„De la un atentat la altul, orele si reactiile care urmeaza tind sa semene din ce in ce mai mult, ca si cum am incepe sa ne obisnuim cu aceste evenimente tragice, care sunt, totusi, extraordinare“, scrie „Slate“.
Astfel, si dupa exploziile din Belgia, reactiile s-au conformat schemei urmatoare:
– Imagini false. Mass media au transmis inca de la primele ore imagini de la aeroportul Zaventem, numai ca, asa cum au semnalat multi internauti, multe dintre acestea prezentau, de fapt, imagini de la atentatul de la aeroportul Domodedovo din Moscova, din 2011.
– Fotografii violente pe retelele de socializare. S-a intamplat dupa masacrul de la Bataclan, iar acum, dupa Bruxelles. Aceste imagini sunt preluate apoi, mai mult sau mai putin cenzurate, de catre mass media.
– Desenele si caricaturile. Atentatele de la „Charlie Hebdo“ au provocat o reactie imediata din partea caricaturistilor socati de moartea confratilor lor. Atentatele din 13 noiembrie au fost urmate si ele de zeci de desene si caricaturi.
La cateva ore dupa atentatele de la Bruxelles, social media era potopita de reactii desenate, avand, in special, ca elemente comune, statuia Manneken-Pis, pe Tintin sau imaginea cartofilor prajiti. Multi se tem, spune „Slate“, ca aceasta abundenta de imagini ar putea fi folosita de unii in scop comercial. De exemplu, in 2015, logoul „Je suis Charlie“, imaginat de directorul artistic Joachim Roncin, a facut inconjurul lumii. Roncin a refuzat sa inregistreze „marca“, dar asta nu inseamna ca altii n-au incercat sa o faca (si au fost refuzati de catre INPI, organismul oficial francez care gestioneaza proprietatile intelectuale si industriale).
– Momentul „Je suis“. Simbolul creat pentru a arata solidaritatea cu „Charlie Hebdo“ este utilizat din nou, adaptat la circumstante. In cazul de fata, „Je suis Bruxelles“.
– „Portile deschise“ – sau momentul in care parizienii si, acum, belgienii isi pun apartamentele la dispozitia celor care nu stiu unde sa mearga dupa atentate. Operatiuni promovate prin #Porteouverte si #opendoor.
– „Safety Check“ – sau functia pe care Facebook o pune la dispozitia rezidentilor unui oras facut ciur de atentate pentru a-si asigura prietenii sau membrii familiei ca sunt in siguranta.
– Resemnarea – sau reactia multor locuitori ai Europei de Vest dupa seria de atentate.
– „Recuperarea“ – sau momentul in care intra in scena politicienii pentru a trage foloase de pe urma atentatelor.
– Omagii din lumea intreaga.
– Reactiile la reactii.