman (2017) – primul film dedicat personajului care este introdus acum in Batman vs. Superman si care, dupa primele critici, pare sa fie foarte bine primit. Este un origin story, care permite o incursiune mai vasta in mitologia personajului, actiunea petrecandu-se candva, in anii ’20. Actrita israeliana Gal Gadot, interpreta lui Wonder Woman, a semnat un contract pentru trei filme (deocamdata) din aceasta serie.
– Justice League Part One (2017) – adica Razbunatorii, versiunea DC Comics, este filmul care aduna laolalta marea echipa de supereroi ai firmei: Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg sau Flash. Va fi regizat de Zack Snyder.
– The Flash (2018) – primul film de cinema dedicat personajului. The Flash se bucura de un mare succes pe micile ecrane, dar versiunea cinema va fi diferita, cu un alt actor (Ezra Miller) in rolul principal.
– Aquaman (2018) – Aquaman, stapanul oceanelor, este un alt personaj DC, la care s-a lucrat multi ani pentru a fi adus pe marile ecrane. El va fi interpretat de Jason Momoa (Conan, Game of Thrones), secondat de Amber Heard.
– Shazam (2019) sau Captain Marvel, un supererou care, in anii ’40, era chiar mai popular decat Superman. Este chiar primul supererou ale carui aventuri au fost adaptate vreodata la cinema, sub forma unui serial, in 1941. Va fi un film in stilul personajului (care e, deseori, descris ca fiind versiunea fun a lui Superman).
– Justice League Part Two (2019), din nou, regizat de Zack Snyder.
– Cyborg (2020).
– Green Lantern Corps (2020) – practic, un remake al personajului, dupa ce un prim film cu Green Lantern s-a dovedit a fi un urias esec artistic si comercial.
La toata aceasta colectie de filme se adauga alte proiecte aflate acum in lucru, plus toti eroii DC care actioneaza deja la TV si cei care, probabil, vor continua sa apara. Printre cei implicati in construirea acestui imens univers extins se numara multe nume mari: Guy Ritchie, Guillermo del Toro sau Vincenzo Natali.
Practic, in urmatorii ani, nimeni nu se va mai putea feri de supereroi. Pentru fiecare film sau serial TV Marvel va exista un corespondent DC Comics, asta daca nu luam in calcul si eventualii eroi care tin de alte edituri, mai mici, si care se vor grabi sa ia si ei o felie din uriasul tort comercial, la care viseaza studiouile si editurile.
Marea primejdie? Suprasaturatia publicului in fata acestei abundente de eroi costumati, mai ales ca cei de la Marvel au tendinta de a aduna, acum, in fiecare film, cat mai multe personaje cu putinta. Cu zeci de povesti invadand marile si micile ecrane, este posibil ca, la un moment dat, marele public sa se sature de eroi, iar Batman, Superman etc. sa intereseze doar fanii hardcore. Dar, cum acestia sunt in numar de milioane, greu de crezut ca supereroii vor deveni mai discreti in peisajul pop-cultural in anii ce vor veni.