E adevarat ca masuratoarea se refera doar la Bucuresti, insa Capitala da tonul in politica romaneasca. Potrivit sondajului, doar 27,5% dintre cei intervievati aproba felul in care presedintele Iohannis conduce tara. 38% sunt critici, in timp ce 31% spun ca nu si-au format o parere. In acelasi sondaj, PNL are doar 26% din voturile bucurestenilor, fata de 35% pentru PSD.
Sunt scaderi consistente atat in cazul presedintelui, cat si al liberalilor. De altfel, PNL e strans legat de evolutia locatarului de la Cotroceni. Daca Iohannis nu convinge, are de suferit si PNL-ul. Cata vreme Iohannis a fost sus la capitolul incredere, si liberalii aveau peste 40% in sondajele de opinie.
Daca pentru presedinte scaderea nu constituie o problema, intrucat urmatoarele alegeri prezidentiale sunt abia in 2019 si se pot petrece multe lucruri pana atunci, pentru PNL caderea in an electoral e dramatica. Pentru ca nu prea mai e timp de revenire.
PSD isi pastreaza constant scorul obisnuit (35%), insa cele 26 de procente pe care liberalii le mai au in Capitala ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru trupa condusa de Blaga si Gorghiu.
Poate nu intamplator seful statului a acordat miercuri seara un interviu TVR-ului – unul dintre cele mai consistente dialoguri ale lui Iohannis cu un jurnalist, de cand ocupa pozitia numarul unu in stat. Nu doar ca Iohannis a iesit in sfarsit in arena, ci a furnizat cel putin doua informatii importante: a anuntat ca a semnat decretul cu numirea Laurei Kovesi la DNA, apoi ca Dan Mihalache pleaca de la Cotroceni spre ambasada romaneasca de la Londra.
Sunt doua informatii extrem de pretioase, desi despre ambele chestiuni se discutase de ceva timp in spatiul public. Interesant, numirea Codrutei Kovesi vine taman in perioada in care aflam ca sefa DNA a fost tinta unei actiuni de spionaj.
Presedintele a fost in ultimele luni extrem de discret in a oferi informatii si nu e vorba neaparat despre stiri care sa faca deliciul televiziunilor. Iohannis a preferat sa stea la Cotroceni fara sa transmita nimic, fara sa comunice, fara sa arate ca ii pasa de ceea ce se petrece in jurul sau. De la presedintele-jucator Basescu am trecut in zona cealalta, in care presedintele e absent, nu vorbeste, nu spune nimic, nu-l preocupa nici o tema de actualitate.
Intr-o tara asezata, posibil ca atitudinea discreta a presedintelui Iohannis sa fie varianta corecta. Insa in Romania, absenta indelungata a sefului statului poate fi perceputa ca o fuga de responsabilitate, o teama de a nu gafa, iar in ultima instanta poate insemna nepricepere in indeplinirea functiei.
Ramane de vazut daca interviul dat miercuri de Iohannis e o schimbare de tactica sau, dimpotriva, nu are nici o legatura cu scaderile din sondaje, fiind programat cu ceva timp in urma.
E de urmarit si ce se va petrece la Cotroceni dupa plecarea lui Dan Mihalache, omul despre care se spune ca era creierul institutiei prezidentiale.
Pentru PNL, schimbarea la fata a sefului statului si iesirea acestuia la rampa sunt obligatorii daca liberalii mai vor sa aiba cat de cat sanse sa fie la guvernare incepand din noiembrie 2016.
Liberalii sunt in acest moment intr-o postura delicata. Nu se afla la putere, dar nici in opozitie, si risca sa deconteze fara sa comita vreo gafa, ci doar pentru ca guvernul e unul apropiat de Cotroceni.
Se vede ca liberalii sunt dezorientati si au ramas fara obiectul muncii, avand deja cateva rateuri in acest an. Mai intai a fost povestea cu doua tururi la primari, o idee corecta, dar care a avut din start sanse reduse de reusita. Zilele astea am vazut acelasi PNL lovindu-se singur la Senat, dupa incercarea esuata de schimbare din functie a presedintelui camerei superioare, Calin Popescu- Tariceanu.
A fost o actiune total nepregatita, mai ales ca UNPR si UDMR nici macar n-au dat vreun semnal ca ar fi de acord cu mutarea liberalilor.
E de vazut daca nu cumva ultima iesire a lui Iohannis e tarzie, iar infrangerea PNL la alegerile de anul acesta mai poate fi evitata. Exista insa si un alt scenariu, cinic ce-i drept pentru PNL, potrivit caruia, Iohannis are tot interesul ca PSD sa revina la guvernare din toamna, pentru ca neamtul sa candideze cu sanse, din opozitie, la prezidentialele din 2019.